Ocak ayının motivasyon reçetesi

Her yıl bir kitaptır. O kitabın kapağı da ocak ayıdır.

Haberin Devamı

Yeni bir yıla “merhaba” dediğimiz şu günlerde eminim ki hepimiz yeni başlangıçlar yapmak, kötü alışkanlıkları değiştirmek için kararlar aldık. Ancak araştırmalar, yetişkinlerin yüzde 80’inin yeni yıl kararlarından mart ayının sonunda vazgeçtiğini gösteriyor. Bunun sebebi de gerek psikolojik gerekse fizyolojik şartlardan dolayı sürdürülebilir bir motivasyonun sağlanmaması. Peki motivasyon nedir, sürdürülebilir motivasyon nasıl sağlanır? Gelin şimdi hep birlikte yeni yıl hedeflerimize ulaşabilmek için ocak ayından başlayarak tüm yıl sürdürebileceğimiz motivasyonumuzu nasıl sağlarız ona bir göz atalım...

Önce motivasyonu yakından tanıyarak işe başlayalım. Motivasyon en kısa tanımıyla kişiyi bir amaca yönelik harekete geçiren itici bir güçtür. Yeni bir yıla merhaba dediğimiz şu günlerde, hedeflerimiz doğrultusunda bir yolculuğa çıkarken yanınıza yol arkadaşı olarak motivasyonu alıp çıkmalısınız.
Böylece daha keyifli bir yolculuk geçirirsiniz hem de karşınıza çıkabilecek tüm olumsuzluklara rağmen yılmadan yola devam edersiniz. Motivasyonu almadan yola çıkarsanız, yolda en ufak bir olumsuzluk karşısında kolayca pes eder ve hedeflerinizi gerçekleştiremeden geri dönersiniz.
Motivasyonla aranızın nasıl olduğunu merak ediyorsanız, işte size bunu kolaylıkla anlayabilmenize yardımcı olabilecek küçük bir test...
Ocak ayının motivasyon reçetesi
MOTİVASYON TESTİ
Motive olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
Aşağıdaki a ve b şıklarında yazılı olan özelliklerinden yola çıkarak motivasyon konusunda kendinizi test edebilirsiniz.
A. Motive olan kişinin özellikleri
- Hızlıdır.
- Özgüveni yüksektir.
- Esnek düşünür.
- Eleştiriye açıktır ve inançlıdır.
- Güler yüzlüdür.
B. Motive olamayan kişinin özellikleri
- Ağır hareket eder.
- Sabit düşünür.
- Kaşları çatık ve yüzünden düşen bin parçadır.
- Hedef belirleyerek yola çıkar ve genelde çıktığı bu yolu yarılamadan geri döner.
- Özgüveni kaybetmiştir. Gereksiz detaylar üzerinde tüm enerjisini harcar.
- Eleştirilmekten hoşlanmaz ve inançsızdır.

Haberin Devamı

Yukarıdaki kişilik özelliklerinden yola çıkarak kendinizi değerlendirdiğinizde; eğer ki ‘a’ şıkkındaki özelliklere sahipseniz size motivasyonunuzun gayet yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ama ‘ben kendimi ‘b’ şıkkında bulunan kişiye daha yakın hissediyorum’ diyorsanız, motivasyon reçetesi başlıklı yazımı daha dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

“Hayat, bisiklet sürmek gibidir. Dengenizi korumak için devam etmelisiniz” Albert Einstein
Ocak ayının motivasyon reçetesi

İŞTE 10 MADDEDE MOTİVASYON

1-Amaç belirleyin

Bir amaçla yola çıkarsanız daha başlangıçta başarmışlık duygusu hisseder mevcut güçlerinizin harekete geçmesini sağlarsınız. O yüzden kendinize öncelikli olarak şu soruyu sorun.

Benim bir amacım var mı?

İşte bu soru başlangıç yapmak için oldukça önemli. Çünkü amaç her şeydir bir umut ışığıdır ve sizi tüm karşınıza çıkabilecek motivasyon eksikliği, eylemsizlik, depresyon, hayal kırıklığı, can sıkıntısı vs. gibi olumsuz duygu durumları ortadan kaldırarak duygusal sıkıntıdan da kurtarır.

2-Hedefleriniz ulaşılabilir olsun

Haberin Devamı

Motivasyonun en önemli unsuru net ve ulaşılabilir bir hedefinizin olmasıdır. Hedef, bütün başarıların başlangıç noktasıdır. Kendinize bir hedef belirleyin. Hedefinizi belirledikten sonra da o hedefi gerçekleştireceğinize tüm kalbinizle inanın. Ve bu hedefinize ulaşana kadar da asla vazgeçmeyin.

3-İnanç yaşamın gücüdür

Bir konuda motive olup olamamak arzu ve inançlarınızla yakından ilgilidir. Bu konuda size tavsiyem arzuladığınız hedefi zihninizde canlandırmanız ve ona ulaşabileceğinize de sonuna kadar inanmanız.

Örneğin: Daha ince ve narin vücut hatlarına eninde sonunda sahip olacağınıza inanmak gibi..

4-Hayal gücünüzden yararlanın

Motivasyonun en önemli malzemesi hayallerdir. Çünkü beynimiz en çok hayallere inanır. Tabii gerçekçi olan hayallere... Örneğin; zayıflamak istiyorsunuz ve istediğiniz vücut ölçülerine ulaşmak için hedefiniz olan 5 kiloyu yarın sabah verdiğinizi hayal ediyorsunuz. İşte böyle gerçekleşmesi mantık dışı olan bir hayal içinde olursanız, bunu beyniniz kabul etmez. Hayal kırıklığı olarak kalır. Bu konuda yapmanız gereken hayal ettiğiniz bedenin hayalini kurarken amacınıza odaklanarak onu gerçekleştirmiş gibi zihninizde sık sık canlandırma yapmak olmalı. Çünkü arzularınızın gerçekleşmesi için hayal gücünüzün de aynı yönde çalışması gerekir. Tabii burada asıl önemli olanın sizi bu hayale kavuşturacak olan gerçeğin, bir an önce harekete geçerek mücadele etmekten geçtiğini unutmamanız.

5-Kararlı olun

Haberin Devamı

Kararlılık, inancı güçlendiren aralıksız bir çabanın ürünüdür. Örneğin; bir zayıflama programı içindeyken kararlı olmak oldukça önemlidir.

Aldığınız kararlar üzerinde bir belirsizlik varsa acilen kararlarınıza netlik ayarı yapın. Zayıflamak istiyorsanız siz siz olun bulanık sularda yüzmeyin. Net kararlar net sonuca ulaştırır. Yoksa sadece bu sene değil, hayat boyu zayıflayamamaktan şikâyet eder durursunuz.

6-İstikrar her şeydir

Bir işe başlarken motive olabilmek ne kadar önemliyse, motivasyonun devamlılığı da bir o kadar önemlidir. Yapmanız gerekenleri düzenli olarak yapmaya devam ederseniz, yaptıkça yapma haliniz artar. Bu da davranışlarınıza yansıyarak artık bir alışkanlık haline dönüşecektir. Sağlıklı beslenmeyi hayat tarzınız haline getirdiğiniz için hedefinize zorlanmadan ulaşırsınız.

7-Yazın

Haberin Devamı

Yazmak bir nevi sadakat tekniğidir.

Motive olabilmek için yazmak çok etkili bir yöntemdir. Yazmak bilinçle bilinçaltının bütünleşmesine yardımcı olan bir nevi ruhsal ve sinirsel kas etkinliğidir. Hedeflerinizi yazın. Aslında yapmanız gerekenleri zihninize ve yüreğinize yazmanız da etkili olacaktır. Yazarken aynı zamanda hedeflerinizi tekrar gözden geçirip zihninizde canlandırarak, neleri yarım bıraktığınızı veya neleri ne kadar yapıp yapmadığınızı kontrol etmiş olursunuz.

8-Gülmeyi ihmal etmeyin

Gülmek hayatın şekeridir. İnsanlar hissettikleri gibi davranmaktan çok, davrandıkları gibi hissederler. Yüz ifademizin güler yüzlü veya karamsar olması bile hislerimizi değiştirir. Yüzümüze nasıl bir ifade verirsek zihnimizdeki duygular da o şekilde oluşur. Güldüğünüz zaman, vücut kişinin mutlu olduğunu varsayarak serotonin (mutluluk) hormonunu artırır. Gülme anında, tıpkı egzersiz sırasında salgılanan ve ağrının şiddetini azaltan endorfin hormonu gibi, vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan çeşitli kimyasallar salgılanır.

9-Müzik dinleyin

Müzik, ilham, rahatlama, motivasyon ve entegrasyon gibi bir terapi aracı olarak kabul edilmektedir.

Amerika’da kilo verme konusunda kadınlara yönelik yapılan bir araştırmaya göre, müzik eşliğinde egzersiz yapan kadınların kaybettikleri yağ ve kilo oranının, müziksiz egzersiz yapan kadınlara göre daha fazla olduğu yönünde. Diğer bir araştırmadaysa sevdiği müzik eşliğinde egzersiz yapan kişilerin, müziksiz yapanlara göre daha sıkı ve daha uzun süre çalıştığını, bu kişilerin yüzde 10 daha fazla çaba sarf ettiklerini ve aynı zamanda dayanıklılıklarının da yüzde 15 oranında arttığını göstermiş. Tabii burada da önemli olan bir nokta dinlediğiniz müziğin motivasyon için sizi teşvik eden ve sevdiğiniz müzik türünü dinlemek olmalı! Sizi bunalıma sürükleyen bir müzik türünü değil!

10-Harekete geçin

Artık herhangi bir yerden başlamak zorundasınız. Başlayamamak ve yarım bırakmak mutsuzluk kaynağıdır.

Doğru zaman ne zaman diye beklemeyin.

“Şimdi”den ve “burada”dan daha iyi bir zaman ve yer yoktur. Bulunduğunuz noktadan başlayın ve elinizde hangi araçlar varsa onları kullanın, ilerlerken daha iyi araçlar bulunacaktır. Doğru zaman şu zaman diyerek kalkın ve harekete geçin. Sakın başlayıp yarı yoldan dönmeyin. Ya da “ben artık geç kaldım başlasam da olmaz çok geç” demeyin. Hayat da hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Yukarıda ki yazılanlardan yola çıkarak “doğru zaman bu zaman” diyerek şimdi başlayın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları