İstifa et, sahaya in

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI iktidardaki partinin kurucusu, halkın oylarıyla beş yıllığına cumhurbaşkanı seçiliyor. Seçilmeden önce partinin genel başkanı. Partisinin başında başbakan var. Genel seçim zamanı. Kampanyayı başbakan yürütüyor.
Ama cumhurbaşkanı, başbakandan memnun değil, başbakan zayıf, partisi oy kaybediyor. Cumhurbaşkanı seçim kampanyasına destek vermek gereğini duyuyor.
Nasıl verecek? Basit, meydanlara inecek, kurucusu olduğu partisi için çalışacak. Ama cumhurbaşkanı, anayasa meydanlara inip bir parti adına kampanya yürütmesine engel, ayrıca siyasi etik kurallarına aykırı. Cumhurbaşkanı çareyi buluyor.

İKİ SEÇİM


Görevinin bitmesine daha çok varken, cumhurbaşkanlığından istifa ediyor. Genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimi birleştiriliyor. Seçim kampanyasına katılıyor, partisi ve kendi cumhurbaşkanlığı için. Halk bir sandıkta partilere, diğer sandıkta cumhurbaşkanlığına oy kullanıyor. Köprülerin altından çok sular akmış, halkın kararı değişmiş.
Partisi seçimi kaybediyor, yani iktidarı, kendisi de yeniden cumhurbaşkanı seçilemiyor. Sırbistan’da 2013’te.

SAYGIYLA

Haberin Devamı


Ülkesinin içte ve dışta yüzünü kızartmayan, demokrasisine zarar vermeyen, anayasaya, yasalara, siyasal etik kurallarına sonuna kadar saygılı kişi Boris Tadiç. Kurduğu Demokratik Parti’nin başına başbakan atadığı Cvetkoviç’i başarısız buluyor, süresi dolmadığı halde, Cumhurbaşkanlığından istifa ediyor, sahaya iniyor ve cumhurbaşkanlığını kaybediyor, makamını Tomislav Nikoliç’e bırakıyor. Sırbistan’da ve dünyada herkes Tadiç’ten saygıyla söz ediyor.

İlle de HDP


-CHP son yılların en başarılı kampanyasına imza atıyor, ancak birinci parti çıkma şansı görünmüyor. HDP baraj altında kalırsa, CHP’nin yüzde 30, hatta yüzde 32-33 oy alması rejim sorununu çözmeye yetmiyor. AKP’nin tek başına iktidarını önleyemiyor. Ama, HDP barajı aşarsa:
-AKP tek başına iktidarı kaybedecek,
-Ağır totaliter rejimin önü kesilecek,
-Başkanlık hayalleri son bulacak,
-Temel hak ve özgürlüklere, hukuk devletine yeniden kavuşmak mümkün olacak.
-HDP’ye barajı geçirtecek Kürtler ve Türkler ilerisi için umut veren bir ittifakta buluşacak.
En az bunlar kadar, belki daha da önemli olan, HDP baraj altında kalırsa, yaklaşık on beş milyon Kürt Meclis dışında kalacak. Bu tehlikeli bir istikrarsızlığa yol açabilir.
HDP mitinglerinin basılması, terör suçlaması boşuna değil. AKP aklı başında geçinenlerden çok daha fazla farkında, HDP barajı aşarsa bu AKP’nin sonu demek.

Haberin Devamı

Koalisyon humması

-SON hafta gaza basıyor, tapu dağıtımı, esnaf buluşması, fetih töreni, mitingler derken, mayısın son haftasında Tayyip Erdoğan TV’lerde toplam 72 saat 53 dakika boy gösteriyor. Telaş ve kaygıyla, koalisyon ihtimalinden söz ederek.
Aynı kaygı ve telaş yandaş gazetelere sıçrıyor. Onlardan biri dün, sözüm ona halka gözdağı veriyor, “muhtemel bir koalisyon” tezi üzerinden kendine göre, muhalefet partilerine PKK ve DHKP-C’yi de katarak koalisyon kuruyor. Zırva bir yana, yandaşların tamamı haberlerde, köşelerde ve TV’lerde “Koalisyon kötüdür” mesajı vermekle meşgul. Hatta, bir TV bu yönde koalisyon dizisi bile yayınlıyor. İktidarı kaybetme korkusu bacayı sarmış durumda.

Yazarın Tüm Yazıları