4 radyoyla kalmayız Türkiye’de büyürüz

CANWEST Medya Türkiye’nin İstanbul’daki merkezinde yönetim kurulu üyeleri zaman zaman birbirlerine soruyormuş: "Birbirimizden habersiz bazı medya kuruluşlarıyla görüşme yürüten var mı?"

Bunun nedeni, Uzan Grubu’ndan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçen medya şirketlerinin ihalesiyle Türkiye’de yatırımı gündemine alan Kanadalı CanWest’in sektörde yeni atılımlar yapabileceğine dönük sıkça ortaya çıkan söylentiler...

CanWest Medya Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Akol’un bu tür söylenti ve sorulara yanıtı şöyle: "Metro FM ve Süper FM başta olmak üzere şu anda 4 radyomuz yayında. Onları almış olmaktan memnunuz. Türkiye’de sadece 4 radyoyla kalacak değiliz. Hedefimiz büyümek."

CanWest Medya Türkiye, büyüme hedefi doğrultusunda vitrine çıkan medya gruplarıyla, televizyon kanallarıyla, gazetelerle ilgileniyor. En küçük bir görüşme, hemen medya sektöründeki "söylenti gündemi"ne oturuyor: "CanWest falanca gazeteyi alıyormuş. Bir de televizyon kanalı söz konusuymuş."

Fatih Akol
, Türkiye’deki büyüme planlarının içinde fırsat doğduğunda televizyon kanalı ve gazete sahibi olmak gibi adımların olabileceğini belirtiyor: "Ancak, öyle ’elde çek, satın alacak gazete ve televizyon kanalı arıyor’ durumunda da değiliz. Satılacak kuruluşun yapısı, bizim ayıracağımız bütçe belirleyici olacak."

CanWest, TMSF’nin açtığı Star TV ihalesine girmiş, Kral TV’yle ilgilenmemişti. TMSF, "Daha iyi fiyata satarım" umuduyla Kral TV’nin formatıyla oynadı. Eğer Kral TV yeniden ihaleye çıkarsa CanWest ilgilenir mi? Fatih Akol, "İhale şartlarına bakar, değerlendiririz" demekle yetiniyor.

Türkiye’de 2 milyar doları bulan reklam pastasının 100 milyon dolarlık bölümü radyolara yöneliyor. Türkiye’deki radyo kanallarının sayısı da 1084 dolayında bulunuyor. Akol, reklam pastasından radyolara düşen payı çok düşük görüyor. Ekonomik istikrar sürdükçe reklam pastasının büyüyeceğine inanıyor.

Peki CanWest, bulunduğu ülkelerde yayın politikasını nasıl belirliyor? Siyasi partilerden birine çok yakın duran gazeteyi, TV kanalını alırsa, yayın politikasını değiştirir mi?

Fatih Akol, bu sorulara yanıt verirken öncelikle "istikrar"a odaklanıyor: "Biz siyasi taraf olacak yayın politikaları belirlemeyiz. Bizim için yatırım yaptığımız ülkedeki istikrar ortamı önemlidir. O istikrar ortamına katkıda bulunmaya çalışırız. Objektif haber verir, eğlence programları sunarız. Bulunduğumuz ülkenin kültürünü esas alırız."

Akol, bu sözüyle bir anlamda, "Yabancılar Türkiye’de medya sahibi olup, kendi kültürlerini empoze edecekler" tedirginliğine de yanıt veriyor.

Akol, CanWest’le Türkiye’nin başta Kanada olmak üzere yurtdışında çok önemli bir "taraftar" daha kazandığına dikkat çekiyor: "Sözde Ermeni soykırımı iddiaları gündeme geldiğinde CanWest artık bizim yanımızda."

Anlaşılan CanWest Türkiye’de büyüyecek, "taraftarlığı" daha da güçlenecek...

Vestel yönetiminde yaş ortalaması 50

BİZİM mesleğin duayenlerinden, şimdinin sanayicisi Turgut Dinsel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Vestel City’de beş fabrikayı birden açtığı gün, Vestel İcra Komitesi Üyesi İzzet Güvenir’e yöneldi:

"Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan ve Gözcü Gazetesi Genel Yayın Müdürü Rahmi Turan’la konuşuyorduk. Vestel’in üst yönetimindeki ortak dostlarımızı andık ’yaş ortalaması’na takıldık. Arkadaşlar sizi 1947 doğumlu diye düşünmüşler."

İzzet Güvenir
, "Ne yaptınız Turgut Bey, ben 60 yaşında mıyım?" deyip, devam etti: "Beni 10 yaş büyük görmüşler, 1957’liyim."

Dinsel, sorguladı, Vestel’de üst yönetimin yaş ortalaması 50 dolayındaydı. Sonucu Fikret Ercan’la Rahmi Turan’a iletti: "Vestel’in başarısında genç bir ekibin imzası var."

Biyobenzin ve biyodizeli Tüpraş’ta harmanlayalım

KOÇ Holding’in yüzde 50 ortaklığı bulunan Opet Petrolcülük’ün Genel Müdürü Aydın Güneş’e sordum: "Biyodizel ve biyobenzin konusunda Türkiye bir türlü yol alamıyor. Arada teknik sıkıntılar da yaşanıyor. Bu iş nasıl çözülecek?"

Aydın Güneş
, bu işin çözümünü Tüpraş’ta gördüğünü belirtti: "Konulan kurallar çerçevesinde harmanlama Tüpraş’ta yapılsa ve dağıtım oradan yapılsa daha iyi olabilir diye düşünüyorum."

Güneş
, Türkiye’nin ayrıca hidrojen enerjisine dönük çalışmaları hızlandırması gerektiğini vurguladı...

Biyodizel, biyobenzin, hidrojen... Türkiye tüm seçeneklere yüklenmeli...
Yazarın Tüm Yazıları