Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Anaç bülbül...

1960'lı yıllarda İstanbul Belediyesi Türk Müziği Konservatuarı'nın iki haftada bir Şan Sineması'nda verdiği konserden sonra rahmetli Ref'i Cevat Ulunay, büyük üstad rahmetli Münir Nurettin Selçuk için yazdığı uzun methiyelerden sonra ‘Ey Münir, sen ey musikimizin babaç bülbülü’ diye hitap ederek, yine en güzel övücü sözleri sıralardı. Bazen tersi olduğunu da söylemeliyim.

Sabah radyoda Mustafa Sağyaşar'dan dinlediğim Semahat Özdenses'in Uşşak makamındaki ‘Her Mevsim İçimden Gelir Geçersin’’ şarkısını dinlediğimde Ulunay'ın o ‘babaç bülbül’ tanımlamasını anımsadım. İşte o nitelemeyi, o sıfatı günümüzde tam anlamı ve tüm boyutu ile hak eden en üst düzeyde bir sanatçıdır Sayın Mustafa Sağyaşar...

Yılların sabrıyla ipek halı dokur gibi özgün bir üslup ve yorumuyla notalara ses, şarkılara renk verdi.

Hacı Arif Bey'in Nihavent şarkısı ‘Bakmıyor Çeşmi Siyah Feryade’yi söylerken bağırmadığını, ancak feryat ettiğini hissedersiniz. Selahattin Pınar'ın unutulmaz Neva'‘Ben Yürürüm Yane Yane’yi söylerken, Yunus ve Selahattin Pınar'la birlikte yandığını görürsünüz.

Onun, ‘Kalamış’tan Gerçekten Bir Tatlı Huzur'' aldığını ‘Aheste Çek Kürekleri’nde mehtabı uyandırmamak için küçük ve sessiz hareketlerle kürek çektiğini fark edersiniz. İşte sesine verdiği renk, güfteyle bestenin uyumunu sağlamadaki sezgileri ve ustalığı, şarkıları onun sesinde daha da güzelleştirip ölümsüzleştirmiştir.

TEŞEKKÜRLER SAĞYAŞAR

Mustafa Sağyaşar, bir Türk Sanat Müziği misyoneridir. Onu hiç beklenmedik bir zamanda Anadolu'nun küçük bir ilçesinde görüverirsiniz. Mütevazı, insancıl, çabucak dostluk kuran, hep sıcak yaklaşımlar sergileyen bir sanatçıdır.

Geçen gün bir TV kanalında herkese sanatçı yakıştırması yapılmasından yakınarak, gerçek sanatçıyla bunların nasıl ayırt edileceğine dikkati çekerken ne kadar haklıydı. Çünkü, özellikle 1980'li yıllarda cinsiyet tercihleri bile belli olmayan çok sayıda insan TV kanallarını ve sahneleri doldurup cinayetler işlerken, o ve kendisi gibi düşünen arkadaşları kaliteden ödün vermeden, bilimsellikten uzaklaşmadan her yeri işgal ve istila eden bu müzik tacirlerine karşı sanki meydan savaşı vererek, hem tarihsel görevleri yerine getirmişler, hem kendi başlarını ve Türk Sanat Müziği'nin başını eğdirtmemişlerdir.

Bir süre önce emekli olan Sağyaşar'a bir müziksever olarak gönülden teşekkür borcumuz vardır. Özellikle TRT'nin, unutulmaz icracısı, hocası ve şefi Mustafa Sağyaşar'a en az iki saatlik bir konser programı düzenleyip sonra da bunu belgesel hale getirmesi, kendisine karşı bir kadirşinaslık olacağı gibi, gerek TRT ve gerekse Türk Sanat Müziği sevenleri için de doyulmaz bir şölen olacaktır.

Allah sizi Türk Sanat Müziği'ne daha nice yıllar bağışlasın. Av. Ardan OKAY-İSTANBUL

Kasaba kurnazları!..

Bu zat-ı muhteremler Meclis'e bağımsız milletvekili olarak girerlerse ne yapacaklar, diğer milletvekillerine çay servisi mi?

- Hayır siyaset yapacaklar.

Ne siyaseti yapacaklar, sosyal demokrat siyaseti mi?

- Tabii ki hayır. Refah felsefesi olan dini siyaset yapacaklar.

O zaman bunların partisini kapatmanın ne gereği var. İç boş bir binaya kilit vurmaktan öte neye yarar...

- Bunlar kasaba kurnazlıkları. Böyle gerekçelere prim vermek yüzde 80'lik anti-RP kitleyi enayi yerine koymak olmaz mı? Necati GÖZÜBÜYÜK-İSTANBUL

Fazilet sahibi olurlar inşallah

REFAH Partisi kapatıldı, 'Fazilet Partisi' çoktan kuruldu.

Refah'tan büyük pay sahibi olan üyeler, yeni partilerine geçtiklerinde, bu kez de fazilet sahibi olurlar inşallah!

Vural AHI-İSTANBUL

- DENİZ BAYKAL'a... Ne zaman adam oluruz biliyor musunuz? Milletvekili seçilmek için kasaba politikacısının, delege ağasının desteği ya da genel başkanın sempatisi yerine halkın, vatandaşın oylarının yeterli olduğu zaman... Açıkçası demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerinin örgüt içi demokrasiyi tüm kurallarıyla içine sindirdiği zaman... Vatandaş bilgilendirilip bilinçlendirildiği zaman... Ne dersiniz? Av. Nurettin Kaplan-Gerede/BOLU

- IŞILAY SAYGIN'a... Lütfen artık bedenlerimizle, yatak odalarımızla uğraşmayı bırakın. Çok merak ediyoruz, aynı uygulama size yapılsaydı, ne kadar iffetli bir bakire olduğunuzu belgelerle kanıtlayabilmenin gururunu mu yaşardınız acaba? Ülkenin çok daha önemli sorunları var. Gerçekten kadınların yararına bir şey yapmak istiyorsanız istifa edin. Bizim her şeyden önce insana insan gibi değer veren kişilere gereksinimimiz var.

Nuray Bartoschek, Nurcan Sür, Fatma Yılmaz,

Bala Birsin-FETHİYE

- HOCAM Osman Cevat Hızal'a.... Bornova'ya yazdığım mektup geri geldi. Antalya'da olduğunuzu duydum. Bu mesajı okursanız, lütfen bir kart yazıp adresinizi bildirin. Ödemiş Lisesi'nden öğrenciniz Özgür Savaşçı, Augustenstr. 60, 80333 München, F. ALMANYA

GÜNÜN ÖNEMLİ UYARISI

‘‘Türkiye'de 1600 Kuran kursu var, burada eğitim gören çocuklara günde üç öğün tencere kaynıyor. Yalnız İstanbul'da 400 bin çocuk bu kurslardan yararlandırılıyor. Bu harcamaların paraları nereden geliyor; dörtte üçü Almanya'daki Milli Görüş Teşkilatı'ndan... İran, S.Arabistan ve Libya'dan da geliyor. Refah'lı yandaşların bu tür harcamalar için sarf ettikleri para, Türkiye Cumhuriyeti bütçesi kadar. Bir saadet zinciri kurulmuş. Bu irticayı körüklendiriyor. (...) Herhangi bir partinin, kapatılan partinin devamı niteliğinde faaliyet gösterdiği kanaatine varırsak, Anayasa bunu emrettiği için elbete o partinin kapatılması konusunda da dava açarız.’’

(Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş)














Yazarın Tüm Yazıları