300 bin kurban bağışlanacak aslan payını Mehmetçik alacak

KURBAN Bayramı’nda tatsız kesim görüntülerine katkıda bulunmak istemeyenlerin kurbanlarını vekaleten yardım kuruluşlarına kestirmesi, vakıf ve dernekleri bağış kapma yarışına soktu.

Yurtdışı bağlantılı vakıflar, yardım kuruluşları aracılığıyla kesilecek 70 milyon YTL’lik 300 bin kurbandan 40 binine göz dikti. Bağışlardan en büyük payı 77 bin kurbanla Mehmetçik Vakfı alacak.

KURBANLARINI dernek ve vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyenlerin sayısı 300 bine ulaşınca, yılbaşıyla birleşen Kurban Bayramı, bir anda bağış kapma yarışına dönüştü. Kurbanlarını, Türk Hava Kurumu, Mehmetçik Vakfı, Kızılay, Darüşşafaka, Darülaceze gibi dernek ve vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyenlerin sayısında yaşanan artış, bu yıl uluslararası yardım kuruluşlarını da harekete geçirdi. IHH İnsani Yardım Vakfı, topladığı kurban bağışlarını mülteci ve savaş mağdurlarına, Yeryüzü Doktorları, Kongolular’a, Cansuyu, Etiyopya, Mozambik ve Lübnanlılara, Kimse Yokmu’da dünyanın dört bir yanındaki yoksul müslümanlara ulaştırmak için birbirleriyle rekabete girdi.

300 BİN KURBAN: Bu yurt dışı bağlantılı uluslararası vakıf kuruluşları, yardım kuruluşları aracılığıyla kesilecek 70 milyon YTL’lik 300 bin kurbandan 40 binine göz dikti. Ancak, yapılacak bu kurban bağışlarından en büyük payı, 77 bin kurbanla Mehmetçik Vakfı alacak. Vakıf, bu bağışlarla, şehit ve gazi ailelerinin yıllık et ihtiyaçlarını ve eğitim masraflarını karşılama yoluna gidecek. Bu dernek ve yardım kuruluşlarından kimi, televizyon, gazete, bilboard gibi reklam araçlarını kullanarak, kimi de bağışlanacak bedeli düşük tutarak yardımseverlerin kurbanlarını kendi organizasyonlarına çekmeye çalışıyor. Bunda da, alınan tüm önlemlere rağmen her bayram yaşanan tatsız kesim görüntülerinden rahatsız olanların, kurbanlarını vekaleten kestirme yoluna gitmeleri etkili oluyor.

MARKETLERE YARADI: 295 YTL ile 319 YTL arasında kurban kesimi gerçekleştiren Migros, Gima, Carrefour, Real, Macrocenter, Tansaş gibi büyük marketler sattıkları kurbanın kesiminden temizlenmesine, bölünmesinden adrese ulaştırılmasına kadar her türlü hizmeti sunarak geçen yılki satışlarını ikiye katlamayı hedefliyor. Bu marketler 12 aya kadar vade seçeneği de sunarak müşterilerine ödeme kolaylığı da sağlıyor. Kurban satış yerlerinde ise kurbanlık fiyatları, 200 YTL’den başlayıp, 3 bin 500 YTL’ye kadar çıkıyor. Bu fiyat, develerde 6 bin 500 YTL’yi buluyor.

TAMAMI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, yardım kuruluşlarına vekaletle kurban kestirme yolunu tercih edenleri, çoğunlukla kurban etinin tamamını ihtiyaçlı ailelere dağıtan yardım severler oluşturuyor. Ancak, bazı dernekler talebe göre, kesilen kurbandan bağışçılara da pay gönderebiliyor. Kızılay her bağışçıya yarım kilo kurban eti yollarken, özelikle dini vakıflara ait yurtların topladığı bağışlarda bu 7 kiloya kadar çıkabiliyor. Bayramda yardım ve bağış toplayan vakıf ve derneklerin sayısı 12’yi bulurken, dini vakıflara ait yurtlarla birlikte bu sayı 50’yi aşıyor. Bazı yardım kuruluşları kesilen etin tamamını ihtiyaç sahiplerine dağıtma yoluna gidiyor.

NAKİTE ÇEVİREN DE VAR: Bazılarıysa kesilen kurbanın etini Pınar, Aytaç, Et Balık Kurumu gibi firmalara pazarlayarak, elde ettiği gelirlerle yardımını ulaştırıyor. Yardım toplayan dernekler bu kurbanların kesmini yardım yapılacak kişilere göre yurtdışında veya yurt içinde farklı şehirlerde gerçekleştirebiliyor. Bağışçılar internet, banka, telefon gibi farklı yollarla bağışlarını ulaştırabiliyor. Kurban kesimi için marketleri tercih edenler de sipariş verebilmek için bu yolların yanısıra wap’tan da yararlanabiliyor. Marketler kesimi anlaşmalı kurumların mezbahasında veteriner, din görevlisi ve noter huzurunda İslami koşullara uygun gerçekleştiriyor. Kurban kesiminde markete vekalet veren kişinin ismi okunuyor.

Hangi dernek kaça kurban kesiyor, nereye veriyor

DARÜLACEZE: Bu yıl vekaleten 3 bin kurban kesimi gerçekleştircek olan Kurum, sığır bedeli olarak 265 YTL bağış alıyor. Koyun ise kilosuna göre fiyatlandırılıyor. Bir sığır 7 parçaya bölünerek paylaştırılıyor. Ayrıca kimsesiz çocukların yıllık et ihtiyacı da kesilen bu kurbanlar ile karşılanıyor.

DENİZ FENERİ:
Bu yıl 50 bin kurban kesimi gerçekleştirecek Deniz Feneri, bedel olarak 3 yıldır 210 YTL alıyor. Bağışçı, kurban bedelini internet üzerinden kredi kartı ile de ödeyebiliyor. Kesilen kurban sadece bayram günlerinde değil, yıl boyunca ihtiyaç duyan ailelere et ve et ürünü olarak ulaştırılıyor. Kurban kesiminin ardından bütün bağışçılar SMS gönderilerek bilgilendiriyor, Ayrıca, yazılı "kesim belgesi" de gönderiliyor.

KIZILAY: Türkiye Kızılay Derneği geçtiğimiz yıl Pakistan Depremi’nin ardından gelen kurban bağışlarını görünce, bu yıl ilk kez bayramda ’Kurban Bağışı’ kampanyası düzenledi. Derneğe ulaşan bağışların adedi de 15 bine ulaştı. Kesilen bu kurbanları 2.5 kilogramlık kutulara bölüştürerek yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıtacak olan Kızılay, bağışı yapana da yarım kilogramlık bir paket kavurmalık yoluyor. Kurban bedeli, yurt içinden bağışta bulunanlar için 225 YTL olurken yurtdışından 160 dolar ya da 120 Euro’luk ücret alınacak.

DARÜŞŞAFAKA:
Daruşşafaka Eğitim Kurumları’nda eğitim gören çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurban bağışları toplanıyor. Darüşşafaka, kurban bedeli olarak 250 YTL alıyor.

DİYANET VAKFI: Diyanet Vakfı bu yılki bağışlarla 25 bin kurban kesecek. Bu kurban etlerinin tamamı da yurt içinde yoksul ailelere dağıtılacak. Kurban kesim bedeli olarak yurt içinden 240 YTL alan vakıf, yurt dışında yaşayanlardan da 130 Euro veya 170 dolar talep ediyor.

MEHMETÇİK VAKFI:
Bu bayramda bağışlarla 77 bin kurban kesmi gerçekleştirecek olan Mehmetçik Vakfı kurban etleriyle şehit yakınları ve gazilerin yıllık et ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Ayrıca kesilen bu kurbanların bir kısmı anlaşmalı kuruluşlara satılarak, şehit ailelerine maddi destek sağlanıyor. Bu yıl 5 ilde kesim yapacak olan Mehmetçik Vakfı, kesim bedeli olarak da 220 YTL alacak. Yurt dışı bağışlarında 150 dolar veya 120 euro alınıyor.

TÜRK HAVA KURUMU: Son iki yılda bayramlarda gelen bağışlarla vekaleten 18 bin kurban kesen THK bu yıl da 20 bin kurbanla 140 bin yoksul ve ihtiyaç sahibi aileye ulaşmayı hedefliyor. Kurum kurban kesim bedeli olarak yurt içinden 220 YTL ücret alıyor.

CANSUYU: Geçen yıl 10 bin kurban keserek başta Afrika ülkeleri olmak üzere ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıran Cansuyu Derneği, bu yıl 15 bin adet hedefliyor. Kurban kesimini 200 YTL’ye gerçekleştiren Dernek, yoksul ve muhtaçlar için 35 ülkede kesim yapıyor. Yardımın büyük bölümünü Mozambik, Etiyopya, Lübnan gibi ülkelerde dağıtıyor.

İHH: İHH İnsani Yardım Vakfı gelen bağışlar sonucunda bu yıl 50 bin kurban kesecek. Bu kurbanların eti de 100 ülkede 500 bin aileye ulaştırılıyor. Yardım, savaş, doğal afet ve kuraklık olan bölgelerde, savaş mağdurları ve mültecilere yönelik olarak yapılıyor. Bir koyun 10 parçaya ayrılarak paylaştırılacak. Dernek vekaleten kurban kesimini 200 YTL, 140 dolar veya 110 Euro karşılığında gerçekleştirecek.

YERYÜZÜ DOKTORLARI: 2006 Kurban Bayramı’nda 2709 adet kurban bağışı toplayan Yeryüzü Doktorları bu yıl da 20 bin Kongolu fakir aileye ulaşmayı hedefliyor. Bağış bedeleri 70 dolar veya 100 YTL arasında değişiyor.
Yazarın Tüm Yazıları