Brezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina TorresHamur işi ve türleri dünyanın neresine giderseniz gidin sofraların vazgeçilmezidir. CNN Travel da bazı kültürlerde “ekmek” olarak nitelendirilen “Dünyanın en iyi 50 hamur işi” lezzetini seçti. Listede Türkiye’den simit, Ermenistan’dan lavaş var. Yunanistan’da yaşayan ve haberi gören gazeteci arkadaşım aradı ve dedi ki: “Hayırdır! Baklavadan sonra simidimize de mi göz diktiniz!” Onu kapadım bu kez de Adana’dan ciğerci Mehmet abimiz aradı: “E bizim lavaşa Ermenistan lezzedi demişler, bir şey yaz da demesinler.” Osmanlı’nın hayli geniş bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi ve akabinde yaşanan savaşlar, göçler, değişen sınırlar “Bu yemek kime ait” tartışmalarını da beraberinde getiriyor sıklıkla. Bu tartışmalara şimdi simit ve lavaş da eklendi. Simit Yunanistan, lavaş da Ermenistan’ın mı yoksa ikisi de Türklerin mi?
#CNN TravelDaha önce Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri seçilen öğretmen, uluslararası değerlendirmelerde elde ettiği başarılara yenisini ekledi. Selçuk Yusuf Arslan, son olarak ‘Cambridge Mesleğe Adanmış Öğretmen Ödülleri 2023’ün bölge birincileri arasında yer aldı. Arslan, 99 ülkeden 11 binin üzerinde adayla yarıştı. Genç ve başarılı öğretmen bu başarıya Türk ve göçmen öğrencilerin akademik başarılarını geliştirmek ve birbirleri arasındaki iletişimi güçlendirmek için hazırladığı projeyle ulaştı. Selçuk öğretmen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yarışmanın birincilik ödülüne layık görüldüğüm için çok mutluyum” dedi.
#Cambridge Üniversitesi2023 yılı boyunca tattıklarım arasında seçim yapmak kolay değil. Avustralya’daki işlerimin başındayken Asya lezzetlerini denedim. Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri bence sadece bu senenin değil, her devrin en özel lezzetlerinden. Paris’teki Le Bon Georges’da çikolatalı mus da unutamadıklarımdan…
#Yemek2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞDünyanın en iyi mutfakları, yemekleri, yemek şehirlerini, gıda ürünlerini ve malzemelerini içeren yıllık TasteAtlas 2023 sıralaması yayımlandı. Değerlendirme sürecinde toplam 395.205 (271.819 geçerli) yemek derecelendirmesi ve 115.660 (80.863 geçerli) gıda ürünü derecelendirmesi kaydedildi. Bu derecelendirmelere göre her mutfak için en iyi 50 gıda ürünleri listelendi ve her ülkenin en iyi puan alan yemekleri ve gıda ürünlerinin ortalama derecelendirmelerine göre dünyanın en iyi puan alan mutfakları sıralandı. En iyi 100 yemek listesine Türkiye'den 8 çeşit dahil oldu. İşte, Dünyanın en iyi 100 yemeği sıralama tablosu
#Dünyanın En İyi 100 YemeğiFark yaratan işler, cesur insanlardan çıkıyor. Bunu bir kez daha gördüm. Cesur ve hatta biraz da ‘deli’. Seveni de var, sevmeyeni de... Ama o, heyecan veren işlerin sıradan insanlar tarafından yaratılmadığının en büyük kanıtı. Geçen hafta dünyanın en tanınmış şeflerinden Gaggan Anand’ın Bangkok’ta sadece 14 kişiye servis veren restoranındaydım.
#BangkokÖğretmen Dr. Selçuk Yusuf Arslan, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri seçildi. ‘Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik’ alanında dünya birincisi olan Arslan, bu ödülü alan ilk Türk öğretmen oldu.
#Selçuk Yusuf ArslanTeknolojik ürün ve hizmetlerini ticarileştirmeyi hedefleyen girişimcilere büyüme yolculuklarında 360 derece destek sunan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in, girişimleri yerel ve global girişimcilik ekositemiyle buluşturduğu Big Bang Startup Challenge’ta TOP 50 girişim belirlendi.
#İTÜ ÇekirdekYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer Siviroğlu'2023 Global Teacher Prize' yarışmasında, 130 ülkeden 7 bin rakibini geride bırakıp dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren Tuba Dumlu Güler, Paris UNESCO'da düzenlenen törene katıldı. Güler, "1 milyon dolarlık ödülü Pakistan'dan Sister Zeph adlı meslektaşımız kazandı. O da benim gibi kız çocuklarının daha nitelikli eğitim almasını sağlayan çalışmalar yapmayı seviyor. Para ödülünü alsaydım hayalimdeki okulu yaptıracaktım ancak olmadı. Ama yine de hayallerimden vazgeçmeyeceğim" dedi.
#Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni'2023 Global Teacher Prize' yarışmasında, 130 ülkeden 7 bin rakibini geride bırakıp dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren Tuba Dumlu Güler, Paris UNESCO'da düzenlenen törene katıldı. Güler, "1 milyon dolarlık ödülü Pakistan'dan Sister Zeph adlı meslektaşımız kazandı. O da benim gibi kız çocuklarının daha nitelikli eğitim almasını sağlayan çalışmalar yapmayı seviyor. Para ödülünü alsaydım hayalimdeki okulu yaptıracaktım ancak olmadı. Ama yine de hayallerimden vazgeçmeyeceğim" dedi.
#Tuba Dumlu GülerShibuya’da, sokak arasına gizlenmiş tek masalı restoran Été’nin en önemli özelliği gecede en fazla 6 kişiyi misafir etmesi. Rezervasyon için öncelikle şefi tanıyan birine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra kendisinin, kapısından kuyruk eksik olmayan pastanesi Fleurs d’été’nin, yine sınırlı sayıda olan imza tatlılarından birini almalısınız. Biz zor da olsa bu rezervasyonu ayarlayabildik ve çok mutlu eden bir deneyim yaşadık...
#Somer SivrioğluOkula gitmesine izin verilmeyen 170 kız çocuğunun okuyup doktor, mühendis olmasını sağlayan Tuba Dumlu Güler, “2023 Global Teacher Prize” (Küresel Öğretmen Ödülleri) yarışmasında dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri seçildi. Finalde ‘dünyanın en iyisi’ olursa 1 milyon dolarlık ödül kazanacak.
#Tuba Dumlu Güler4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruAYNEN bundan 20 yıl evvel sadece bir çöl halindeyken şu anda dünyanın turizm ve cazibe merkezine evrilen Dubai örneğinde olduğu gibi Yalıkavak da bundan 20 sene önce Bodrum’un az nüfuslu ve kendi halinde bir beldesiyken özellikle Yalıkavak Marina’nın da kurulmasıyla yükselen bir değer haline dönüştü. Şimdi ise global arenanın en ünlü markalarının mağaza ve restoranlarına ev sahipliği yapan, dünyanın en görkemli mega yatlarının demir attığı, Batı’dan ve Doğu’dan bölgeye akın eden varlıklı misafirleriyle Bodrum’un tam bir cazibe merkezi haline geldi. En lüks gayrimenkul projeleri, Michelin’e göz kırpan restoranlar, istanbul’da bile olmayan markaların hepsi burada. Bu yazımızda biz de Yalıkavak dosyasını açtık ve farklı lezzet arayışlarına yönelik alternatif mekanları sizler için kaleme aldık.
#1Göreme, Aşk ve Güvercinlik vadileriyle Avanos ve Erciyes Dağı’nın muhteşem manzarasını gözler önüne seren Museum Hotel, Amerikan lüks stil dergisi Robb Report’un belirlediği ‘Dünyanın En İyi 50 Lüks Oteli’ listesine girmeyi başardı. Kapadokya’da, Uçhisar Kalesi’nin yamaçlarında ‘yaşayan müze’ konseptiyle misafirlerini ağırlayan Museum Hotel Türkiye’de bu başarıya imza atan tek otel oldu.
#SeyahatEkvadorlu Pía Salazar dünyanın en iyi pasta şefi seçildi. Il Forno Ristorante, İstanbul’da açıldı. Butterfly Chocolate menüsüne çeşit çeşit mochi ekledi. Overdose, Hollywood yıldızlarının favori içeceklerini menüsüne taşıdı. Yeme-içme dünyasından haberler burada...
#GİZEM DİNÇBAŞGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#Restoran