Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

İyi haberler bilançosu

Geçen koca bir sene boyunca üzüntülerle dayak yedik.

Haberin Devamı

Acıların arasında güzel bir şeyler de oldu elbet. Gülmeye utandık. Umutlanmaya hâl bulamadık. Gözümüz kör oldu neşeli haberlere. Ayıp geldi sürekli bir şeyler. Gizli gizli sevindik.
Eğer bunca felaket içinde bile 2015 yılında iyi bir şeyler de yapılabilmişse, en kötü günde bile ülkede çabalayan birileri azimle çalışmaya devam ettiyse... Yine yapabiliriz diye iyi haberler bilançosu yazmak istedim size.
Bu yıl bize ne planlarsa planlasın, bilin ki o sırada bir yerlerde basının “gündem” yüzünden yer veremediği mutlu ve umutlu bir şeyler de oluyor.

1723 çocuk

Mobil Oil Türkiye çalışanlarına, başındaki canım eski patronum duyarlı insan Michel Gouzerh’e TEGV’e 3 senedir tutarlı bir şekilde yaptıkları bağışlarla 1723 çocuğun hayatını değiştirmeye katkı sağladıkları için teşekkür ederim.
TEGV’i anlattığımda çok etkilenmişti Michel. Dahası yaptıkları bağışın nelere kadir olduğunu görmek için atlayıp Van’a gitmiştik.
“Yonca biz ne
TEGV’i, ne başladığımız işi, ne de senin bu çabanı yarı yolda bırakacağız. Sonuna kadar destek olmak istiyoruz. Dilediğin yerde koş, bize sadece ne zaman bağış yapacağız haber et” demişti.
Mobil Oil, benim kanalımla bugüne kadar TEGV’e 100 bin TL’yi aşan bağışta bulunarak, 1723 çocuğa destek oldu.
TEGV’in “Benim Adım Türkiye Projesi” tamamlandığında... Binlerce çocuğumuzun hayatını değiştirecek eğitimi onlara götürmeye vesile olarak, koştuğuma gani gani değdi diyeceğim.
Bir işe yaramak, çocuklarımıza inanmak, onlar için bir şeyler yapabilmiş olmak, bana her şeye dayanma gücü veriyor.

Haberin Devamı

Arılar vızır vızır

2014’te TOG ile başlattığımız Anadolu Arıları projemiz 2015’te aldı başını gitti.
TOG, kendi zaten arılar gibi çalışan bir STK.
TOG Gençleri sessiz kahramanlarımız. El atıp yeşertmedikleri, dokunup da kurtarmadıkları konu yok.
Anadolu Arıları projem de, gençler sayesinde artık kimsenin durduramayacağı şekilde çalışıyor.
Arı Sevgisi eğitiminin ilkini Ekim 2014’te Şirince Matematik Köyü’nde, ikincisini Ağustos 2015’te Bafa’da gerçekleştirdik.
Koşarak topladığım bireysel ve kurumsal bağışlarla 36 gence Arı Sevgisi eğitimi vererek çalışmaya başlamıştık. Onlara bu sene 37 genç daha eklendi.
Bu gençler Anadolu’nun 30’dan fazla yerinde yerelde çalışmalara başladılar.
*Gençlerimiz gerçekleştirdikleri 16 aktarım toplantısıyla yaklaşık 500 Toplum Gönüllüsü genci arılar hakkında bilinçlendirdiler.
*Nazilli’de “Güneşin Arıları” isimli sürdürülebilir sosyal sorumluluk projesi kapsamında 7-12 yaş arası çocukları; atölyelerle, eğitimlerle, oyunlarla bilgilendirdiler.
*Koç Üniversitesi yemekhanesinde arılar ve sebze-meyvelerin üretimi hakkında insanları bilinçlendirmek için afişleme yaptılar. Yine Koç Üniversitesi’nde arıların sevdiği bitkilerden tohum bombaları yapıp doğaya attılar. “Koç Üniversitesi Permakültür Girişimi” ile birlikte arıların sevdiği çiçeklerin olduğu bir bahçe yarattılar.
*Samsun İğne Deliği Gençlik Merkezi gönüllülerinin düzenlediği doğa kampında katılımcılara 1 günlük hap gibi Arı Sevgisi eğitimi verdiler.
*Greenpeace’in düzenlediği “Gençlik Kampı”nda arılarla ilgili bir atölye düzenlediler.
*“Doğal Olarak Genciz” kampında 110 gence daha arılarla ilgili öğrenilenlerin aktarımı yapıldı. Sosyal medya paylaşımlarımızla, arı gören “Yonca” der oldu. Çiçek eken beni işaretliyor, arı gören mesaj atıyor. Buna ne kadar mutluyum anlatamam. Dubai’de Zayed Üniversitesi’nde yaptığım konuşmayla Körfez’e de taşıdım arıları önemini. Aldığım geri bildirim şaşırtıcı oldu. “Gel daha da anlat” dediler, 2016 BAE’de de hayli vızıldayacağım gibi.
Yazın verdiğimiz eğitime Fransa’dan katılan gönüllü genç, projeyi orada büyütmeye çabalıyor. Bilgilenen çocukların ailelerine gidip anlattıkları, çocuktan büyüklere eğitim oluyor derken, hayalim beni aştı, sonsuz bir etki yaratmaya başladı.
Yonca
“Bi gayret”

Yazarın Tüm Yazıları