Tatilde tabiata dikkat!

Başka konulardaki yükümlülüklerimiz azalsa bile tatildeyken doğaya karşı sorumluluklarımız artıyor. Dikkat edilmesi gereken birçok konu var. Dünya da yine bildiğimiz gibi! Yaptıklarımızın bize katlanarak döndüğü bir haftayı daha geride bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Bütün bir yıl boyunca iple çekilen büyük tatil başladı. Her ne kadar tatil denince yüzler gülse de doğa için aynı durum söz konusu değil. Hatta insanlar için yazın başlaması doğa için dert sezonunun açılması anlamına geliyor. Ormanlara girişler bu dönemde artan yangın tehlikesi nedeniyle ekimin ortasına kadar kapatıldı. Ancak milli parklara, mesire alanlarına giriş serbest. Bu da bu alanlarda dikkatli davranmamız gerektiği anlamına geliyor. Ormanlık alanlardaki hayvanları beslemek isteyenlerse hangi mevkide, ne zaman besleme yapacaklarını ilgili ilçe güvenlik birimleriyle orman işletme şefliklerine bildirmek ve izin almak koşuluyla ormanlara girebilecekler.

Tatilde tabiata dikkat
Deniz kaplumbağalarının yuvalardan çıkışı devam ediyor. Plajlardaki ışık, ses, plastik ve izmarit kirliliği onların hayatını da olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Sorumluluklarımız bunlarla sınırlı değil. Türkiye dünyanın en nadir çiçeklerinin yaşadığı bir coğrafya. Doğada önünüze gelen çiçeği yolmayın. Örneğin bugünlerde ormanlarda denk gelebileceğiniz şakayıkları koparmanın cezası 244 bin 315 lira. Öte yandan kaplumbağa üreme plajlarında (ki bunlar Türkiye’nin en güzel plajları aynı zamanda) deniz kaplumbağalarının yuvalardan çıkışı devam ediyor. Plajlardaki ışık, ses, plastik ve kuma saplanan izmarit kirliliği onların hayatını da olumsuz etkileyebilir. Ve tabi ki en önemli sorunlardan bir diğeri de kuraklık...

Her damlası değerli

Ege ve Akdeniz’in büyük bölümünde kuraklık yaşanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda su konusunda çok zorlanan Bodrum’un suyu bitti bitecek. Önemli turizm merkezlerinde artan nüfusla tüketilen su miktarının artacağı da bir gerçek. Bu durum tatilde suyu tasarruflu kullanmayı bir sorumluluk haline getiriyor. Doğadan alınan suyun her damlasında başka canlıların hakkının olduğu unutulmamalı.

Karadeniz Bölgesi’ni tercih eden tatilciler için tehlike uyarısı kurak geçen sonbahar ve kışın ardından, şiddetli yağışların, sellerin ve heyelanların meydana gelebileceği yönünde. Doğu ve Güneydoğu illerindeyse kuraklık ve sıcaklık nedeniyle hem tarla yangınlarının arttığı hem de sıcakların rekor üstüne rekor kırıp insan hayatını olumsuz etkilediği günlerdeyiz. Gölgelerde kalıp uyarıları ciddiye almanızda ve ne olursa olsun kuru otları kolayca tutuşturabilecek izmaritlerin sağa sola atılmamasında yarar var.

Haberin Devamı

KISA KISA

Ihlamur ormanında hasat başladı

Tatilde tabiata dikkat

Bursa, Karacabey’de her yıl köylerin merakla beklediği, Ihlamur ormanında hasat zamanı geldi. İlçenin sahil kesimindeki Kurşunlu, Boğazköy ve Bayramdere mahallelerinde başlayan hasada dileyen yardım ederek,
dileyen de sadece ıhlamur kokusunu içine çekip gözlemleyerek eşlik edebilir.

Sıcaklar milyonlarca insanı etkiliyor

Tatilde tabiata dikkat

Bugünlerde dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’ın büyük bir bölümü sıcak dalgalarıyla mücadele ederken milyonlarca kişinin risk altında olduğu belirtiliyor. ABD’nin Teksas eyaletindeyse sıcak dalgalarının 45 milyon kişiyi etkilediği bildiriliyor. İspanya ve Fas’ta da sıcağa karşı uyarılar yapılıyor.

Haberin Devamı

Barajlar Amazonları tehdit ediyor

Tatilde tabiata dikkat

WWF Brezilya yayımladığı raporla gezegenin akciğerleri konumundaki Amazon Ormanları’ndaki baraj projelerinin su yaşamını yok olmaya yaklaştırdığını açıkladı. Çalışmanın nehir yunuslarının yanı sıra göçmen balık ve kaplumbağa türleri için serbest akan nehirlerin önemini ortaya koyduğu belirtildi.

Sularımızda en çok sakarmeke var

Tatilde tabiata dikkat

2023 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSK) raporu açıklandı. Türkiye genelinde 145 alanda
110 kuş türünden toplam 2.066.758 su kuşu sayıldı. Bu yıl itibariyle en fazla görünen kuş 948.203 adetle sakarmeke oldu. Sayıca az görülen türler arasında da akyanaklıkaz, alacabalıkçıl, büyüktarakdiş, Hazar martısı var.

 

Yazarın Tüm Yazıları