Yengeç ve mehter

FENERBAHÇE hangi sistemle oynuyor... Veya oynadığı rakiplere karşı maçın gidişine göre defans veya hücumda alternatif olarak neler yapıyor. Dün gece 90 dakika bittiğinde topa daha çok sahip olan takım Fenerbahçe idi.

Fenerbahçe'nin oynadığı sistem yengeç ve mehter takımı karışımı bir sistem. Yani, ya enlemesine ya da bir ileri iki geri.
Maç başlıyor, PSV için iki tane isim çok tehlikeli... Birisi Anelka, diğeri Alex. Anelka zaten markaj altında, Alex daha rahat oynuyor. Ama Hiddink cin gibi. Kendi 4 numaralı Alex'ine, kendi kalesine 35 metre mesafeye kadar Fenerbahçe'nin Alex'ini marke ettiriyor.

Uzaklaştı mı, bu sefer göz hapsine aldırıyor. O zaman Fenerli Alex ne yapıyor, geriye gelip kendi defans elemanlarından top alıyor. Yani, maçın kilidi, vanası Daum'un Alex'i ile Hiddink'in Alex'i arasında geçiyor. Hiddink ve Alex'i bütün bunları yaparken, Daum olayı film izler gibi izliyor.

Hakem Fenerbahçe'nin yediği golden önce Alex'e yapılan faulu vermiyor, sonrasında faul oluyor. Yani duran bir top, Fenerbahçe birinci golü yiyor. Aynı Bern'deki İsviçre milli maçında yediğimiz ilk gol.

Şampiyonlar Ligi'nde duran toptan böyle bir golü yiyorsan, bir üst tura çıkmaman doğal. Yandan bir top değil, cepheden... Pozisyonun içinde Tuncay var, peki Luciano nerede? O, Fenerbahçe'de oyun kurmaya uğraşıyor!..

Boşuna ağlamayın

Fenerbahçe, üstüne gelmeyen bir takıma ağır çıkıyorsa, ağlamayacak. "Hakem penaltımızı vermedi" demesinler, top rakibin eline çarpıyor.

Rakibin kalecisi elle 70 metre ötedeki adamına top atıyor, Fenerbahçeli oyuncular ayakla 10 metre ilerideki arkadaşlarına veremiyor. 32. dakikada rakip, bayan Fransız hakemin önünde ofsayttan bir gol pozisyonuna giriyor. Gol olsa acaba o bayana ülkemizde bağırıldığı gibi mi bağırılırdı? Yoksa!..

Saygı nerede

'Seyirciye saygı'
diyoruz ama o saygıyı göstermiyoruz. Cebimde iki tane bilet var. İkisi de aynı tribünden. Birinin numarası 39'a 5, diğeri 39'a 3...

3 olan bilet Fenerium'dan alınmış; Euro olarak 00.00 yazıyor, ama Fenerium'dan alındığı için 150 Euro. 5 numaralı olan, stat gişesinden alınmış; 37.50 Euro. Böyle bir maçta seyirciden bu parayı kazansan ne olur, kazanmasan ne olur? Seyirciye saygı deyince, benim aklıma başka şeyler geliyor.

Maçın oynandığı yer Philips Stadı. Stadın dışarı 5 derece ile 7 arasında değişen soğuk bir hava var. Ama bütün tribünlerin içi tavandan elektrikle ısıtılıyor. Yani dışarıda paltoyla gezerken maçı gömlekle izleyebiliyorsunuz. Onun için de dün, 100 yaşında ölen Philips'in sahibi için saygı duruşu yapıldığında herkes onu saygıyla ve sevgiyle yadediyor.

Hem Şampiyonlar Ligi'nde hem de UEFA'da olamayan Fenerbahçe'nin teknik direktörü Daum, suçluları ve hatalıları buldu; yerli oyuncular. Bakalım, her başarısızlıktan sonra hedef değiştiren, gündem değiştiren Aziz Yıldırım, Daum'a karşılık neler bulacak, merakla bekliyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları