GeriSağlık Anneler, tarihin seyrini değiştiriyor…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anneler, tarihin seyrini değiştiriyor…

Anneler, tarihin seyrini değiştiriyor…

Dünya tarihine yön veren her kahramanın arkasında bir anne var.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Göksu, annelerin dünya tarihine yön veren kahramanlar yetiştirdiklerini belirtti. Tarihi belgeler, ön planda olmasalar da annelerin de yetiştirdikleri çocuklar kadar tarihe yön verdiklerini ortaya koydu.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Göksu, dünya tarihine yön veren devlet adamı ve siyasetçileri, ilim ve sanat adamlarını, tarihin akışını değiştiren bütün kahramanları annelerin yetiştirdiğini söyleyerek, ''Tarihin akışını belirleyen insanlardan bahsederken, bu insanların yetişmesinde büyük rol oynayan annelerini unutmamak gerekir. Çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için her türlü sıkıntıya göğüs geren cefakar anneler, çocuklarının her zaman yanında olmuş, hatta yeri geldiğinde siyasi ve askeri mücadeleler içerisine dahi girerek tarihin seyrini etkilemişlerdir'' dedi.

Tarihte çocukları için yaptıkları fedakarlık ve verdikleri mücadeleler ile dikkat çeken, bu bakımdan da tarih içerisinde en az çocukları kadar yer edinen birçok annenin varlığına dikkat çeken Göksu, bazı annelerin çocukları uğruna gösterdiği fedakarlıklar ve üstlendikleri rollerle devlet ve toplum hayatının geleceğine yön verdiklerini, tarihin seyrini belirleyen hadiselerde rol oynadıklarını ifade etti.

Buhara Melikesi Kabac Hatun

Tarihin seyrini değiştiren annelerden örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Erkan Göksu, Buhara Melikesi Kabac Hatun'un Türk tarihindeki önemli yerine işaret ederek, ''Kabac Hatun, Maveraü'n-nehr'de Batı Göktürk hakimiyetinin zayıfladığı ve Göktürkler'in Çin hakimiyetine girdiği dönemlerde Buhara ve çevresinde yaşanan siyasi kargaşa ve otorite boşluğunda Buhara Melikesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

AA

False