Adres bildirmeyenin banka hesabı bloke mi edilecek

BANKALARDA hesabı bulunan vatandaşların, adreslerini doğrulayan belgeleri, 15 Aralık 2008 tarihine kadar ilgili banka şubesine iletmedikleri takdirde, banka hesaplarının bloke edileceğine dair bazı haberler, vatandaşın kafasını iyice karıştırdı.

Son bir haftadır, bu konuda sorular yağıyor. Başkasının evinde kalanlar, elektrik ve su, doğalgaz, telefon gibi abonelikleri eşinin adına kayıtlı olanlar, ailesinin yanında kalanlar ve yurtlardaki öğrenciler, yurt dışında yaşayanlar, "Bankadaki hesabımız bloke mi edilecek?" diye ısrarla soruyorlar. Öncelikle belirtelim, adresi doğrulanmayan hesapların, bloke edilmesi kesinlikle söz konusu değil.

OLAY NE?


Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 9 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, "Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik" gereğince, bankalar; kendileri nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri işlemlerde, işlem yapılmadan önce işlem yapanlar ile adına veya hesaplarına işlem yapılanların, kimliklerini ve adreslerini tespit etmek zorundalar.

Çok kişi böyle bir yasa ve yönetmeliğin dahi farkında olmadığı için, olayı duyunca paniğe kapıldı.

SÜRE 1 HAZİRAN’A UZATILDI

Öncelikle, olayı ilk kez duyanları ya da böyle bir bildirimi bankaya vermeyenleri rahatlatalım. Bankalar 1 Nisan 2008 öncesi açılan hesaplardan, sadece aktif olanlar için adres güncellemesi yapacak. Pasif hesaplarda ise, ancak müşteri geldiğinde adres bilgisi istenecek. Bildirim için, bankada hesabı bulunanlara son gün olarak tanınmış olan 31 Aralık 2008 tarihi de 1 Haziran 2009’a uzatıldı.

MASAK’ın, bununla ilgili 7 No.lu tebliği, bu günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacak.

ADRES BİLDİRİMİ


Burada sözü edilen adres, MASAK’ın 7 No.lu Tebliğ Taslağı’nda (Bkz. www.yaklasim.com) aşağıdaki gibi açıklanıyor:

Yerleşim yeri belgesi,

İlgili adına düzenlenmiş; elektrik, su, doğalgaz, telefonların, son üç ay içinde düzenlenmiş faturası,

Herhangi bir kamu kurumu tarafından verilen belge,

Fatura sahibi ile arasındaki bağı gösteren belgeyi (evlilik cüzdanı gibi) ibraz etmek suretiyle, üçüncü şahıs adına son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren fatura,

Ailesinin yanında ikamet eden reşit çocuklar; anne veya babası adına düzenlenmiş, son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren fatura,

Yurtlarda kalan reşit çocuklar için öğrenim gördükleri okullardan veya kaldıkları yurtlardan alınacak, adresini belirtir yazı,

Bankalar için, müşterinin beyan ettiği adreste görüldüğüne dair, kredi kartı teslim tutanağı.

Yukarıda belirtilen belgelerin, asıllarının veya noterce onaylanmış suretlerinin aranılması şart olmayıp, okunabilir fotokopileri veya posta, faks, e-posta gibi yöntemler kullanılarak da herhangi birinin ibraz edilmesi mümkün olabilecek. Kamu ve 100’den fazla işçi çalıştıran özel sektör kuruluşlarında, çalışanların tek tek bankaya gidip adres doğrulaması yapmalarına da gerek yok. Bu kuruluşların, çalışanları adına işyerini adres göstermeleri yeterli olacak. Vatandaşlar, elektronik faturaları yine elektronik ortamda bankaya göndererek, adres doğrulaması yapabilecekler.

Sonuç olarak, kimsenin telaş etmesine gerek yok. Adres bildirimi için daha 6 ay süre var. Bu süre içinde, yukarıda sıralanan belgelerden birini, bankanıza vermeniz yeterli olacak.
Yazarın Tüm Yazıları