2023’ün resmi patenti Özgencil’in elinde

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) dönemin Genel Sekreteri Güngör Uras’la çalıştığı günlerden tanıdığım, sonraları konferans işinin önde gelen ismi olan Şeref Özgencil, 2001 krizinin en zorlu günlerinde başında Yavuz Canevi’nin bulunduğu bir grup bürokrat ve fikir önderini topladı:

- Forum İstanbul adlı bir organizasyon oluşturmak istiyorum. Bu isim altında konferanslar dizisi yapsak.
Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Yavuz Canevi, işin daha iyi şekillenmesini sağlayan bir hedef gösterdi:
- Madem konferanslarla ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Gelin bunun adını “Hedef 2023” koyalım. Buradakiler de dahil krizi konuşurken, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına dönük hedefler oluşturalım. Böylece kriz ortamında ülkemize moral da aşılarız.
Bunun üzerine Şeref Özgencil, işin tam adını koydu:
- Forum İstanbul, Hedef 2023...
Hemen “Forum İstanbul, Hedef 2023” için yönetim kurulu oluşturuldu. Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gül’den meslek büyüğüm Osman Saffet Arolat’a, Merkez Bankası eski başkanlarından Gazi Erçel’den Güngör Uras’a, Prof. İlter Turan’a kadar birçok önemli isim ilk yönetimde yer aldı. Zamanla bu yönetim kurulu genişledi.
O günlerde Şeref Özgencil, bir şeyi ihmal etmedi. “Forum İstanbul, Hedef 2023”ü tescil ettirdi. Yani tam kriz ortamında herkes burnunun ucunu bile görmekte zorlanırken, o benzer konferanslar düzenleyeceklere karşı kendi önlemini almıştı.
“Forum İstanbul, Hedef 2023” ana başlıklı konferansının ilki 2002 ilkbaharında planlandı. Hedef Cumhuriyetin 100’üncü yılını konuşmak olunca da Yavuz Canevi ile Şeref Özgencil, Ankara’nın yolunu tuttu, Çankaya Köşkü’nde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in huzuruna çıktı. Kolay kolay açılışlara, konferanslara katılmayan Sezer, ortaya konulan vizyonu görünce kabul etti:
- İlk konferansınızın açılışını memnuniyetle yaparım.
2003 ilkbaharında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, 2004’ten itibaren de Başbakan Tayyip Erdoğan, “Forum İstanbul, Hedef 2023”ün açılış oturumlarında bulundu.
Bugün ve yarın 10’uncusu gerçekleşecek konferanslar dizisinin
bu yılki oturum konularını duyurmak
üzere Akbank’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Yavuz Canevi, söze şöyle girdi:
- 2001 krizi sırasında, kimsenin aklında 2023’ü konuşmak yokken biz bu yola çıktık.
Yavuz Canevi’nin oturduğu masada konferansın ana sponsorları Akbank’ın Genel Müdürü Ziya Akkurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hedef Alliance’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Vodafone Türkiye’nin Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel vardı.
Derken geçen cumartesi günü AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 genel seçimlerine dönük beyannameyi açıkladı:
- Türkiye Hazır, Hedef 2023...
MHP, itiraz etti:
- 2023’e dönük hedefleri ilk telaffuz eden parti biziz.
Bunun üzerine Şeref Özgencil’i aradım, 2001’deki ilk buluşmayı konuştuk. Son konuşmamıza kadar Özgencil’in elinde isim hakkı olduğunu bilmiyordum:
- Forum İstanbul, Hedef 2023’ün isim hakkı bende. Ama hükümetin, siyasi partilerin, ihracatçıların, tüm sektörlerin, toplumun tüm kesimlerinin 2023’e dönük hedef koymasından doğal ne olabilir...
Başka söze gerek var mı?
Yazarın Tüm Yazıları