6 yılda 2000 tarif

Sevgili okurlarım, Hürriyet gazetesi Kelebek’i ek olarak vermeye başlayalı neredeyse altı yıl oldu.

Haberin Devamı

Bu kadar zamanda sizlere yaklaşık 2 bin adet tarif vermişim. Bu tariflerden bazılarında, bazen benim yaptığım ölçü hatalarından dolayı, bazen de baskı hataları nedeniyle, malzeme miktarlarında yanlışlıklar olmuştur. Seyyar mutfak tezgahlarıyla çekim stüdyosuna dönüştürdüğüm evimin mutfağında ortalama olarak ayda bir kez bu yemeklerin fotoğraflarını çekiyor, sonra da çektiğim yemeklerin ölçülerini yazıyorum.

Altı-yedi kişilik bir ekiple günde onlarca yemek pişiriyoruz. Son derece ciddi ve titiz çalışmalar yaptığımız halde, bazen ölçülerde küçük hatalar olabiliyor. Ya da sizin evinizdeki su bardağı veya kaşıklar benim evimdekilerle uymayabiliyor. Hatta örneğin yumurtaların büyüklüğü ve yağın türü bile hamur işlerinin başarılı bir şekilde yapılması üzerinde etkili olabiliyor.

Yani bizim gibi günlük yemek tarifi veren yemek yazarlarının işi pek kolay değil. Ama amacımız da zaten size o gün yapacağınız yemeklerle ilgili ilham vermek. Sizlerin “bugün de şu yemeği yapayım” demeniz bizim için yeterli.

Kısacası; bu köşede yapılan tüm hatalardan dolayı affınıza sığınıyor ve sağlıklı ve afiyet dolu günler geçirmenizi diliyorum.

Haberin Devamı

Babagannuş

· 4 adet orta boy kemer patlıcan · 2 adet orta boy domates · 2 adet orta boy kuru soğan · 4 diş sarımsak · 2 adet yeşil sivri biber       · 1 demet maydanoz
Sos için
· 6 yemek kaşığı zeytinyağı · 1 adet limonun suyu
· 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanları yıkayıp kurulayın. Kömür ya da ocak ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyip soyun.

Derin bir kaba 4 su bardağı su ve 1 adet limonun suyunu aktarıp közlenmiş patlıcanları bu suda yaklaşık 15 dakika bekletin. Böylece patlıcanların kararmasını engellemiş olursunuz. Patlıcanları süzüp keskin bir bıçakla incecik doğradıktan sonra derin bir kaba koyun.

Soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayın. Kuru soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın.

Bu malzemeleri salata tabağına alın. Üzerine ayıklayıp incecik doğradığınız maydanozu ekledikten sonra malzemeleri ezerek karıştırın.

Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede çatalla iyice çırparak üzerine aktarın. Çatalla ezdiğiniz patlıcanları da salataya ilave edip karıştırın. Soğuk soğuk servise sunun.

NOT: Limonlu suda beklettiğiniz patlıcanların suyunu sıkıp bir çatalla iyice ezdikten sonra salatanın içine ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları