Yedi aylık kazık 105 milyon dolar

BAKÜ’de Cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer, İlham Aliyev, Şaakasvili, Nazarbayev ve BP yetkililerinin katılımıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattına güya petrol doldurulmaya başlama töreni yapıldı ve dünyaya ‘hat bitti’ mesaji verilmek istendi.

Oysa durum çok farklı ve uyumsuzluklarla doludur.

‘Asrın projesi’nde bizim açımızdan bildiğim olumsuzluklar şöyledir:

1- BTC boru hattı Türkiye bölümündeki müteahhitlerin işi bir yıl geciktirmeleri yüzünden, BTC boru hattı normal bitim tarihi olan 31.3.2005 yerine 31.12.2005 tarihinde bitebilecektir; o da biterse...

GÜLER’İN SÖZÜ

2- BTC
boru hattı; 18.5 milyar dolarlık toplam Azeri projesinde (6 platform, Hazar denizinin altında 1.300 km. boru hattı, terminal dahil) 3.6 milyar dolarlık önemsiz bir orana sahiptir. Bunun da ancak 1.9 milyar dolarlık bölümü (Kars Damal-Ceyhan) Türkiye topraklarında bulunmaktadır. Bunda ana sebep, müteahhitlerin yeterli olmasına bakılmayarak seçilmiş olmasıdır. Boru hattı müteahhitleri Tepe İnşaat ile Pink Loyyd/Limak şirketleridir. Tepe İnşaat şirketi İhsan Doğramacı’ya ait olup, boru hattı inşaatında uluslararası bir tecrübeye sahip değildir. Hal böyle iken bu firmaya boru hattının yanında 8 adet pompa istasyonu inşaatı verilmiştir. Türkiye bölümünün geri kalması BP Azerbaycan çevrelerinde son derece olumsuz karşılanmıştır.

3- BTC hattının gecikeceği teknik çevrelerce kabul edilirken, Enerji Bakanı Hilmi Güler, 20.9.2004 tarihinde Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve tüm devlet ve şirket temsilcilerinin bulunduğu bir açık toplantıda Türkiye adına yaptığı konuşmada, hattın Mayıs 2005 sonunda Ceyhan’da petrol yüklenerek tamamlanacağını üstüne basarak taahhüt etmiş, hatta kendi ‘mühendislik kariyeri’nden söz etmesi dikkat çekmiştir. Ayrıca BP Azerbaycan Genel Müdürü David Woodrow da, bundan sonra yaptığı açıklamalarda hep bu tarihi (Mayıs 2005) vermiştir.

CAN ALICI NOKTA

4- Botaş, Türkiye adına gecikme cezası olarak BP’ye günde 500.000, ayda 15 milyon dolar ödeyecektir. BP ürettiği ham petrolü, BTC boru hattı bitmediğinden dolayı, taşıma için varili 20 dolardan (bizimki ise 2 dolar olacak) Kuzeyden Rusya’nın Novorossisk terminaline göndermeye başlamıştır. Şimdilik 7 aylık bir gecikme cezasının tutarı 105 milyon dolardır. Halktan gizlenen budur. 24 Mayıs tarihli Hürriyet Gazetesi’nde BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal, projedeki gecikme nedeniyle tazminat ödenmesi konusunun hat bittikten sonra gündeme geleceğini söylemiştir. Şimdilik 7 aylık bir gecikme cezasının tutarı 105 milyon dolardır. Halktan gizlenen budur. 24 Mayıs tarihli Hürriyet Gazetesi’nde BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal gecikme tazminatının açılıştan sonra ele alınacağını beyan etmiştir. (Can alıcı nokta buradadır; Rusya kendi boru hatları hem eski, hem de dolu olduğundan fahiş fiyat istemiş ve BP de nasıl olsa Türkiye’den alacağım tazminatla karşılarım diye bu fiyatı kabul etmiştir.)

5- Hazar Denizi’ndeki ilk petrol 6.3.2005 tarihinde çıkarılarak 120 km uzaklıkta Sangacal terminalindeki (önceki gün törenin yapıldığı yer) 2 adet birer milyon varillik depolarda oyalanmış, artık tanklar dolduğundan sanırım boru hattının tamamlanan Azerbaycan-Gürcistan bölümü doldurulmaktadır. Oysa normalde Bakü-Ceyhan arasındaki 1.770 km boru hattınn dolum süresi üç aydır.

Açıkçası BTC boru hattı tamamlanmamıştır ve Türkiye tazminat ödemeye mecbur kalmıştır.

Aslan ÖZMEN - Yüksek Makine Mühendisi / Petrol Uzmanı

Muhtarlara görev

BİR vergi mükellefi anlatıyor: Emlak Vergisi’ne esas arsa m2 birim fiyatları belediyeler tarafından astronomik artışlarla belirleniyor. 2006 yılında başlayıp 4 yıl süreyle uygulanacak m2 birim fiyatlarını belirleyecek komisyonlar kararlarını 31 Mayıs akşamına kadar imzalayıp Defterdarlıklara vermek zorunda.

Bakırköy Belediyesi’nin hazırlayarak ilgili komisyonlara gönderdiği arsa m2 fiyatları 2005 yılına göre %700 artış gösteriyor. Eğer komisyonlar belediyenin bu teklifini gözü kapalı kabul ederlerse Ataköy 9./10. kısımda 3 odalı bir daire için 2005’te ödenen vergi 117 YTL iken 2006’da ödenecek vergi 578 YTL olacak. Bu uygulama itiraz edecek tek kişi mahalle muhtarı... Eğer muhtarlar belediyenin önerilerini aynen kabul ederlerse daire sahiplerinin büyük bir bölümü bu rakamların ödeyemeyecek. Hükümetin açıkladığı resmi enflasyon ve TEFE-TÜFE rakamları ortadayken, belediyelerin emlak vergisine esas m2 birim fiyatları için istediği %700 orandaki artışlar hükümet politikaları ile ters düşmüyor mu?

68 yaşlının çığlığı

73
yaşındaki annem 1995-2002 arasında PTT’nin İçerenköy’deki huzurevinde kaldı. Huzurevi yeterli kazanç sağlanamadığı gerekçesiyle dışarıya açıldı. Satılacak dendi, fiyatlar arttırıldı. Kapatılacak dendi, dışarıdan alınanlar çıkarıldı. Şu an hepsi PTT mensubu 68 yaşlıya bazı evraklar imzalatılarak, 3 ay içinde başka yer ayarlamaları söylendi. Bu insanların çoğu 70 yaşın üstünde, çoğunun kimsesi yok. Eşlerinin veya babalarının maaşından kesilen paralarla yapılan huzurevinden kovuluyorlar. Bu yaşlıları kapı önüne koyan zihniyet, onları başka yerlere yerleştirmek zorunda değil mi? Nalan ÇETİN

Türk avukatın ‘Law Office’si

BAKIRKÖY’ün en kalabalık caddesinde bir avukatlık bürosunun tabelası: ‘Law Office.’ Avukatımız, yabancı isimli tabelalar asan esnafa özenmiş. ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satmak olmuyor mu sayın avukatım?’ diye tepki gösterilebilir. Ama bir de işin gülmece tarafına bakalım. Çünkü İngiliz kadın avukat Newin Fattah’ın da, Londra’daki bürosuna ‘Hukuk Bürosu’ diye tabela

astığını hayal etmememize fırsat yarattınız.

N.O-İSTANBUL

Gökçek haberlerini Kanal A’dan izleyin!

BUGÜN (26.05.2005) uyandığımızda Batıkent civarında suların kesik olduğunu öğrendik. ASKİ 185 numarayı aradığımızda yarın (27.05.2005) öğle saatlerine kadar suların kesik olacağı, bakım yapıldığı söylendi. ‘Madem bu kadar uzun süre bakım yapılacak, bu kesinti süresi duyuruldu mu?’ diye sorduğumuzda aldığımız cevap ‘Kanal A’da duyuruldu’ şeklinde oldu. Bu cevap karşısında o kadar şaşırdım ki, 5 dk. sonra ikinci bir telefon ile aynı cevabı bir arkadaşıma teyit ettirdim. 1.5 gün su kesintisi yapılıyor ve kaç kişinin izlediği belli olmayan Kanal A’da duyuruluyor. Bunun ancak iki amacı olmalı; 1) İnsanları, belediyenin resmi TV’si gibi çalışan Kanal A’yı izlemeye zorlamak; 2) Yapılan bu su kesintisini kamuoyundan saklamak.

İnsanları susuzluğa mahkum etmek nasıl bir işletmecilik anlayışının ürünü olabilir?

M. Akif YEŞİLKAYA-Öğretim görevlisi- ANKARA

Bitmeyen torpiller

BURSA’
da bir ilköğretim okulu öğretmeni ‘Bilirsiniz Milli Eğitimi...’ diyerek şunları yazıyor:

‘İl içi atamalar 1-2 gün içinde sona erecek. Atamalarda öğretmenin görev süresince aldığı puanın yüksek oluşuna göre istedikleri okula sıra tayini yapılmakta. Ancak aldığım duyumlar ve bazı arkadaşların kadro dereceleri, puanları düşük olduğu halde Bursa İl Milli Eğitim Müdürü’nün yakını olanlar puan durumu dikkate alınmaksızın istedikleri okula atanmaktalar. Hani Başbakanımız torpil geçerli olmayacak, herkes bundan sonra adil bir anlayışın kucağında olacak demişti!

MESAJ PANOSU

TARIM’
da ilaçlamada kullanılan Metil Bromide’yi düne kadar 19 milyon liradan alıyorduk. Tarım Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün izniyle Hektaş firmasının getirttiği bu ilacın fiyatı bakanlığın müdahalesiyle dünden itibaren 7 milyon liraya düşürüldü. İlgililere soruyoruz: İlacın gerçek fiyatı nedir? Niye bugüne kadar müdahale edilmedi, iki katına satıldı?

R.C-İSTANBUL

YÖREMİZ safari, trekking ve dağcılık için çok elverişlidir. Çomakdağ ve İkiztaş köyleri gelecekte önemli birer turizm merkezi olacak ve turizm temel geçim kaynağı haline gelecektir. Deniz, kum ve güneş dışında alternatif turizm arayanları Milas’a davet ediyorum.

Hulusi DOĞAN

Milas Kaymakamı
Yazarın Tüm Yazıları