Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Aydınlık ufuklar bizim olacak..

8 yıllık temel eğitime, şahsen emekli maaşımın yarısını vererek katılmak istiyorum. Benim gibi düşünen birçok emekli de bu kampanyaya katılmak istiyor. Ama diyorlar ki, 'Önce baştakiler bir başlatsınlar bu kampanyayı'... Bizlere ön ayak olsunlar. İnşallah bizleri mahcup etmezler. Ellerini hiç ceplerine sokmayan işadamlarımız, neredesiniz? Haydi, hep beraber, milletçe el ele...

Hacı Celalettin KENDİDOĞAN / ANTALYA

Ayazağa'daki selin belgesi

Ayazağa'da sel baskınına uğrayan fabrikalara nasıl ruhsat verildiğini sormuştuk dün... Şişli Belediyesi, bu konuda bir açıklama yaparken, bugünlere nasıl gelindiğinin belgesini de açıklamış oluyor:

‘‘Sel baskınına uğrayan fabrikaların hiçbirine belediyemiz tarafından ruhsat verilmemiştir. Bu işletmelerin % 99'u 1980 öncesi yapılmış, daha sonra 1984 yılında çıkarılan 2981 sayılı imar affı ve 1986 yılında yine buna bağlı olarak çıkarılan 3366 sayılı imar affından yararlanarak yasallaşmış yerlerdir. Örneğin, Mis Süt ve Pınar Süt tesislerinin bulunduğu yerlerin bir kısmına bu affa dayanarak dönemimizden önce ruhsat verilmiştir.

Evyap tesislerinin durumuna gelince...

20.4.1996 tasdik tarihli 1/25.000 ölçekli, İstanbul Sanayi Alanları Planı kapsamında kalan ve 1985 yılından önce yapılmış olan Ayazağa 3 pafta, 504 parsel sayılı yaklaşık 44.000 m2 alanlı yerdeki mevcut sanayi tesislerine, 2981 sayılı imar affı yasası kapsamında kalması nedeniyle 30.10.1986 ve 4.1.1989 tarihlerinde düzenlenen belgeler ile -M.Emin Sungur ve Fatma Girik dönemlerinde- ruhsat ve iskân izni verilmiştir. Bu tarihten itibaren yapılmış olan plan değişiklikleri ile söz konusu parsel, 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli 17.7.1985 tasdik tarihli plan ile depolama alanına, 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli 12.3.1986 ve 1.6.1987 tasdik tarihli planla tarımsal alana, 1/5.000 ölçekli 26.5.1992 tasdik tarihli planla piknik ve eğlence tesisleri alanına alınmıştır.

1984 yılından itibaren mevcut iskânlı sanayi tesisleri doldurulmuştur. Yönetimimiz tarafından da bu yönde bir izin veya ruhsat verilmemiştir.

Yürürlükte olan İstanbul Sanayi Nazım Planı ve İş Kanunu gereği, dondurulmuş sanayi tesisleri, yaptıkları toplu sözleşme gereği işçilerinin yemekhane, soyunma odası, depo, WC, banyo gibi ihtiyaçlarına karşılık ek yapılanma hakkına sahiptirler. Ancak bu hak, sadece sosyal amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. (Y.Mimar H.Kutlu Güzelsu'nun raporundan...)

İstanbul Sanayi Nazım Planı'na göre, bu ek inşaat, 10 senelik kullanımla da sınırlı değildir. Buna rağmen encümen, kullanımı 10 ile sınırlandırmış ve noter taahhüdüne bağlanmıştır. Belediye Encümenimiz'in çok şerefli üyeleri ve Belediye yöneticileri, Evyap'ın ve işçisinin yasal hakkı olan bu kararı verirken, bu hak çercevesinde kazandırılan -1 milyar TL- ile görevini ifade etmenin gururunu yaşamaktadır.

BAĞIŞ ALMAK ŞEREFTİR!

Ayrıca Evyap'ın bulunduğu alanın tarıma elverişliliğini yitirdiği, Köyişleri Bakanlığı ve Topraksu'nun verdiği raporla belgelenmiştir. (Sarıyer İlçesi Ziraat Mühendisi Sevgi Odabaş'ın 6.12.1983 tarihli, 'Arazinin 1/3 kısmı moloz dökülmek suretiyle dolmuş vaziyette olduğu, geri kalan bölümün ise yarısının yakından geçen derenin yağmur suları ile taşması sonucu sık sık sular altında kaldığı müşahade edilmiştir. Bu durum sebebi ile toprak yapısı su basan kısımlarda milli, diğer bölümde ise ağır killi durumdadır. Arazinin çevresinde Fako İlaç, Sülfik Kimya ve Pekaş Plastik fabrikası tesisleri bulunmaktadır. Arazi, genel durumu itibariyle ziraata elverişliliğini yitirmiştir' yollu raporundan...)''

Gelinen noktada herkes suçlu... Eskisi para için moloz döktürmüş, sonra da tarım alanından çıkartmış. Kendi işçisinden çok kaçak fabrika işçisine saygı gösteren (!) yenisi de, 1 milyarlık bağış karşılığı ruhsat verirken kendisini 'şerefli' ilan etmiş!.. Parlamento da, dereyatağındaki kaçak yapıya af çıkartmış. Doğa düşmanları, rantçılar, açıkgözler, fırsatçılar, gelecek nesiller sizi lanetleyecektir.

ALİ ŞEN'e...

Kalamış'taki FB Sosyal Tesisleri'nde bir süredir huzur kalmadı. Geçen haftaki ciddi kavgadan haberiniz oldu mu? Kulübün huzurunu bozan bazı kişi/kişiler, lokalde oyun masasında adam dövüyorlar. Son olayda kaç kişinin yumruk darbeleriyle yaralandığını herkes gördü. Sosyal Komite Başkanı Perihan Özbilgin olaya elkoyup, size rapor etti mi?

ALP YALMAN'a...

Tatko ve Tatkomak şirketlerinde 1.8.1997 tarihinden itibaren işlerine son verilen işçileriyiz. Ricamız; tüm çalışanlara % 32 artı 4 milyon verilen ağustos zammı tazminatlarımıza yansıtılmadı. Bu şirketinizin tarihinde ilk kez görülüyor. Mağduriyetimize izin vermeyeceğinizi umuyoruz.

Tatkomak eski çalışanları

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'ndan: ‘‘Başbakan ve TBMM'den azınlık vakıfları mallarına elkonulması uygulamasına son verecek yasal düzenleme yapılmasını talep ediyor, bu uygulamaya karşı çıkan herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.''

GÜNÜN SÖZÜ

‘Türkiye'de hukuk ihlalleri her gün yapılan sıradan bir şey haline geldi. Topu tüfeği olanlara karşı hukukla savaşıyoruz.’

(İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman)

Yazarın Tüm Yazıları