Yetiş Ayşe

Haberin Devamı

D.’DEN TEŞEKKÜR

Ablacığım merhaba;

Ben sana eşime iş isteğiyle “yetiş abla” demiştim. Sana ve Elif Hanım'a çok teşekkür ederim.

Büyük bir ihtimalle eşim sen bu yazıyı yayınlarken işbaşı yapmış olacak. Sayende hayata daha sıkı sarılabileceğim bir sebep daha oldu. Yazıyı okurken Elif Hanım’dan cevap geldiğinde inanın o kadar duygulandım ki mağazada oturdum ağladım büyük Allah’ım hala halden anlayan, düşene tekme atmayan, el uzatan insanlar nasip ettiği için bize.

Hayatım boyunca hep sıkıntı çektim, hep savaştım ama hep mi bana diye düşünürken sana yazmaya cesaret ettim. Tekrar beni sevinçten ağlatmayı sağladığınız için teşekkür ederim.

Kendine çok iyi bak ablam Bursa’da da bir kardeşin var unutma.

D.

CEVAP: Sevgili D., epostanı okuyunca nasıl mutlu oldum, anlatamam. Elif Hanım’a ben de buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. İyi ki sizler gibi değerli okur dostlarım var benim. Harikasınız.

……..

Haberin Devamı

ŞEHİT ÇOCUKLARINA KAMUDA İKİNCİ İŞ HAKKI

Sayın Ayşe Aral Ablacığım,

Öncelikle sizlere selam ve saygılarımı sunuyor, iş hayatınızda başarılar diliyorum.

Ayşe Hanım ben Hamit, şehit er/asker çocuğuyum. Siirt Pervari, Doğan Köyü’nde ikamet etmekteyim. İlahiyat fakültesi mezunuyum, ayrıca ikinci üniversite olarak adalet fakültesi 2.sınıfta okuyorum. İşsizim, evliyim, 2 çocuğum var, zor durumdayım. Eşim ve çocuklarım ile beraber annemin yanındayım, annem bizlere bakıyor, anneme de yük oluyoruz.

Sizlerden isteğim, sesimizi yetkili kişilere duyurmanız ve şehit çocuklarına bir an önce 2. (ikinci) iş hakkını yasalaştırmaları bu sayede daha çok şehit çocuğu memur olabilecek bu da yaralarımızın hafiflemesine vesile olacaktır. Bizler şehit ailesi olarak bu ülke için canımızı, ciğerimizi verdik, acı çektik ve bu günlere geldik.

Kalabalık ve fakir aileler olmamıza rağmen kimselere el açmadık, kimselerden yardım dilenmedik. Zaman zaman içimizden volkanlar patladı ama hiç bir zaman bunu isyana dönüştürmedik 3 senedir devlet büyüklerimiz şehit ailelerinin kalabalık olması ve ihtiyaçlarının olması nedeniyle, şehit çocuklarını veya şehit kardeşlerini kapsayacak şekilde en az 2 ferdine kamuda iş imkânı vereceklerini ve şehit ailelerinin sosyal haklarını iyileştireceklerini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Daha doğrusu yetkili ağızlardan sözler veriyorlar ama nedense hep bir şeyler oluyor, unutuluyoruz. Bizler şehit ailesi olarak bir an önce şehidimiz evli ise tüm çocuklarına, eğer şehidimiz bekârsa tüm kardeşlerine devletimizin iş vermesini istiyoruz.

Eğer tüm fertlerin iş sahibi yapılması ülkemizin bütçesine yük getirecekse hiç olmazsa şehit ailesinden en az 2 ferdine kamuda iş verilmelidir.


Bizler şehidimize karşılık bize yardım edin demiyoruz, asla da demeyiz. Aç ölürüz, şehidimize karşılık asla bir şey istemeyiz. Bizler şehidimizin acısından ve üzüntüsünden kendimizi toparlayamadığımız ve zaman içerisinde bozulan işlerimiz ve psikolojimiz için devletimizin bizleri sahip çıkmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

Biz devletin kapısından başka yere gitmeyiz, çünkü kameralar ve basın karşısında "şehitlerimizin emanetlerinin başımızın üstünde yeri var, onlara her türlü yardımı yapmaya hazırız" diye açıklama yapan işadamı ve sivil toplum kuruluşu ve bazı siyasi partilerin aslında gerçekte öyle olmadıklarını, bırakın şehit ailelerine sahip çıkmayı, şehit ailelerinin yüzlerine dahi bakmadıklarını biliyoruz.

Bu nedenle bize devletimizin sahip çıkmasını bekliyoruz.

Ayşe Hanım, lütfen bu konularda sizler bize yardım edin, bize ses verin, kulak verin. Söz verenlere sözlerini hatırlatın. Biz bu ülke için çok şey verdik, acı çektik. Biraz olsun yüzümüzün gülmesi kimi rahatsız eder ki.

Haberin Devamı

Devlet ve millet şehitlerin emanetlerine sahip çıkmalı. Yoksa akıtılan kan ve gözyaşları helal olmaz ve üzerinde yaşayanlar da helalleşemez. Lütfen bu konuda bizleri yalnız bırakmayınız ve şehit ailelerine destek olunuz.

Saygılarımla arz ederim.

Hamit

CEVAP: Hamit Bey, sesinizi buradan duyurmuş olduk. İnşallah size uygun bir iş bir an önce bulunur. Özellikle sizin gibi eğitimli bir insanın işsiz olması bu ülke açısından da büyük bir kayıp. Sevgiler.

……..

BORÇLARIM BİRİKTİ

Merhaba Ayşe Hanım;

Yaklaşık iki senedir yazılarınızı beğeniyle takip ediyorum. Bir gün okurken benim de köşenizde yayınlanmak için yazacağım hiç aklıma gelmemişti açıkçası. Bana da yardımcı olacak birileri vardır elbet. Sizde buna vesile olursunuz belki umuduyla yazıyorum. Çünkü artık umutlarımın tükendiği noktadayım.

Haberin Devamı

Ben 31 yaşında, 2001 yılında evlenip 2008 yılında şiddetli! geçimsizlik ve daha birçok sebepten ötürü ayrılmak zorunda kalan, 2 çocuk sahibi bir anneyim. Annem ve çocuklarımla birlikte yaşıyoruz. Şükürler olsun ki çocuklarımın velayetleri bende.

Özel bir şirkette sigortalı olarak çalışıyorum. Oğlum ve kızım ilköğretim öğrencisi, her ikisi de okuyor çok şükür. Babamı ne yazık ki 5 ay evvel genç yaşında ansızın kaybettik.

Konuya gelecek olursam ben 900 TL maaşla çalışıyorum. Ev kiram 480 TL.

2 yıl önce düşük taksitle (120 TL) ödemek üzere kredi çektim ve halen ödemekteyim. Geriye kalan para ile geçinmeye çalışıyoruz. Tüm bunlar olurken kızımın ansızın bir ameliyat geçirmesi gerekti ve hiç hesapta olmayan bu ameliyatı en yakınımızdaki özel hastanede oldu. Bu benim belimi büsbütün büktü.

Benim için evladımın sağlığı öncelikli olduğu için hiç sorun değil. Şükürler olsun ki şu an çok iyi. Ancak üzerinden neredeyse 1 sene geçmesine rağmen ben halen toparlanamadım.

Çalışkan bir personelim ve işimde ilerleyebilirim. Yeni iş fırsatları da doğmuyor değil ama ehliyetim olmadığı için onları da kaçırıyorum. Önceleri hafta sonları ek iş olarak temizliğe gidiyordum ama artık işyerim cumartesi günleri de çalışıyor ve sadece pazar günü yapabileceğim part-time bir iş henüz bulamadım. Üstelik omurilikte 2 yerde fıtığım var.  Takdir edersiniz ki elde kalan para geçinmemiz mümkün değil.

Ve ben ocak ayından beri ev kiramı ödeyemedim. Şu an itibariyle 3 aylık kiram; birikmiş faturalarım ve artık yasal işlem başlatılmış olan yaklaşık 2200 TL kredi kartı borcum da var. Hepsi evraklarla belgelenebilir. Yardımcı olabilecek kişilere belgeleyebilirim.  Eş dosttan elden almış olduğum borç da cabası.

Kısacası boşandıktan sonraki 4 yıl kolay geçmedi. Ben tüm borçlarımı acil olarak kapatarak düşük taksitle geri ödeyebileceğim hayırsever imkân sahiplerinden yardım rica ediyorum. Yalnız artık o kadar çaresiz kaldım ki ne umudum ne de desteğim var ve ben bu ay ev sahibine ne derim diye düşünmekten uyku uyuyamaz oldum. Yasal işlem başlatılan kredi kartımdan annemin haberi bile yok. Kadıncağız kahrolur.

Artık borçlarımı ödeyebilecek lüksüm kalmadı. Bana çok acil şekilde destek olabilecek hayırsever okuyucularınızdan destek bekliyorum. Ben sadece çocuklarım için hayat mücadelesi veriyorum ve artık bitmiş durumdayım. İnancımı yitirmek istemiyorum. Lütfen bir en evvel yardımcı olun.

İletişim bilgilerimi yayınlamamanızı önemle rica ediyorum.

Ayrıca sizinle yüz yüze görüşebilmeyi en azından bir kahve içebilmeyi çok ama çok istiyorum.

S.

CEVAP: Sevgili S., öncelikle kızına geçmiş olsun. Babası hiç mi yardım etmiyor, neden nafaka davası açmıyorsun? İnşallah benim canım okur dostlarım birikmiş borçlarına yardım eder ancak daha kalıcı bir çözüme ihtiyacın var sanıyorum.

……..

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Biz Anadolu Üniversitesi’nde okuyan öğrencileriz. Okumakta olduğumuz bölümün kredili sisteme geçmesi nedeniyle kazanılmış hakkımız olan bütünleme sınav hakkımız kaldırıldı.

Ve birçok bölümdeki arkadaşlarımızın dönemi uzadı. Kimisi kpss, dgs sınavlarına, kimimiz iş bulduğu halde diploması olmaması nedeniyle işe giremiyor. Bu sebeple 1 yılımız boşa gitmektedir.

Biz hakkımız olan bütünleme sınavımızı geri istiyoruz.

Ayrıca; yaptığımız araştırmalarda 165 tane vakıf veya devlet üniversitesinin; kredili sistemde olup bütünleme, yaz okulu, tek ders sınav hakkı vardır.

Adalet, çağrı hizmetleri, fotoğrafçılık ve kameramanlık, ilahiyat, laborant, veteriner, sağlık, tarım, felsefe, İngilizce öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı öğrencileri.

CEVAP: Sizin de sesinizi duyurmuş olduk. Kazanılmış hakkınızın elinizden alınması gerçekten üzücü olmuş, inşallah kısa zamanda çözümlenir. Başarılar dilerim.

……..

SUSUYORUM, KEKEMEYİM ÇÜNKÜ

Sevgili Ayşe Hanım,

Ben bugüne kadar pek çok kişiden yardım istedim, kendim de uğraştım ama kurtulamadım bu hastalıktan.

29 yaşındayım ve maalesef kekemeyim. Arkadaşlarımla ailemle vs konuşurken bir sıkıntı yok ancak topluluk önünde ve iş hayatımda çok zorlanıyorum.

Pek çok kez patronumdan, amirlerimden eksik ya da yanlış söylediğim, söyleyemediğim kelimeler yüzünden azar işitip işten kovuldum.

Üstelik ben bankacılık mezunuyum ve sırf bu yüzden işimi yapamıyorum. Bir süre bankacılık da yaptım ama müdürüm her seferinde alay edip dalga geçti.

Hatta bir haksızlık yapıldı ve ben kendimi koruyamadığım, savunamadığım için işten çıkarıldım.

3 senedir işsizim ve artık çok yoruldum, tükendim.

Piyasada bu hastalığı ticarete çeviren bir sürü kurum var ama çoğu işe yaramıyor.

Cd ile eğitim verenleri denedim, sadece paramı aldılar, giden umutlarım da cabası. Tekrar tekrar başa dönmek çok acı, çok zor.

Artık bu iş için harcayacak param da kalmadı, tıkandım.

Lütfen biri bana yardım etsin. Hiç olmazsa işimi yapabilecek hale gelebileyim.

Sizden ricam bu konuda yardımcı olabilecek, bir kurum yada bu hastalıktan kurtulan tanıdıklarınız varsa bana yönlendirmenizi istiyorum.

Ya da cd ile eğitim alan ve iyileşen birileri varsa kullandıkları araç gereçleri belki bana hediye edebilir.

Yardımlarınızı rica ediyorum.

Sevgilerimle

SESSİZ

CEVAP: Sevgili S., benim canım okur dostlarım elbette sana destek olacaklardır. Ailenin yanında böyle bir problem yaşamadığına göre anladığım kadarıyla psikolojik bir problem yaşıyorsun. Bu durumda tabi ki bir uzman değilim ama öncelikle kendi kendi telkin yaparak başarabileceğine inanıyorum. Okur dostlarım da sana gerekli desteği sağlayacaklardır, yeter ki sen önce kendin başarabileceğine inan. Sevgiler.

……..

GEBE VE TERK EDİLEN HANIMA YARDIM

Ayşe Hanım,

Ben “Gebeyim ve Terk edildim, Zor Durumdayım” başlığıyla 20 Şubat’ta köşenizde yazısı yayınlanan arkadaşa ulaşmak istiyorum yardım için. Yurt dışında yaşadığım için e-maili varsa sevinirim.

Teşekkürler.

Aslı

CEVAP: Aslı’m, eposta adresini sana ileteceğim, iyi ki varsın. Sevgiler.

……..

YARDIM TALEBİ-VAN’DAN

Ayşeciğim,

Aşağıda bir yardım talebi var, acaba nasıl yardımcı olunur?

Ayşe

Yardım talebi

Ben Van’dan yazıyorum size, depremden dolayı evim hasarlı oldu.

Van Valiliği’ne, Van Belediyesi’ne başvurularda bulundum, mağdur olduğumu dile getirdim, yardımcı olmaları için adres, telefon numaramı aldılar ama ne arayan oldu ne de gelen.

Hep aradım, ulaştım ama yardımcı olan olmadı, 2 çocuğum var; biri bir yaşında, diğeri beş yaşında, kendi çabamla yapmış olduğum derme çatma bir çadırla yaşama mücadelesi veriyorum.

Öyle duruma düştüm ki çocuğuma mama, gıda, elbise, süt, çocuk bezini alamıyorum. Lütfen yardımcı olun bize, yaşamak çocuklarımın da hakkı.

Şükrü

CEVAP: Şükrü Bey, öncelikle geçmiş olsun. İnşallah benim değerli okur dostlarım size gerekli yardımı yapacaktır.

……..

ANNE OLMAK İSTİYORUM ABLA


Ayşe Ablacığım merhaba,

Yazılarını severek okuyorum. Yardım severliğin beni inanılmaz etkiliyor, hele bunların çoğunun sonuçlanması kat be kat mutlu ediyor beni.

Ablacığım, ben 28 yaşındayım. 5 yıldır evliyim. Kendimi bildim bileli kiloluyum ama şimdiye kadar hiç rahatsız olmadım bundan çünkü benim önceliğim insanların yürekleri, bakış açılarıdır.

Kendimi sevdim, dalga geçtim v.s. evlendikten sonra çalıştığım yer iflas etti ve ben de doğal olarak ayrıldım. Uzun bir süre evde kaldım, bu da tabii ki maddi anlamda eşim ile bizi çok ciddi bir çıkmaza soktu. Evliliğin başlarındaydık, tek maaş, kira, masraflar derken eşim de kafayı yeme boyutuna geldi.

Sonra şükürler olsun, bir iş buldum ve 2,5 yıldır çalışıyorum, ev aldık, kimseden yardım almadan kredimizi ödeyip minimum düzeyde yaşamaya devam ediyoruz. Eşimi seviyorum, biliyorum oda beni çok seviyor fakat benim kilolarım yüzünden ciddi bir soğukluk girdi aramıza (cinsel anlamda).

Bekârlığımdan beri erken anne olmak istedim fakat maddi açıdan zor bir süreç geçirdiğimiz için sürekli erteledik. Bu soğukluk da üstüne tuz biber oldu. Hayatı seven, insanlar ile sohbet etmeyi seven, kendimi seven biriyim, biriydim daha doğrusu.

İş yerimde maaşımda bir düşüş oldu, asgari ücret ile çalışıyorum şu anda ve bahsettiğim masraflara yetişemez olduk. Ya saçmalıyorum belki yazarken ama bana dönüş yaparsın umudu ile yüreğim pır pır, ellerim titriyor, hatam olduysa affet. Abla geçen gün nette bakınırken bir sitede akupunktur uzmanın internet sitesini inceledim, aradım fiyatlar nedir diye, doktor ile birebir görüşme şansım oldu. Çok güzel konuştuk, bana indirim yaparak “3000TL ile tedavini başlatabilirim” dedi, düşünsene indirimli hali.

Eşime söyledim, belki belki bir umut olur bir yolu vardır diye ama direk “imkânsız” dedi. Yine anne olabilme umutlarım gitti. Diyeceksin ki diyet yap v.s başaramıyorum, bu kadar kalp kırıklığı ile aklıma geldikçe geri adım atıyorum, tuhaf bir his bu.

Kimileri için bir çanta, ayakkabı, ıvır zıvır parası olan 3000TL benim tüm hayatımı değiştirecek bir meblağ, lütfen bebeğimi kucağıma alabilmem ve eşimle daha güzel günler geçirebilmem için elini uzat bana. Çok gencim, hayallerim, umutlarım, isteklerim var.

Gerçekleşemeyeceğini bildiğim ama hayaller kurup mutlu olabilmeyi hala başarabildiğim hayallerim var. Kilom da değil tek sorun, göğüslerimde asimetrik bir sorun da var.

Bir erkeği geri itebilecek her şeye sahibim ama güzelim be abla, renkli gözlü, beyaz tenli, kiloma rağmen annemin diktiği elbiseler ile şık olmaya çalışan bir genç kadınım.

Yardım et bana lütfen, çek şu ruh halimden beni, bebeğim olabilmesi için yardım et abla, ne olursun.

Cevabını veya telefonunu bekleyeceğim heyecanla.

Önce Allah’ıma, sonra yüreğine emanet ol abla.

T.

CEVAP: Sevgili T., belki doktor okur dostlarımdan da yardım etmek isteyen çıkar, inşallah sen de en kısa zamanda bebeğini sağlıcakla kucaklarsın. Sevgiler.

……..

İŞ ARAYAN D. HAKKINDA

Sevgili Ayşe Hanım,

27 Şubat 2012 tarihinde yetiş Ayşe köşenizde çıkan iletişim fakültesi mezunu iş arayan D.yi bizlere yönlendirebilirseniz memnun oluruz.

Hem yöneticisi olduğum Tema Vakfı’nda kendisini değerlendirip değerlendiremeyeceğimize bakmak isteriz hem de kendisini eğitmenlerinden biri olduğum Üniversite mezunu iş bulamayan gençlerle uğraşan gençlig vakfına yönlendirebilirim.

Bu e-postayı aynı zamanda konudan bilgi sahibi olsunlar diye her iki vakıftaki yetkili arkadaşlarıma da gönderiyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Sevgi ve saygılarımla,

M. Serdar Sarıgül

CEVAP: Serdar Bey, harikasınız, size iletişim bilgilerini yönlendireceğim. İş arayan gençlerimiz için de umut olacaktır. Başarılar dilerim.

……..

Yazarın Tüm Yazıları