GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda göz kızarıklığı nedenleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda göz kızarıklığı nedenleri

Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda göz kızarıklığı nedenleri

Göz ile ilgili hastalıklar, toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Bu hastalıklardan bazıları doğrudan gözü ilgilendiren hastalıklardan kaynaklanırken bazıları ise, vücudun geri kalanında meydana gelen çeşitli hastalıkların gözleri etkilemesi sonucunda meydana gelir. Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

 

 Göz kızarması olarak da bilinen göz kanlanması, neredeyse herkesin hayatı boyunca en az bir defa yaşadığı bir sorundur. Bu sorun, pek çok farklı nedenle çocuklarda da ortaya çıkabilir.

  Çocuklarda Göz Kızarıklığı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  Sağlıklı kişilerde göz; temel olarak üç ana tabakadan meydana gelir. Bu tabakalar ise, dıştan içe doğru; gözün beyaz kısmını meydana getiren sklera, göze ait kan damarlarının bulunduğu üvea ve görmeden sorumlu olan ve en içte yer alan retina tabakaları olarak bilinir. Göze ait bazı dokular, bu tabakalarla ilişkili olarak göz içine yerleşmiştir.

  Göz kızarıklığı genellikle uykusuzluk, uzun süre odaklanmak, dijital göz yorgunluğu, şiddetli öksürük gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gözde alerji, uzun süreli kontakt lens kullanımı, göz kuruluğu, konjonktivit, kirpik dibi iltihabı (meibomit, blefarit), arpacık, göze yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle de gözde kanlanma meydana gelebilir. Ama göz kanlanması bazen kornea ülseri, göz içi iltihaplar (üveit) ya da glokom (göz tansiyonu) gibi daha ciddi çeşitli göz rahatsızlıklarına da işaret edebilir.

  Çocuklarda Göz Kızarıklığı Nedenleri

  Gözde kızarıklık şikayetinin en temelinde göz ve çevresinde bulunan damar yapılarının iltihaplanması da bulunur. Bu açıdan bazı durumlar benzer bir mekanizma üzerinden göz kızarıklığı şikayeti ile de sonuçlanabilir:

 Gözde tahriş: Kuru hava, toz, alerjik etkenler, güneşe doğrudan bakmak ya da kontakt lenslerin uzun süre çıkarılmadan kullanılması gibi bazı göz dokularında tahriş eden etkenler göz damarlarında iltihaplanma ile birlikte göz kızarıklığına ve genişlemeye yol açabilir.

 Travma: Göze gelen bazı fiziksel travmalar damarlarda zedelenme ile birlikte kanamaya yol açabileceği gibi; gözdeki iyileşme sürecine de bağlı olarak genişlediği için gözde kızarıklık şeklinde de ortaya çıkabilir.

 Göz enfeksiyonları: Göz dokuları ve çevresinde oluşan virüs, aynı zamanda bakteri enfeksiyonları gözde kızarıklığa en fazla neden olan etkenlerin de başında gelir. Bu açıdan her türlü konjonktivit, kornea ya da kirpik gibi göz çevresinde bulunan dokuları etkileyen enfeksiyonlarda göz kızarıklığı sayesinde karşılaşılabilir.

 Konjonktivit: Göz küresinin dışında bulunan mukoza dokusu konjonktiva; hem alerjik reaksiyonlarla nedeniyle, hem enfeksiyon etkenleri, hem de çeşitli sağlık sorunlarının gelişme sürecinde önemli ölçüde iltihaplanarak gözde kızarıklığa neden olabilir.

 Glokom: Göz tansiyonu şeklinde ortaya çıkan glokom hastalığı; göz içi yapılarında bası ile birlikte hasara neden olduğundan, göz kızarıklığına yol açabilir.

 Üveit: Göz damarlarında yer alan göz tabakası olarak bilinen üveanın; çeşitli sağlık sorunları nedeni ile iltihaplanmasına üveit ismi verilir. Üveit ise, ciddi göz kızarıklığı ile birlikte ağrı şikayeti ile ortaya çıkan, çok önemli bir göz hastalığıdır.

 Kanama bozuklukları: Vücutta meydana gelen dokularda çeşitli düzeylerde kanama ile sonuçlanan sağlık sorunları nedeni ile; göz dokularında da doku içinde meydana gelen kanamalar sonucunda göz kızarıklığı ortaya çıkabilir. Yine hapşırma, öksürük gibi vücutta ciddi derecede basınç artışlarına bağlı olarak göz damarlarının zedelenmesi sonucunda sklera ya da konjonktiva içinde kanama ile karşılaşılabilir.

 Keratit: Gözün ön tarafında bulunan ve ışığın ilk olarak kırılmaya uğradığı saydam kornea tabakasının iltihaplanmasına keratit ismi verilir. Keratit enfeksiyon sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, fiziksel travmalar sonrasında ya da alerjik olarak da gelişebilir. Keratit de oldukça önemli göz kızarıklığı nedenleri arasında yer alır.

 

 

 

False