Zorunlu din dersi sorunu çözer mi?

Vildan Kutlular, 1995 yılında henüz 17 yaşında iken uyuşturucu sebebiyle vefat etti. Her genç ölümün ardında bıraktığı hüznü bırakarak ayrıldı aramızdan.

Haberin Devamı

Vildan, muhafazakar camianın önde gelen isimlerinden Mehmet Kutlular’ın kızı olması sebebiyle medya da geniş yer aldı.

Dindar bir ailenin kızının uyuşturucu sebebiyle ölmesi uzun süre konuşuldu. Yanlış arkadaş kurbanı olmasından, MİT’in parmağı olmasına kadar birçok iddia atıldı ortaya.

Bu olayı gündeme getirmemin sebebi ne ailenin acısını tazelemek ne de eski tartışmaları alevlendirmek.

Baba Mehmet Kutlular’ın kızının ölümünden sonra yaptığı açıklamalar dikkatimi çekmişti.

Aradan yıllar geçmiş olsa da verdiği mesaj günümüz için de çok şey ifade ediyor;

Haberin Devamı

"Ben de bir insanım. Kızım rüştüne erdikten sonra sorumluluğu kendisine aittir. Cemiyetin müşterek meselelerine topyekün karşı konularak mücadele edilmelidir. Gençlik meselesinde el ele verilmelidir.

Gençleri müsbet ve meşru dairede tatmin edebilecek sosyal müesseselerin meydana getirilmesi ve yeni sahalar açılmasında daha da geç kalınmamalıdır. "Artık bu gençlere her istediğiniz şeyi kabul ettiremezsiniz. Şu kitabı oku, şu filmi seyret, şu müziği dinle diyemezsiniz. Deseniz bile yaptıramazsınız. Yeni neslin tercihleri çok farklı. İslam'ın meydana getirmiş olduğu müsamaha dediğimiz, tolerans dediğimiz, şefkat ve sevgi dediğimiz ortamı aramızda daha bir kuvvetlendirmemiz lazım. Çünkü hürriyet amndayız. Artık çocuğumuza bile hükmedemiyoruz. İlle de şunu yapacaksın dernek kafi gelmiyor. Neden yapacağım ben diyor, ikna olmak istiyor. Bu ikna meselesinde bizim kendimizi mutlaka çok iyi yetiştirmemiz lazım ki onu ikna edebilelim."

Dün Cumhurbaşkanımız, “uyuşturucu ile mücadele sempozyumunda” yaptığı konuşmada, “mecburi din dersini kaldırırsak yerini uyuşturucu ve terör alır.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tespit ne kadar doğru veya yanlış herkes kendi penceresinden değerlendirecek yorumunu yapacaktır.

Şahsen din dersinin okullar da zorunlu olmasının “uyuşturucu” sorununu çözeceğine inanmıyorum.

Uyuşturucu veya terör belası dindar ailelerin de sorunudur. Din eğitimi alan çocukların bu sorunla yüzleşmeyeceğini düşünmek, kendimizi kandırmak olur kanaatindeyim.

Ne kadar iyi eğitim verirsek verelim çocuklarımızı cam fanuslarda saklayamayacağımıza göre her çocuk tehdit altındadır.

Sorunu doğru tanımlarsak çözüme daha kolay ulaşabiliriz diye düşünüyorum.

Gençler neden uyuşturucu kullanıyor? Önce bu sorunun cevabını bulmaya çalışmalıyız. Çalışmalıyız diyorum çünkü cevap “bir tık ötemizde” değil.

Haberin Devamı

Nasıl çözüm süreci ile ilgili “akil insanlar” heyeti oluşturuldu ise uyuşturucu ile ilgili de benzer bir çalışma yapılabilir.

Pedegog, psikolog ve uyuşturucu alanında uzmanlardan oluşan bir heyet, doğu- batı ayırmaksızın ülkeyi dolaşarak yerinde inceleme ve tespitler yapabilir. Bağımlılığın nedenlerinin bölgesel haritasını çıkarabilir.

Somut verilerle çözüme ulaşmanın daha kolay olacağına inanıyorum.

.......

Siz sosyal okurlarına da bir teklifim var, “uyuşturucu sorununun çözümü” ile ilgili önerileriniz varsa paylaşın. Birlikte istişare yapalım. Ortak bir çalışma hazırlayıp hükümet yetkililerine sunalım.

Kendimizi görevlendirebiliriz. Öneriler sizden organizasyon benden. Var mısınız?

Haberin Devamı

Baba Mehmet Kutlular’ın dediği gibi “Cemiyetin müşterek meselelerine topyekün karşı koyarak mücadele etmeliyiz.”

Yazarın Tüm Yazıları