Yine buruk bir bayram

GEÇEN sefer çifte bayramdı. Zafer ve Ramazan bayramları çakışmıştı.

Haberin Devamı

Bu kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan bir hafta sonra Kurban Bayramı geldi. Geçen sefer çifte bayram şehit acısıyla gelmişti. O zaman yazmayı düşündüklerimi şöyle dile getirmişim:

“Çifte bayram, moral günü olsun. Herkes unutmaya çabalasın derdini. Ne bileyim... Az gelen maaşını... Altının alıp başını gidişini, euroyu, doları... ‘Kış geliyor, yakacak, makacak filan...’, ‘Okullar da açılıyor (Gerisini herkes kendisine göre tamamlasın)’, ‘Kıdem tazminatı tehlikede mi’ kuruntusunu... ‘Ne olacak bu memleketin hali’ diye düşünmeyi...

Şöyle de sonlandıracaktım herhalde:
“Gencin yaşlının. Çoluğun çocuğun. İnananın inanmayanın. Askerin sivilin. İktidarın muhalefetin. Çalışanın boşta gezerin. Zenginin yoksulun. İşçinin patronun. Okuyanın okumayanın. Tatil yapanın yapmayanın. Sonuç olarak (Aklıma gelmeyenlerin de) herkesin çifte bayramını kutluyorum.

Haberin Devamı

Ama pek de gelmedi içimden. Çünkü, çifte bayrama bir gün kala yine patlama, yine şehitler, yaralılar. Ateş düşen ocaklar, acı, acı ve acı. Mayın patladı çifte bayrama... Patlattılar ya da patlatmaya çabalıyorlar bayramı.

Ne dersiniz, var mı halimiz çifte bayrama? Silkinme, sarılma, moral zamanı mıdır, yine de? Bayram da pişman olmasın mı, bayram olduğuna? O zaman mıdır, ‘Yukarıda saydıklarımın (Unuttuklarımın da) bayramları kutlu olsun, her şeye karşın’ demenin. O zaman mıdır?”

Bu kez de bir hafta arayla ikinci bayramdayız. Ama yine önce şehitlerimizin, sonra da Van ve Erciş depreminin acısı çöktü üstümüze. Yarın son günü, ama herkesin bayramını kutluyorum. Biraz da bayram haberleri vereyim.

VE BİR ÇINARDAN YAŞAM FELSEFESİ

İnsan yaşadıkça değil yaşamadıkça yaşlanır

? Doğan Haber Ajansı Çan Muhabiri Şaban Karakaya’nın bu haberi geçenlerde sayfalarımızda yer almıştı. Çan’ın en yaşlısı olan Recep Tural (103) yaşama veda etti. Çan’ın çınarı Tural’a rahmet diliyor, çok önemli yaşam görüşünü yine aktarmak istiyorum:
“Hiç kimse fazla yaşamış olmakla ihtiyarlamaz. İnsanları ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir. Seneler cildi buruşturabilir. Fakat heyecanların teslim edilmesi, ruhu buruşturur. İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”

Haberin Devamı

Başkandan vatandaşa sağlam kurban bıçağı

? Denizli Doğan Haber Ajansı’ndan Ramazan Çetin’in haberi. Kale’nin MHP’li Belediye Başkanı İsmail Yarımca, bayram öncesi vatandaşlara Yatağan markalı kurban kesimi için özel üretilen 3 bin 500 bıçağı ücretsiz dağıtmış. Yarımca, “Ucuz ve kalitesiz Çin malı kullanımına karşı daha kaliteli Türk malının kullanımının önemini vurgulamayı amaçlıyoruz” demiş.
Dilerim, bu hizmetin sonunda, orasını burasını Yatağan bıçağıyla kesen olmamıştır.

Kaçan kurbanlıkları yakalama özel timi

? Bornova Belediyesi de bayram için önlemler alırken, Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde kaçan kurbanlıkların yakalanması için vatandaşların yardımına koşacak özel tim oluşturulmuş. Üçer kişilik iki ekip, kaçanların uyuşturularak yakalanması için hazırlanmış. Bu ekiplere de fazla görev düşmediğini umuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları