GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, en sık görülen enfeksiyon türü olarak biliniyor. Özellikle de küçük yaştaki çocuklar için ciddi bir risk meydana getiren idrar yolu enfeksiyonları, daha gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli bazı sonuçlara yol açabiliyor. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.

 

 Erken tanı konulamaması halinde tedavi edilemeyen çocuklar, gelecekte böbrek yetmezliği ve hipertansiyon riski altında olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları, hayatın ilk bir yılı hariç olmak üzere kız çocuklarında daha sık görülüyor.

  Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

  Çocuklarda sıkça görülen idrar yolu enfeksiyonu (İYE) etkeni bağırsak kökenli bir bakterilerdir. Bu bakteriler ise, işeme kanalı (üretra) aracılığı ile mesaneye yerleşir ve burada zamanla çoğalır ve daha sonra da aşağı idrar yollarından yukarıya doğru idrar yollarına (böbreklere) doğru bir şekilde ilerler.

  İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrar yolundan mesaneye doğru giden, daha nadirde olsa böbreklere kadar ulaşan bakterilerin yol açtığı çok yaygın görülen bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın görülen belirtisi ise, idrar sırasında ya da sonrasında meydana gelen yanma ve ağrı hissi meydana gelir. Diğer belirtiler içinde ise, sık idrara çıkma, kasıklarda ağrı, idrarı tam bitirememe, ateş, şişlik hissi, bulanık, ağır kokulu idrar, bulantı ve kusma yer alır.

  Havuz, hamam, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ise, genital akıntı, genital hijyene dikkat edilmemesi, sık partner değişikliği, cinsel ilişki, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı olarak da yetersiz idrar çıkışı, vücut direncinin önemli ölçüde düşmesine neden olabilecek durumlardır. ; kronik hastalıklar; idrar yolu anomalileri, travmalar, idrar yolu tıkanıklıkları, kateter kullanımı, taş hastalıkları, çeşitli doğum kontrol yöntemleri menopoz ve (diyafram gibi) idrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasında yer alır.

  İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

  İdrar yolu enfeksiyonunun tanısını koyabilmek için idrar tahlili yapmak gerekir. İdrarda tespit edilen bakteriler kültür tahlili ile besi yerinde üretilir. Bakterinin türü ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu da bu sayede saptanır. Sadece septik seyretmeyen basit idrar yolu, mesaneyi tutan enfeksiyonları için; genital hijyene dikkat edilmesi, sirkadyen ve bol (aralıklı güne yayarak) sıvı alımı ve kısa süreli bir şekilde düşük doz antibiyotikler tercih edilir. Kana yayılmış ya da böbreği tutan septik olan idrar yolu enfeksiyonlarında ise uzun süre antibiyotik kullanımı oldukça uygundur. Aynı zamanda hasta seyrine göre damar içine sıvı, hastane yatışı ve yüksek doz antibiyotik tedavileri gerekebilir.

  Vücut direncinin yüksek olduğu bazı kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık olarak yüzde 25-30’u antibiyotik kullanmadan doğru ve iyi bir sıvı alımı ile düzelir. Ama tekrarlama ve kronikleşme ihtimaline karşı tedavi alanlara göre çok daha yüksektir. 10 yaşına kadar olan çocukların yaklaşık yüzde 3’ünde idrar yolu enfeksiyonu sıkça görülür. Doğumdan itibaren ilk 3 ayda ise, erkek çocuklarda sıkça ortaya çıkarken daha sonra ise, kızlarda daha yaygın bir şekilde görülür.

  Erkeklerde prostat şikayetlerinin daha çok ortaya çıktığı 50’li yaşlardan sonra bu hastalığın görülme sıklığı artarken, kadınlarda ise ilk görülme sıklığının artışı cinsel ilişki başlamasından sonra ve menopoz ile birlikte yaşanır. Kadın genitali, anatomik olarak enfeksiyona daha açıktır. Bu nedenle de kadın idrar yolunun kısa olması nedeni ile idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülür. Tedavi edilmeyen ya da nedeni ortadan kaldırılamayan idrar yolu enfeksiyonları ise tekrarlama eğilimi gösterir.

 

 

 

False