Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Emlakbank kredileri

‘Bunları biliyor musunuz?’ başlıklı dünkü yazımızda, Emlakbank'tan verilen kredilerden söz etmiştik...

Bankadan bir bürokratla konuşuyoruz:

‘‘Erol Evcil'in EZE Zeytincilik'e 1996 yılında Emlakbank'ın Bursa Şubesi'nden kredi verildiği doğrudur. Ödenmediği için takibe alınmıştır. 9 bankanın Eze'ye verdiği kredilerde büyük risk olduğu bilinmektedir. Nitekim Başbakanlık Teftiş Kurulu, bunları incelemeye almıştır. Evet bu kredileri veren şube müdürü, 657'ye göre meslekten kolay çıkarılamadığından halen pasif görevdedir.

(H.?.), Halit Narin ise, 10 milyon dolar kredi istemiştir. Teminat karşılığı bu kredi çıkarılmıştır. Ancak, teminat veremediği, yani ipotek gösteremediği için bu kredi kullanılmamıştır.

Yine (A.?), Ali Balkaner ise, kendisine 10 trilyona ilaveden 20 trilyon daha kredi verilmiştir. Yurtdışı garantili bu kredinin 12 milyon doları kullanılmıştır. Bunun karşılığı olarak Balkaner'in Yurtbank'ın Maslak'taki Genel Müdürlüğü birinci derecede ipotek alınmıştır. Krediyi öneren şube müdürü görevden alınmamış, özel bir sorunu nedeniyle kendi isteğiyle küçük bir şubeye verilmiştir.

KİM BU HOLDİNG

Banka üst yönetiminin, Emlak Menkul Değerler'deki gelişmelerden rahatsız olduğu biliniyor. Yazdığınız gibi zarar 10 trilyon değil, bugün 2 trilyon civarındadır. Nitekim, yapılan araştırma sonucu, borsadaki düşüşler sonucu doğan zararlar nedeniyle belli kişiler hakkında, suiistimal ve görevi ihmalden suç duyurusunda bulunuldu. Bu konuda oyun çeviren bir holdingin, hisselerinin geri alması için üzerine gidiliyor.

Genel Müdür Erdin Arı ve üst düzey yönetiminin atanmasının Devlet Memurları Yasası ve Bankalar Yasası'na aykırı olduğu yazılıyor. Arı'nın, 20 yıllık çalışma hayatı vardır. Genel Müdürlük için 10 yıl şartı aranıyorsa, Arı fazlasıyla bunu yerine getirmektedir. Başbakanlık Kanun ve Kararnameler'den alınan bir görüşe göre, KİT'lerde kamu sektöründeki hizmet süresinden ziyade görevini yerine getirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip olma ölçü sayılmıştır. Arı da bu görüş çerçevesinde Genel Müdür olmuştur.’’

Bize bunları anlatan bürokrat, ‘‘Kamu bankaları müdürlerinin, hükümetlerin nasıl kıskacı altında olduğu biliniyor. Erdin Arı; Bülent Şemiler ve Engin Civan'la kıyaslanamaz. O kötü adam değildir.’’

Ataköylüler

referandum

istiyor

ATAKÖY'de 49 yıllığına Süleyman Demir'e verilen 83 dönümlük arsanın satışı konusuna gelince... Arsanın satışı konusunda 14 milyon dolardan 202 milyon dolara kadar ekspertiz raporları bulunuyor. Hiçbir genel müdür ve bankanın bağlı olduğu bakan, bu arsaya değer biçilemediğinden satışa cesaret edemiyor.

Demir'in, yat limanı, otel ve apart otel yapımını içeren 240 milyon dolarlık projesinde, 590 apart otelin bulunması tartışma yaratıyor. Bazı çevreler, apart otelle büyük bir rantın yaratıldığını belirterek, ‘‘Bunun karşılığında ranta paralel bir bedel yakalanması halinde bu arsa verilebilir. Çünkü, apart dairelerin ortalama 250 bin dolardan satılması büyük bir değer yaratıyor’’ diye görüş belirtiyorlar. Banka, bu bedeli yakalarsa satmak istiyor. Ataköylüler ise bu sahilin yeşil alan olarak kalmasını istiyor.

Bu arada Ataköylüler'den bir öneri... Bu yerin Süleyman Demir'e satılıp satılmaması için bir referandum yapılmalı. Emlakbank'tan sorumlu Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, eski Bakırköy Belediye Başkanı olarak bu soruna bir nokta koymalıdır.

TEKEL, Ankara'ya

neden taşınıyor?

TEKEL'in 135 yıl İstanbul'da bulunan Genel Müdürlüğü'nün Ankara'ya nakli yeniden gündeme geldi. 770 personel adına bunları bize yazan memurlar, ‘‘Küçültülmeye çalışılan TEKEL'in merkezinin İstanbul'dan Ankara'ya nakli, 1994'te YPK'ca uygun görülmüş, ancak 'ek bir yük getirmemek kaydıyla' denilmişti. Buna karşın, iki adet gökdelenin imalat ve tefrişat masraflarını, bu kadar çalışanın ailesinin yer değiştirmesini, bunun devlete getireceği yükü kimse düşünmüyor’’ diyorlar. Ve asıl sebebi de şöyle açıklıyorlar:

‘‘Nakilde ana sebebin başında, Genel Müdür Mehmet Akbay'ın ikametgâhının Ankara'da bulunması ve milletvekili olma hayalleri gelmektedir.’’

TEKEL, Ankara'ya gitse ne güzel olur! Milletvekilleri ayaklarına gelen Genel Müdürlük'te daha iyi iş takibi yaparlar!

GÜNÜN SORUSU

‘‘Korkmaz Yiğit'e, ruhsat ve iskân verenler nerededir? Söz konusu Belediye (Beşiktaş) CHP'li, İmar Komisyonu Başkanı da ANAP'lı değil mi? Bu kişinin Ortaköy'deki inşaatları yasalara uygun mudur?’’

(MHP Genel Sekreter Yardımcısı Nazif Okumuş)



Yazarın Tüm Yazıları