Yutkunma zorluğu çekiyorum

Güzin ABLA
Haberin Devamı

Bostancı'dan Hayrettin /

Sevgili Güzin Abla, köşenizi sürekli izlediğim için pek çok konuda yardımcı olduğunuzu görüyorum. Bu nedenle size sorununu açmak istedim. Bir yılı aşkın süredir yutkunma zorluğu çeken, aynı zamanda ses kısıklığından yakınan bir okurunuzum. 43 yaşındayım. Sizin de hemen önereceğinizi bildiğim gibi, doktora gittim. Ses tellerimde nodül olduğunu söyledi. Basit bir ameliyattır, dedi. Sonunda ameliyata razı oldum, ancak hiçbir şey farketmedi. Psikolojiktir dediler. Psikoloğa gittim. Bazı basit sakinleştirici ilaçlar kullandım. Nafile. Ses kısıklığım da yutkunma zorluğum da devam ediyor. Vücudumda başkaca bir rahatsızlığım yok, ancak bu sorun beni çok huzursuz ediyor.

Kime güveneceğimi bilemiyorum. Ameliyatımı yapan doktora da artık gitmiyorum. Bu uğurda çok param gitti. Ne yapmamı, kime başvurmamı önerirsiniz?

Sevgili Okurum, basit gibi görünen bu sorununuz elbette ki sizi son derece rahatsız ediyordur. Nodül denilen minik kabarcıklar, ses tellerinizin normal titreşimini bozabileceğinden, ses kısıklığı yapabilir. Ancak ameliyata rağmen gerek yutkunma bozukluğu, gerekse ses kısıklığının devam etmesi tam anlamıyla tedavi olmadığınızı belli ediyor. Belki gittiğiniz doktorlar, gerçek sorunu anlayamamıştır. Umarım önemli bir şey değildir, ama tabii ki size yine doktora gitmenizi, gerekirse birtakım araştırmalar yaptırmaktan kaçınmamanızı önereceğim. Kadıköy Yakası'nda çok iyi bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı var. Kendisine 0216 337 37 91 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Dr. Yavuz Özkan'ın tecrübesine ve teşhisine güvenebilirsiniz. Umarım sizi kısa zamanda sağlığınıza kavuşturur.

Bacaklarımda, kalçamda yağlanma var

Edirne'den Gülmedi Yüzüm

Sevgili Güzin Abla, 23 yaşındayım. İlk bebeğimi doğurduktan sonra bacaklarımda ve kalçamda yağ topakları oluştu. Belim kalınlaştı. Ancak bacaklarımdaki ve kalçalarımdaki yağlar, cildime çok çirkin bir görünüm veriyor. Pütür pütür bir şekil alıyor. Çok kötü ve genç kadın için çok üzücü bir şey. Gazetelerde okuyorum. Mankenlerde bile selüloit oluyormuş. Bunu gidermek mümkün mü, rejim yaparsam geçer mi?

Haberin Devamı

Sevgili Kızım, pek çok kişinin yaptığı yanlışı sen de yapmışsın. Çünkü hemen hemen herkes bu senin yakındığın yağların adını yanlış telaffuz ediyor. Cilt altında biriken, yağ dokusu dışında hemen deri altına sızan, cidde pütürlü görünüm kazanan çirkin yağ birikintisi selülit'tir. Selüloit ise tarak, gözlük, oyuncak yapımında kullanılan bir maddedir. Gelelim selülit derdine. Kızım, kilolu olmak şart değil. Bazı bünyelerde, özellikle de fazla tuzlu ya da yağlı yiyenlerde, az hareket edenlerde, az oksijen alanlarda selülit çok daha fazla görülüyor. Bunun bir çaresi masaj. Düzenli bir masaj ve tuzdan arındırılmış, az yağlı beslenme ile selülitten kurtulmak mümkün. Bir de mezoterapiyle, cilde doğrudan doğruya ilaç zerkederek selüliti gideriyorlar. Batı ülkelerinde bu çok rahatlıkla yapılıyor. Cildiye ya da estetik uzmanları bunu başarıyla yapıyorlar. Bir de şimdi eczanelerde satılan ve selülidi yok eden haptan söz ediliyor. Bir dene istersen.

Yazarın Tüm Yazıları