800 bin çocuğu ‘eğlen, öğren,para kazan’a çekecek, annebaba rahat alışveriş yapacak

AKKÖK Grubu, Yıldız Holding, Sinpaş ve Doğu-Batı Grubu’nun ortak projesi Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi planlanırken, ortak yönetim ekibi fark yaratma konusuna yoğunlaştı:

Haberin Devamı

- İstanbul’da alışveriş merkezlerinin sayısı hızla artıyor. Bizim Akasya projesi için fark yaratacak birşeyler bulmamız lazım.
Sonunda şu karar çıktı:
- Çocukları ön planda tutacak bir adımla fark yaratabiliriz. Şimdi, dünyada çocukların ilgisini çeken projeleri incelemekte yarar var.
Bu arayış sırasında 1999 yılında Meksikalı girişimci Xavier Lopez Ancona’nın ilkini Meksiko City’nin Santa Fe bölgesinde kurduğu KidZania dikkatlerini çekti.
Çocukların eğlenirken öğrendiği, para da kazanabildiği ayrı parası, bankası da olan bir ülke gibi tasarlanan KidZania’nın İstanbul’a en yakın noktadaki, Dubai’deki örneği yerinde incelendi ve karar çıktı:
- İstanbul’un Anadolu yakasındaki Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi kapsamında 8 bin metrekarelik alanı ‘KidZania’ yapalım.
Meksikalı şirket en uzak noktasına 90 dakikada ulaşılabilen bir çevrede 750 bin çocuk bulunması gerektiği temel kriteriniş ararken, Akasya’nın yönetimi projeyi anlattı:/images/100/0x0/55eb4ab7f018fbb8f8b7c95a
- Yakın çevremizde 14 ve altındaki yaşlarda 2.5 milyon çocuk var. Yılda 800 bin çocuğu çekeriz.
İstanbul’un cazibesini gören Meksikalı şirket, Akkök, Yıldız, Sinpaş ve Doğu-Batı ortaklığıyla anlaşmayı imzaladı. Türkiye’deki ilk KidZania’nın Genel Müdürlüğü görevine atanan Lara Sayınsoy Dorner, ilk iş olarak Meksika’da 3 haftalık bir eğitime gitti. Dönüşte kolları sıvayıp çalışmalara başladı.
Ortaklığın KidZania’da küçük işletmeler, şubeler kuracak şirktetlerle görüşmelere başladığı bugünlerde Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Raif Dinçkök ve Lara Sayınsoy Dorner’le görüştüm.
Raif Dinçkök, 20 milyon dolarlık yatırımla 2013’ün son çeyreğinde devreye girecek KidZania’yı şöyle tanımladı:
- KidZania, gerçek hayatın bir simülasyonu gibi. Orada sadece 14 yaşındaki ve daha küçük çocuklar yaşıyor. Girişte ödediği para karşılığı aldıkları KidZos (özel para) tükenince ücret karşılığı çalışabiliyor. Kazandığı parayı isterse oradaki bankada biriktirebiliyor.
- KidZania’ya giriş ücreti ne kadar olacak?
- Henüz kesinleşmemekle birlikte 40 lira olabilir. KidZania’ya 40 liraya giren çocuk, cumartesi ve pazar günleri 5’er saat, hafta içi tüm gün kalabilecek. Ayrı bir ülkeye giriyormuş havası yaşansın diye bir pasaport verilecek. Biletiyle uçak şeklindeki kontuardan geçerek girilecek.
- Ne tür etkinlil alanları var?
- İsteyen çocuk çikolata yapımını öğrenecek. Türkiye’deki bir çikolata markasının kuracağı mini fabrikada çikolata üretecek. İsteyen akaryakıt istasyonunda pompada çalışacak. Kimi çocuklar kargo şirketinde gönderi dağıtacak. Hastanede doktor ve hemşire gibi görevler üstlenilecek. İtfaiye eri olup yangın söndürecek.
Mehmet Ali Berkman, araya girdi:
- KidZania, içinde barındırdığı farklı iş kollarıyla çocukların gelecekte belirleyecekleri meslekleri için ön fikir vermiş olacak. Belki çocuklar bu şeklilde mesleklerini daha erken ve kolay belirleyecek.
Ben ve benden önceki, hatta benden sonraki kuşakların bir bölümü, “Dokunma bozarsın” uyarılarıyla büyüdü...
Şimdiki çocuklar KidZania gibi ortamlarda hasta muayene etme, çikolata yapma, araç kullanma gibi birçok deneyimi yaşayabilecek.
KidZania, çocuklara eğlenirken öğrenmenin yanısıra bir anlamda erken staj ortamı da yaratacak. O staj sırasında para da kazanmak, çocukların ve ailelerin de ilgisini çekecek.

Haberin Devamı

Japon çocuklar Play Station için para biriktirmeyi seçti

Haberin Devamı

KİDZANİA Türkiye Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner’e 8 ülkedeki 11 KidZania’dan ilginç örnekleri anlatmasını istedim:
- Tokyo’da çocuklar KidZania’da daha çok para kazanabilecekleri etkinliklerin içinde yer almayı seçmiş. Bu da sistemi biraz olumsuz etkilemiş.
- Neden? Para kazanmalarının bir sakıncası mı var?
- KidZania için
ideali, çocukların
orada kazandıkları parayı yeniden o ortamda harcamaları. Sistemde çarkın sağlıklı dönmesi de öyle oluyor.
- Japonya’daki çocuklar biriktirdikleri patayı ne
yapmış?
- Yıl sonuna kadar biriktirip KidZania’nın içindeki elektronik mağazasında Play Station alıyorlarmış.

Ankara ve İzmir’i de düşünürüz, İstanbul’a ikinciyi açabiliriz

Haberin Devamı

MEHMET Ali Berkman, ilk KidZania’da alacakları sonuçlara göre başka kentlere de yönelebileceklerini belirtti:
- Ankara ve İzmir’de de birer KidZania açmak isteriz. Yalnız KidZania, genelde alışveriş merkezinin yanıbaşında oluyor.
- İstanbul’un Avrupa yakasına açmayı düşünür müsünüz?
Mehmet Ali Berkman, o sırada bulunduğumuz odaya giren KidZania Başkan Yardımcısı Philip Sandhaus’u yokladı:
- Bugüne kadar
gittiğiniz ülkelerde her kente bir KidZania açmışsınız. İstanbul çok farklı ve büyük. Avrupa yakasına da açmak gerekebilir.
Sandhaus, kapıyı açık tuttu:
- İlk açılacak KidZania’daki sonuçlara bağlı.

Yazarın Tüm Yazıları