Yaz depresyonuna dikkat!

‘Yaz depresyonu olur mu’ demeyin... Depresyon yaz kış dinlemiyor... “Yaz depresyonu belirtileri neler? Yaz depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?” sorularının cevabı bu haftaki yazımızda.

Haberin Devamı

Yaz depresyonu belirtileri nelerdir?

∆ Enerji kaybı  

∆ Aşırı hassasiyet, sinirlilik

∆ Çok fazla uyuma ya da uyku problemleri yaşama

∆ Anksiyete (endişe, kaygı)

∆ İştahsızlık

∆ Kilo artışı veya kilo kaybı

∆ Çaresizlik hissi

∆ Sürekli üzgün hissetme

∆ Depresif bir ruh hali içinde olma

Yaz depresyonuna dikkat

Yaz depresyonunu tetikleyen sebepler nelerdir?

Dpresyonunu tetikleyen sebepler günlük yaşantımızda gizli. Genetik ve strese bağlantılı faktörler, geçmişte bu dönemde yaşanan travmatik bir olayın neden olduğu depresif bir süreç, yazın çocukların tatilde olması, onları oyalamak zorunda olmak, aşırı sıcakların etkisi, yeme içme alışkanlıklarının değişmesi, yıllık izinlerin ayarlanması, sıcaktan dolayı asosyalleşme, ekstra masraflar gibi nedenler depresyona yol açabilir.

Haberin Devamı

Yaz depresyonu belirtilerini hafifletmeye yardımcı olacak

bazı stratejiler

Serin yerlerde vakit geçirin

Sıcak hava, yaz depresyonunun en büyük tetikleyicilerinden biridir. İmkânlar el veriyorsa klima olan yerlerde bulunmayı tercih edin.

Yalnız kalmamaya çalışın

Kendinizi çevrenizden soyutlamak ruh halinizi daha da olumsuz etkileyebilir. Sıcaklardan bunaldığınız için evden dışarı çıkmak istemiyorsanız arkadaşlarla evde toplanın. Tabii size pozitif enerji verebilecek arkadaşlarınızla, karamsar ve sizi aşağıya çekenlerle değil!

Beslenmenize mutluluk veren gıdalar ekleyin

Hindi eti, tavuk eti, süt, yoğurt, yumurta, kefir, vişne, kızılcık, kiraz böğürtlen, çilek, yaban mersini, fındık, ceviz, anason, papatya ve rezene çayı gibi yiyecek ve içecekler yapılarında mutluluk hormonu serotonini tetikleyen triptofan içerdikleri için kişide iyi hissetme duygusu uyandırır.

Eğlenceli şeyler planlayın

Hoş vakit geçirebileceğiniz şeyler planlayın. Örneğin; komedi filmleri izlemek, hareketli şarkılarda dans etmek, yüksek sesle kitap okumak, resim yapmak, çiçek ekmek gibi...

Meditasyon yapın

Meditasyon depresyonun tedavisi sağlamaz ama belirtilerini hafifleterek kişini rahatlamasını sağlar. Günde 15 dakika kas gevşemesi ve nefes egzersizi yapın. Meditasyon yapamıyorsanız açık havada haftada 5 gün boyunca 45 dakika süren uzun yürüyüşler yapın.

Haberin Devamı

Melatonin hormonuyla arayı sıkı tutun

Melatonin insan vücudunda bulunan uyku-uyanıklık hormonudur. Karanlık melatonini artırır, aydınlık azaltır. Uyku sırasında yeteri kadar melatonin için karanlık ortamda uyuyun. Bunun için yatak odanızın ışığını azaltın.

Dijital dengeyi sağlayın

Akşam bilgisayar başında uzun saatler kalmak, televizyon, tablet, bilgisayar, cep telefonu mavi ışık yaydığı için melatonin salgısı azalır. O yüzden siz siz olun özellikle yaz aylarında dijital dengeyi sağlayın.

Soğuk duş alın: Soğuk duş sırasında beynin mavi noktalarına uyarı gönderilir. Bu bölgeler depresyonun önüne geçen hormonun salgılandığı yerlerdir. O yüzden kendinizi depresif hissettiğinizde soğuk duş alın. Farkı hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

Olumsuz düşüncelerinize muhalefet eden olumsuz bir ses oluşturun

Aynı şeyleri tekrar tekrar düşünmek yerine kendinizle daha mantıklı içsel konuşmalar yapabilirsiniz. “Neden böyle hissediyorum? Bunu değiştirmek için ne yapabilirim?” gibi...

Profesyonel destek alın

Bu stratejileri denediğiniz halde size bir faydası olmuyorsa mutlaka bir uzmana başvurup yaşadığınız belirtileri açıkça anlatmaktan çekinmeyin. Tüm bu öneriler terapiyle birlikte daha etkilidir.

ÇOĞALT

∆ Gülümsemeyi...

∆ Her zaman şükretmeyi...

∆ Kitap okumayı...

∆ Spor yapmayı...

∆ Disiplinli olmayı...

∆ Olumlu düşünmeyi...

∆ Gerçek dostları...

AZALT  

∆ Boşa geçen zamanı...

∆ Kafaya takmayı...

∆ TV izlemeyi...

∆ Sağlıksız yiyecekleri...

∆ Gereksiz kişileri...

BIRAK

∆ Ertelemeyi...

∆ Olumsuzlukları...

∆ Bahaneleri...

∆ Korkuları...

∆ Ön yargıyı...

∆ Çekingenliği...

∆ Egoyu...

Haberin Devamı

 Bugünü yaşayın

Yaşanılmış ve telafisi olmayan olayları ısrarla düşünmeye devam etmek ve gelecekle ilgili olumsuz kehanetlerde bulunmaktan vazgeçin. ‘Yeteneksizim, başarılı olamayacağım’, ‘her şey kötü gidiyor’, ‘şansızım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın.

Yazarın Tüm Yazıları