GeriEtkinlikler Çamaşır makinesinin uzun ömürlü olması için…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çamaşır makinesinin uzun ömürlü olması için…

Çamaşır makinesinin uzun ömürlü olması için…

Nelere dikkat etmeli, nasıl bir bakım yapmalıyız?

Her evde sıklıkla kullanılan çamaşır makineleri, dikkat edilecek bazı noktalar sayesinde daha uzun ömürlü olabiliyor. Satın alırken, kullanırken ve kullanım sonrasında dikkatli olmak, makinenin ömrünü uzattığı gibi enerji tasarrufunda da fayda sağlıyor.

LG Beyaz Eşya Ürün Müdürü Sehyun Yang, çamaşır makinelerinin yeni teknolojilerle nasıl tasarruf sağlayacağını şu sözlerle dile getiriyor: “Sarsıntısız ve sessiz çalışma, yüksek yıkama performansı, su ve enerji tasarrufu sağlayan A+++ enerji sınıfı çamaşır makineleri buhar özeliği sayesinde sadece su ile yıkamadan çok daha iyi performans sergilerken, enerji tasarrufuyla da aylık çamaşır masrafınızı yarıya indirebiliyor. Ayrıca makinelerde bulunan akıllı yıkama sistemi programları, yük miktarını algılar, uygun su sıcaklığını seçer, en ideal su seviyesi ve program süresini belirleyerek su ve enerji tüketimini minimumda tutar.”

Çamaşır makinesi kullanırken uzun ömürlü olması için nelere dikkat etmek gerekir?

Vestel Genel Müdür Yardımcısı Filiz Künüralp, çamaşır makinesini kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve düzenli bakımın hangi aralıklarla yapılmasının sağlıklı olacağını anlatıyor.

Çamaşır makinelerine kullanıcı tarafından kolaylıkla hızlı ve basit bir şekilde yapılabilecek bazı temizlik ve bakım uygulamaları makinenin kullanım ömrünü uzatıp, yıkama performansının düşmesini engeller.

Çamaşır makinesi kullanıcılarının bilmesi gereken bazı önemli ipuçları:

• Çamaşır makineleri genellikle yüzde 75 dolulukta tam kapasite güç harcar. Bu yüzden enerji ve su israfı yapmamak adına makinenin tam dolu olmasına dikkat etmek gerekir.

• Çamaşır makinesinin konduğu zeminin düz ve yeterli yük taşıma kapasitesine sahip olduğundan emin olunmalıdır. Halı veya benzeri yerlerde, kaygan zeminler üzerinde kurulmamalıdır. Yan taraflarında mobilya ya da farklı cihazlar varsa, aralarındaki mesafenin en az 1 cm olmalıdır.

• Makinenin bağlı bulunduğu, su tesisatının da temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer su giderlerinin verimliliğinden şüphe ediliyorsa, makineyi kurmadan önce ya da kullanılıyorsa bir süre ara verilerek yetkin bir tesisatçının çağırılması ve gerekli düzenlemeleri yapması makinenin arızalanmasını engelleyecektir.

• Evlerimizin elektrik tesisatı makine performansını etkileyen bir faktördür. Uygun olmayan şebeke voltajında ve topraklama yapılmamış bir priz kullanımı makinenin ömrünün kısalmasına ve performansının düşmesine sebep olacaktır. Bu nedenle mutlaka ehliyetli bir tesisatçıya tesisat kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.

Ne kadar aralıklarla teknik servis çağrılmalı?

Çamaşır makinelerinde suyu ısıtmak için kullanılan rezistans mevcuttur. Şebeke suyunun kireç oranına bağlı olarak rezistans zaman içerisinde kireçlenebilir. Kireçlenme sonrasında rezistansız ısı iletimi zayıflayacak, bu nedenle su daha uzun sürede ısınacak veya yeterli ısınmayacaktır. Bunun sonucunda fazla elektrik tüketimi oluşur ve yıkama performansı düşebilir. Biz rezistansın kontrolü için 2 yılda bir yetkili servisin çağrılmasını öneriyoruz.

Makinenin yıkama süresi şebeke su sıcaklığına göre değişiklik gösterir. Aynı program seçilmesine rağmen yaz mevsiminde kısa süren program, kış mevsiminde daha uzun sürebilir. Aynı mevsimde olmak kaydı ile makinenin yıkama performansının düşmesi veya yıkama süresinin uzaması durumunda yetkili servisi çağırabilirsiniz. Çünkü bunun nedeni rezistans kireçlenmesi veya şebeke voltajının düşmesi olabilir. Bunun dışında makinede herhangi bir arıza görülmediği müddetçe yetkili servis çağırılmasına gerek yok. Bakımı iyi yapılmış, çalışma koşulları uygun çamaşır makineleri herhangi bir servis müdahalesine ihtiyaç duymadan yıllarca hizmet verir.

Makinede herhangi bir arıza durumu yaşanıyor ise öncelikli olarak ürünün kullanım kılavuzunun incelenmesi önemli. Yaşanan bazı sorunlar, tüketiciler tarafından çözümlenebilecek durumlar olabilir. Örneğin; musluğun kapalı olması. Kullanım kılavuzlarının iyice okunulması tüketici hatalarından kaynaklı basit sorunların çözümlerini bulunmasını sağlar. Çamaşır makinesi üreticileri, makinelerde görülen başlıca arızalar için hata kodları belirlemişlerdir. Bu hata kodlarının ekrana geldiği durumlarda, kullanım kılavuzlarının da yönlendirilmesi ile yaşanan arızanın sebebini belirlenebiliyor.

Bunun dışında kendimiz nelere dikkat etmeli, nasıl bir bakım yapmalıyız?

Belli aralıklarla giriş suyu filtrelerinin, yükleme kazanının, deterjan bölmesinin kontrol edilerek temiz tutulması çamaşır makinesinin performansının düşmesini, istenmeyen koku oluşumunu, çamaşırların zarar görmesini engeller. Ayrıca deterjanın ve yumuşatıcının ihtiyaca uygun derecelerde konulması hem çamaşırların hem de makinenin ömrünü uzatacak faktörlerden biridir. Bu ürünler oldukça konsantre olduğu için, az miktarlarda bile etkili temizlik ve hijyen sağlıyor. Çamaşırların kirliliğine göre deterjan kullanımının ayarlanması, deterjandan tasarruf, daha da önemlisi çevremizin daha az kirlenmesini, geleceğe daha yeşil ve sağlıklı bir çevre bırakılmasını sağlar.

Makinelerin dış gövdesi ılık su ve makinenin gövdesini tahriş etmeyici bir temizlik maddesi ile temizlenmesini öneririz. Daha sonra temiz bir su ile durulandıktan sonra yumuşak ve kuru bezle kurulanması iyi olur. Makinenin su giriş ve bağlantı hortumlarının katlanmaması, çekip uzatılmaması ve kıvrılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu durumların engellenmesi için makinelerin çekilmemesi, sürekli yerlerinden oynatılmaması da önem arz ediyor.

Çamaşır makinelerinin sağ alt köşesinde bulunan filtre alanı rutin olarak temizlenmelidir. Çamaşırlarda unutulmuş bazı eşyalar, toka, bozuk para vs. bu alanda toplanarak makinenin mekanik aksamlarına ulaşması engeller. Bu açıdan rutin olarak temizliğinin yapılması büyük önem taşıyor. Çamaşır yıkandıktan sonra tambur içerisinde bozuk para, iğne gibi yabancı madde kalıp kalmadığını kontrol etmek gerekir. Çünkü bu maddeler tamburun paslanmasına ve çamaşırların zarar görmesine neden olur.

False