Ahmet Hakan’a itirazım var

Ahmet Hakan dün köşesinde Kenan Doğulu’nun bu yaz ortalığı kasıp kavuran "Çakkıdı" isimli şarkısının sözleri ile dalgasını geçti.

"Bu yaza damga vuran ve Ankaralı Turgut türkülerini andıran Kenan Doğulu’nun ’Çakkıdı’ adlı yüksek sanat eserinin, Sezen’in evindeki yaratılış sürecine tanıklık etmek isterdim. Özellikle şarkının ’Aman hadi kalk kaynaşalım kız / Çakkıdı çakkıdı oynaşalım kız / Azıcık alttan azıcık üstten / Hoppidi hoppidi hoplatalım kız’ bölümünün kimden çıktığını saptamak için..."

Ben ise tam da "Çakkıdı"nın sözlerindeki anlamın ne kadar büyük olduğunu yazmak üzereydim. "Çakkıdı"da Sezen Aksu sıkı bir popüler kültür eleştirisi yapmış. Modernleşen, sanayileşen, kapitalistleşen zamanlardaki insanın kendisiyle hesaplaşmasını, bile bile popüler kültür malzemesi olmasının verdiği iç sıkıntısı anlatmaya çalışmış.

Kim şu zamanlarda her şeyi bırakmak istemiyor ki, ya da herşeye yendien başlamak.

Ne diyor Sezen Aksu:

Buralardan hemen gidesim var

Yeniden başlamak hevesim var

Ne varsa attım içime

Cart diye gülesim var

Bazıları "katlanıyoruz işte" deyip kendilerini ikna etmiyor mu? Açıklarını ve kaçıklarını bilip onlarla yaşamayı öğrenmiyor mu? Açıklarımızı ve kaçıklarımızı, kendi açıklarına bakmadan eleştirenleri yiyip yutmak istemiyor mu?

Ne diyor Sezen Aksu:

Katlanıyoruz herkes gibi malum

Ee açıklarımız kaçıklarımız var

Ama hem kel hem fodul takımını

Hart diye yiyesim var

Düzenin parçası olmak, çarklar arasında sıkışmak, iki arada bir derede kalmak, istemediği şeyleri yapmak bazılarına daral getirmiyor mu? Düzelmek isteyip çaresizlik içinden neresinden başlayacaklarını bilmedikleri zamanlar olmuyor mu? Bazen de kendilerini fare kapanına kısılmış hissedip üstlerini başlarını yırtma ve birilerine saldırma isteklerini bastırmıyorlar mı?

Ne diyor Sezen Aksu:

Çat diye çatlamak üzereyim

Neresinden tutup da düzeleyim?

Ortağı olmuşum düzeneğin

Kendimi boğasım var

Herkesi oyasım var

Ve daha sonra her şeyi unutup müthiş bir ikiyüzlülükle modern popüler zamanların, düzeneğin parçası olmayı sürdürmüyorlar mı?

Nasıl anlatıyor bu popüler düzeneği Sezen Aksu:

Aman da hadi kalk kaynaşalım kız

Çakkıdı çakkıdı oynaşalım kız

Azıcık alttan azıcık üstten hoppidi hoppidi

Hoplatalım kız

"Çakkıdı"nın müziğinin Ankaralı Turgut’un müziklerini andırıp andırmadığına birşey diyemem. Ahmet Hakan bu konuda haklı olabilir. Ancak Aksu’nun "Çakkıdı" için yazdığı sözler kesinlikle yüksek sanat eseri.

Gizli güçler medyada da başarılı

"Atabey Çetesi" olayından sonra Türkiye’deki halkla ilişkilercilerin gazetelere "zarf" servisi yapma konusunda "gizli çeteler" kadar başarılı olamadıklarını yazdım. "Büyükanıt’ı Genelkurmay Başkanı Yapmama" kampanyasında gördüm ki aynı gizli güçler reklam medyası seçiminde de reklamcılardan çok başarılılar.

Büyükanıt’la ilgili kararı etkilemek için gidip ilgisiz mecralara, ilgisiz zamanda reklam verip paralarını çarçur etmemişler. Kararı etkileyecek 4 bin kişi seçip, SMS’le doğrudan onlara ulaşmışlar...

İnanılmaz değil mi? Bazıları da hálá 10 milyon kişiye ulaşmak için 70 milyona seslenmeyi marifet sanıyor.

Tırtıl

Hayatı çok ciddiye almayın. Daha ondan canlı kurtulan olmadı.. (Elbert Hubbard)
Yazarın Tüm Yazıları