Yıldırım çarpan insanlar kongresi

ABD’de kilometrekareye 50 ila 70 yıldırım düşüyor. Elbette, bunların çok büyük bölümü insanlara isabet etmiyor.

Ancak, yıldırım bazı insanları da birden fazla çarpıyor. Bir, üç, beş, hatta yedi kez... İşte bu yıldırım kurbanları ABD’nin Tennessee eyaletindeki Yıldırım Çarpanlar Kongresi’nde buluştu.

Arabasına binerken, sağanak yağmurla gelen yıldırım Steve Marshburn’ü çarpıyor. Adam kendinden geçiyor. Uzun süren baygınlık sonrasında gözlerini açtığında, bazı kemiklerinin kırıldığını, ayaklarının tutmadığını fark ediyor.

Park bekçisi Roy Sullivan, ağaçlar arasında dolaşırken, kendisine isabet eden yıldırımla, vücudunun pek çok yerinde /images/100/0x0/55eaf8eff018fbb8f8a2a2aeyanıklarla kıvranıyor.

Öğretmen Linda Cooper yıldırım çarpması sonucunda, belleğini yitiriyor. Eski haline gelmesi on yıl sürüyor.

Büro çalışanı Renee Tressler’in yıldırım çarpması sonucu, dişleri dökülüyor. Ayak kemikleri kırılıyor.

Golf oynarken, yıldırım çarpan Mike Utley’i kurtarmak mümkün olmuyor. Terle karışan yıldırım, vücudunda çok yüksek derecede ısıya yol açıyor. Ve hayatını kaybediyor.

Bunun gibi daha yüzlerce örnek var.

EN ÇOK BELLEK KAYBI

Illinois Üniversitesi tıp profesörü Mary Ann Cooper’ın dikkatini çekiyor. Yaptığı araştırmadan elde ettiği sonuca göre, ABD’de kilometrekareye her yıl düşen yıldırım sayısı 50 ile 70 arasında değişiyor. Ülke ve iklim farklılıkları çerçevesinde.

Profesör Cooper üşenmiyor, yıldırım çarpan insanlarla bağlantı kuruyor. Onlardaki hastalıkları, iyileşme sürelerini öğreniyor. En çok bellek kaybına rastlıyor. Sonradan düzelse bile, bellek kaybı en çarpıcı sonuçlardan biri.

Bir başka çarpıcı bulgu, yıldırım bazı insanları birden çok çarpıyor. Bir, üç, beş, hatta yedi kez. Tam talihsizlik. Örneğin, park bekçisi Sullivan tam yedi kez yıldırımın hışmına uğruyor. Buna rağmen, hayatta kalmayı başarıyor. Tam talih.

Yıldırımdan nasibini alan Marshburn de, Cooper’dan bağımsız, kendi yolunda araştırmaya giriyor. Yıldırım nedir? Önlenebilir mi? Etkileri nedir? Yıldırım isabet edenler kimler ve nelerle karşılaştılar?

Bir yandan kendi tedavisi için doktor doktor dolaşırken, diğer yandan bir dernek kuruyor. Derneğin asıl amacı, yıldırımdan kurtulma çareleri. Tedavi yolları.

1400 ÜYESİ VAR

Araştırmaları sonunda, dünyaya yılda bir milyardan daha fazla yıldırım düştüğünü keşfediyor. Elbette, bunların çok büyük bölümü insanlara isabet etmiyor. Ama, isabet eden insanlarla haşır neşir olmak, hobisine dönüşüyor. Kendini derneğe veriyor.

Birbirinden habersiz iki ayrı uğraş, sonunda tıp profesörü ile Marshburn’u aynı yerde buluşturuyor: Yıldırım Çarpanlar Kongresi.

İlk bakışta uçuk gibi. Ama, böyle bir topluluk var. Ulaşabildikleri kişi sayısı 1400 dolayında.

Geçenlerde Yıldırım Çarpanlar Kongresi ABD’de Tennessee yakınlarında bir otelde toplanıyor. Toplananlar hem kendi başlarından geçenleri ve karşılaştıkları fiziki sorunları aktarıyor, hem de yıldırımdan korunma çareleri tartışılıyor.

Benim çok ilgimi çeken, ilginç bir kongre. New York Times’ta gördüğüm bir ilandan yola çıkarak, elde ettiğim bu bilgiler, hepimize yabancı. Ama, hayatın gerçekleri arasında.

Bugün bizde seçim var. Aman, dikkat edin, sizi bugün sakın yıldırım çarpmasın.
Yazarın Tüm Yazıları