Gül yapraklı dana tartar, ısırganotlu ıstakoz kuyruğu...

2023 yılı boyunca tattıklarım arasında seçim yapmak kolay değil. Avustralya’daki işlerimin başındayken Asya lezzetlerini denedim. Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri bence sadece bu senenin değil, her devrin en özel lezzetlerinden. Paris’teki Le Bon Georges’da çikolatalı mus da unutamadıklarımdan…

Haberin Devamı

Yılın son yazısında 2023’te yediğim en özel lezzetleri, en değişik yemekleri sizlerle paylaşmak istedim. Benim için yılın
ilk özel yemeği, aynı zamanda bu sene gittiğim en özel restoran olan ve Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesine en üst sıralardan girerek 2023’e damga vuran veteran şef Bruno Verjus’nun 20 kişi oturumluk restoranı oldu.

Tabii bu yemeği özel kılan bir diğer sebep oğlum Deniz’in 18’inci yaş günü olmasıydı. Yediğimiz her şey birbirinden özeldi fakat ıstakoz kabuklarıyla tatlandırılmış, tereyağı ve ısırganotu soslu ıstakoz kuyruğu gecenin de
yılın da en özel yemekleri arasındaydı.

Gül yapraklı dana tartar, ısırganotlu ıstakoz kuyruğu...

Haberin Devamı

Gül yapraklı dana tartar

Yine Paris’teki Le Bon Georges’da yediğimiz, tencere içinde sunulan çikolatalı mus ise hem Deniz’in doğum günü pastası yerine geçti hem de tıraş köpüğü kıvamı ve yoğun çikolatalı lezzetiyle yılın unutulmaz tatlıları arasına girdi.

Daha sonra mayıs sonuna kadar Avustralya’da işlerimin başında olduğumdan orada çok sevdiğim Asya lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldum. Arkadaşım Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri sadece bu senenin değil her devrin özel lezzetleri arasında benim için. Chattai’ın tavuklu yeşil körisi de değişmez klasikler arasındaydı.

Gül yapraklı dana tartar, ısırganotlu ıstakoz kuyruğu...

Çikolatalı mus

Kendi restoranım diye söylemiyorum ama Adana usulü baharat çeşitleriyle pişirilmiş, acı turşu ve lavaşla servis edilen kral balığı yakası da Maydanoz restoranımızın imza yemeği. Benim için de bu sene yediğim en özel lezzetler arasında.

Sala’da tattığım yengeç etli tortellini şef Russo’nun bayıldığım lezzetlerine bir yenisini ekledi.

Sidney’de mütevazı bir ramenci olan Umami Dojo, şehrin bence en iyi katsuo ramenini yapıyor. Palamut dashi’den ve soya sosla yapılan bu müthiş lezzet benim gibi ramen meraklıları için Japonya dışında bulabileceğiniz en özel çorbalardan biri.

Haberin Devamı

Gül yapraklı dana tartar, ısırganotlu ıstakoz kuyruğu...

 

Umami Dojo’da ramen

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ŞEFLERİYLE PİŞİRDİK

Avustralya’daki işlerimiz yoğunlukla devam ederken ülkemizin başına gelen en büyük felaket olan deprem bizleri de olduğumuz yerde perişan etti. Toplayabileceğimiz kadar yardım toplamak için hem kendi restoranlarımızda yemekler yaptık hem de Avustralya’nın ve dünyanın en önemli şefleriyle birlikte ülkede uzun zamandır gerçekleştirilen en büyük dayanışmayla deprem bölgesi için çok güzel bir yemek organizasyonu düzenledik. Bu yemeğin yıldızı geçen sene dünyanın en iyi restoranı seçilen Mirazur’un geceye özel hazırlamış olduğu gül yapraklı ve frambuaz vinegretli dana tartarıydı. Sadece lezzet olarak değil, Mirazur’un şefi tarafından bize uzatılan dostluk eliyle de hayatım boyunca unutmayacağım bir lezzet olarak hafızama kazındı.

Haberin Devamı

Gül yapraklı dana tartar, ısırganotlu ıstakoz kuyruğu...

Istakoz kuyruğu

Doğum günümde çocuklarımla beraber gittiğim Danny Russo’nun Sala isimli restoranı da Sydney Köprüsü’ndeki özel konumuyla favorilerimden. Danny Russo, İtalyan lezzetlerini en iyi sunan şeflerin başında geliyor. Orada yediğim mürekkepli yengeç etli, limon ve kapari soslu tortellini Danny Şef’in yıllardır bayıldığım lezzetlerine bir yenisini daha ekledi.

Bu bahsettiklerim yılın ilk yarısındandı. Bir sonraki yazımda, 2023’ün son yarısındaki ‘en’lerimden bahsedeceğim. Antalya, Mersin, Tokyo gözdeleri ve elbette MasterChef’in kaşık attıranları...

Yazarın Tüm Yazıları