GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ve öksürük yapar mı? Ameliyatı ve tedavisi nasıldır ne kadar sürer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ve öksürük yapar mı? Ameliyatı ve tedavisi nasıldır ne kadar sürer

Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ve öksürük yapar mı? Ameliyatı ve tedavisi nasıldır ne kadar sürer

Geniz eti ya da diğer adı ile adenoid, burun boşluğunun arkasında bulunan üzüm salkımına benzeyen doku kütlesine verilen bir isimdir. Aynı zamanda lenf düğümleri gibi geniz etleri de bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçasıdır ve aynı tarz dokudan meydana gelir. Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ve öksürük yapar mı sizler için derledik.

 

 Geniz eti, çocuk kulak burun boğaz hastalıklarının çoğu ile yakından ilişkilidir. Tıbbi ismi ile “adenoid” olarak adlandırılan geniz eti dokusu, burun boşluğumuzun arka tarafında, geniz bölgesinde bulunur.

  Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir ve Öksürük Yapar mı?

  Geniz eti, bademciklerde de olduğu gibi, mikroplara karşı da en önemli yanıtın verildiği bir çeşit bağışıklık sistemi elemanıdır. Pek çok nedene bağlı olarak geniz eti büyüdüğü zaman ve geniz boşluğunu doldurduğu zaman başlıca uyku apne sendromu (Uykuda soluk durması), burun tıkanıklığı ve tekrarlayan kulak sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda tekrarlayan enfeksiyonlar ve iştah kaybı nedeni ile büyüme gelişme geriliğine de neden olabilir. Bunları önlemek için yapılan geniz eti ameliyatlarından bir süre sonra, bazı çocuklarda sorunların başından beri düzelmediği ya da geri döndüğü gözlenir. Bu durumda da ebeveynler, geniz eti tekrarlamasından endişeleniyor. Bu nedenle de geniz etinin tekrarlaması çok nadir görülür. Burun ve geniz bölgesinde meydana gelen tıkanıklığın devam etmesi durumunda, geniz etine eşlik eden, alerjik nezle gibi diğer bir hastalık bu durumun asıl nedeni olabilir. Geniz eti ameliyatı ile birlikte gerekli tedaviler de yapıldığı zaman, çocuğun belirgin bir şekilde rahatlama imkanı olabilir.

  Ameliyatı ve Tedavisi Nasıldır Ne Kadar Sürer?

  Burun boşluğu, bilinenin tersine aslında bir boşluk değildir. Alınan soluk havasını ise, ısıtılmış, akciğerlere temizlenmiş, nemlendirilmiş olarak gönderen ve bu sırada havayı koklayan ve hisseden, çok gelişmiş bir organımızdır. Burnumuzun iklimlendirme ve arıtma işlevlerinin genel sağlığımız ve akciğerlerimiz için de çok önemlidir. Çünkü burun işlevleri yetersiz olan çocuklarda görülen astımın da, geniz eti ameliyatından sonra önemli ölçüde düzelmesi de bu koşullarla bağlantılıdır.

  Geniz eti ile birlikte görülen diğer hastalıkların ameliyat öncesinde de belirlenmiş olması oldukça önemlidir. Örneğin; çocuğun alerjik nezlesinin olması, ameliyat öncesinde belirlenmesi ve geniz eti ameliyatı sonrasında da bunun tedavisinin bir süre daha devam etmesi gerekebileceği hakkında aileler kesinlikle bilgilendirilmelidir. Çünkü çocuğun ebeveynleri belirtilerin sürdüğü için de geniz etinin tekrarladığını düşünürler. İyi bir geniz eti ameliyatı geçirmesi halinde kulak ve burun tıkanıklığı ile ilgili belirtileri devam eden çocuğun, sadece alerjik nezlesi de tedavi edildiğinde sorunlarının tekrarlama imkanı da azalabiliyor.

  Çocuklarda görülen kulak burun boğaz hastalıklarında geniz eti olduğu ve buna eşlik eden alerjik nezlenin, çocuklar için geliştirilmiş olan pediatrik endoskoplarla doğrudan görerek kolaylıkla belirlenebiliyor. Geniz eti olan bir çocukta aynı zamanda alerjik bulgular da bulunuyorsa, kesinlikle tıbbi tedavi uygulayarak alerjik nezlesini önemli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Burun solunumunda yeterli miktarda sağlanabilirse, kısır döngüden çıkarak geniz eti ile ilgili belirtilerinin de gerilemesi sağlanıyor. Özellikle de son yıllarda, uygun özelliklerdeki “burun yıkama” sıvıları sayesinde tıbbi tedavide çok önemli bir aşama kaydedildi. Bu sıvıların ise, burnu mekanik temizleme yolu ile yoğun salgılardan ve alerjenlerden arındırabildiği için, burunu kısırdöngüden çıkartmaya ve buruna işlevlerini yeniden kazandırmaya yardımcı oluyor. Burun işlevlerinin kazandırılma çabası ise, eğer koşullar izin veriyorsa zaman içinde geniz etinin de yavaş yavaş küçülmesine yardımcı oluyor. Ama çok küçük yaştaki çocuklar burun yıkama tedavisine bazı zamanlarda uyum sağlayamıyor.

 

False