GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve besinler nelerdir? Çocuklarda ishali kesen besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve besinler nelerdir? Çocuklarda ishali kesen besinler

Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve besinler nelerdir? Çocuklarda ishali kesen besinler

Çocuklarda ishal en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Anne ve babalar çocuklarda nasıl besinler verilmesini gerektiğini sıklıkla araştırılmaktadır. İshal olan çocukların beslenme düzenine dikkat etmek oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve besinler nelerdir? Çocuklarda ishali kesen besinlerin neler olduğunu sizlere detaylıca derledik.

 

 İshal genellikle bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. İshal ile başlayan ateş ise çocuklarda çok sık görülmektedir. Özellikle küçük çocuklarda bu durum ile karşılaşıldığında anne ve babaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

  Çocuklarda ishale İyi Gelen Yiyecekler ve Besinler Nelerdir?

  Çocuklarda ishal görülmesi sonrasında anne ve babalar ishali kesebilmek için bazı besinlerden uzak dururken bazı besinleri çocuklarına vermeleri gerekmektedir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi, devam sütü alan bebeklerin ise devam sütü almaya devam etmesi gerekmektedir. İshal söz konusu olduğunda şu besinlerin tüketilmesi gerekmektedir:

  - Yoğurt: Çocuklar için yoğurt en besleyici besinlerden birisidir. Bunun yanı sıra ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Yoğurt içerisinde bulunan probiyotik sayesinde hem kabızlığa hem de ishale iyi geldiği bilinmektedir.

 - Buğday Rüşeymi: İshal döneminde en fazla kayıp çinkoda yaşanmaktadır. Buğday rüşeymi ise iyi bir çinko kaynağıdır. Bu nedenle çocuklarda ishal görülmesi durumunda buğday rüşeymi verilmesi gerekmektedir.

 - Muz: Muz ishali çabuk kesen bir meyvedir.

 - Elma: İshal olan çocuğa elma püresi verilebilir.

 - Şeftali: Şeftalinin yetişkinlerde bağırsak yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Çocuklarda ise şeftali ishal önleyici olarak kabul edilmektedir.

 - Keçiboynuzu: Keçiboynuzu tozunun ishal önleyici özelliği bulunmaktadır.

 

 Bu besinlerin verilmesinden önce doktordan fikir almak da çok önemlidir. Çünkü bazı çocuklarda bazı besinlere karşı alerjik hastalıkları olabilmektedir.

  Çocuklarda İshali Kesen Besinler

  Çocuklarda görülen ishalde en önemli etken vücudun su kaybını gidermektir. İshalde dışkılama ile vücuttan büyük miktarda su atılmaktadır. Bu nedenle ishalde sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra çocuklarda ishal konusunda tüketilen besinler de çok önemlidir. Özellikle ishalin geçmesine yardımcı olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

  İshale iyi gelen besinler arasında havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası, pirinç suyu, patates haşlaması, patates püresi, yoğurt ve ayran gibi besinler yer almaktadır. Bu besinlerin çocuklara verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sıvı kaybına da dikkat etmek gerekir. Özellikle çocuklarda görülen ishal sonrası sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su verilmesi gerekir. Çocuklar için verilmesi gereken bu gıdaların doktora danışılmasında da yarar vardır. İshal olan çocuklarda verilecek besinlerin mutlaka ilk olarak uzman bir çocuk doktoruna sorulması gerekir.

  Çocuklarda İshal Nasıl Geçer?

  İshal dönemsel olarak patlama tarzı bazı hastalıklarda oluşabilen bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında çok sık görüldüğü bilinmektedir. Bir sıvı dengesinin bozulması ile başlayan ishal çocuklarda çoğu zaman görülmektedir. Ayrıca çocuklarda ishal ile beraber bulantı, kusma da görülmektedir. İshal sonrası bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteren çocukların vücutlarında sıvı kaybı yüksek olmaktadır. Bu nedenle de vücut kurumakta ve bitkin düşmektedir. Bu sebeple ishal olan çocuklarda sıvı alımı mutlaka yapılmalıdır.

  Ayrıca ishale neen olan bulguların yanında gün içerisinde 7 veya 8'i geçen tuvalet ihtiyacı mutlaka önemsenmelidir. İshal ile beraber iştahsızlık, kusma ve dışkıda kan olması durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Bu durum karşısında damardan sıvı tedavisi, ağızdan yeterli sıvı desteği gibi tedaviler uygulanabilir. Bunun yanı sıra belirli bir neden tespit edilir ise uygun tedavi süreci de başlamaktadır.

 

False