Zeytinyağının yeni temsilcileri

Daha 2000’li yılların başına kadar İzmir zeytinyağı piyasasında ‘dökme yağ’ olarak işlem gören Milas zeytinyağının ‘makus talihi’, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın önce 24.06.2014 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan, ardından 23.12.2020 tarihinde Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasıyla birlikte işler değişmiş. Burada Ali Osman Menteşe’den söz etmemiz gerekiyor. Çünkü o öncü olmuş.

Haberin Devamı

Yıllarca İstanbul’da yaşayıp emekli olduktan sonra ata yurdu Milas’a dönerek kendi zeytinliklerinde zeytinyağı üreticiliğine başlayan ve İtalya’da düzenlenen dünyanın en iyi 500 zeytinyağı markasının seçildiği ‘Flos Olei’ yarışmalarında her yıl madalyalar kazanan Ali Osman Menteşe, Milas’ta modern zeytinyağı işletmeciliğinin lideri oldu. İstanbul’dan gelip Milas’ın Şenköy Mahallesi’ndeki zeytinliklerinden elde ettikleri ‘Kairos Zeytinevi’ markalı zeytinyağı sahibi Zeynep ve Cem Çelikoğlu çifti de Flos Olei’den her yıl madalyalar kazanmayı başarıyorlar.

- Bodrum’un Yalıkavak beldesinde 2004-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yapan, büyükşehir yasasıyla birlikte Yalıkavak Belediyesi’nin kapanmasının ardından 2014 yılında Bodrum Belediye Meclisi’ne seçilen ve daha sonra Bodrum Belediye Başkanlığı’na adaylığını koyan Mustafa Saruhan da Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üreticiliğine girişen bir başka isim.

Haberin Devamı

200 YILDIR ZEYTİNYAĞCI

- Milas’ta, 200 yıldır zeytinyağı üretimi yapan ailesinin beşinci kuşak temsilcisi Beyza Telatar Özdoğru’nun kurduğu ‘Beiza Zeytinyağı’, markalaşmasının üzerinden bir yıl bile geçmeden iki uluslararası ödül kazandı. İstanbul Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Kalitesi Yarışması’nda Single Estate (Tek Bahçe) kategorisinde Beiza Memecik Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı gümüş madalya, Beiza Trilye Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ise bronz madalya almayı başardı.

6 BİN AĞACI VAR

- İstanbul'daki tüp bebek merkezleriyle tanınan Bahçeci Sağlık Grubu’nun kurucusu olan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, 2020 yılında Milas’ta kurduğu Bahçeci Latmos Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile zeytinyağı sektörüne girdi. Milas’ın Bafa Gölü kıyısındaki Herakleia Antik Kenti’nin de olduğu Kapıkırı Mahallesi ile Şenköy’de içinde 6 bin dolayında zeytin ağacı olan toplam 300 dönümlük zeytinlik satın alan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Milas’ın Köşk Mahallesi yakınlarında bir de zeytinyağı sıkım ve paketleme tesisinin yapımını başlattı... ABD’nin Newyork kentinde yaşamakta olan oğlu Avukat Berk Bahçeci’nin sürdürdüğü girişimlerle ABD’ye zeytinyağı ihracatını hedefleyen Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, ABD’ye erken hasat, soğuk sıkım, organik zeytinyağı ihracat bağlantısı kurdu. Eylül ayı içinde ABD’ye ihraç edilecek zeytinyağlarının 500 cc’lik özel tasarım cam şişeler içine doldurularak ihracata hazır şekilde paketlenmesi işlemine başlandı. Öte yandan Bahçeci Latmos Tarım, Hayvancılık, Gıda, Sanayi, Ticaret A.Ş.’nin Milas’ta elde ettiği zeytinyağlarını başta Çin olmak üzere Doğu Asya ülkelerine de ihraç edebilmek için girişimlerin sürdürüldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

- Almanya’da gıda maddeleri ticareti ve Milas’ta zeytinyağı üretimi yapmakta olan Alkmene Zeytincilik A.Ş.’nin yöneticisi Gökhan Yıldırım, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlu’ya Milas zeytinyağını, “Milas Aella Groves” (Milas yeşil zeytinyağı) adıyla ve Alkmene markasıyla aralarında başkent Berlin’in de olduğu Kuzey Almanya’daki şehirlerde 150’den çok süpermarkette satışa sunmayı başardıklarını anlattı. Yaklaşık 8 yıldır Yunanistan’da zeytinyağı üretip Almanya’da satışa sunduklarını belirten Gökhan Yıldırım, zeytinyağı üretimini Türkiye’de ve Milas’ta yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

- Milas’ta zeytinyağı üretimine başlayan bir başka önemli isim Muğla S. Koçman Üniversitesi Fizik Profesörü Selçuk Aktürk. Milas’ın Kazıklı Mahallesi’nde satın aldıkları zeytinliklerinden elde ettikleri zeytinyağını, zeytinliklerindeki 3 bin yaşındaki zeytin ağacından esinlenerek ‘Ata Ağaç’ adıyla markalı ürün haline getirmişler.

Bir başka yeni yatırımcı ise Sağlık Ocağı’nda hekim olan baba ve oğulları bilgisayar mühendisi Arda ve kardeşi Poyraz Üçpınar’ın, atadan kalma zeytinliklerinde zeytinyağı üretimini üstlendikleri “İksir” markası.

ULUSLARARASI MUĞLA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİ BAŞLADI

MARMARİS BALINI KAYBETMEYELİM

İlk önce şunu vurgulayalım. Bu kongre dünyada alanında tek. Modeli yaratmışız ama arılarımız yandı. Milyar TL’lik bal ve arı ürünü pazarını hâlâ yeterince anlatamıyoruz. Milas’tan zeytin ve zeytinyağının yolculuğunu iki gündür aktardık. Bu defa adresimiz Milas’tan Marmaris’e uzandı. Son iki yıl içinde orman yangınlarıyla alt üst olan Marmaris’te arıcıları ve balcıları dinleyeceğiz. Çünkü çam ormanlarımız yandı, Türkiye’nin de ciğeri yandı; yani Marmaris’teki arı varlığımızın yüzde 80’ni kaybettik. Arılar, dünyanın en zeki, en özel ve en çalışkan canlısı...

Haberin Devamı

Arı dünyasına farklı bakmaya çalışacağız.

Uluslararası Muğla Arıcılık Kongresi’nde neler konuşulduğunu aktaracağız.

DÜNYA İZLİYOR

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde dün Marmaris Grand Yazıcı Otel’de başlayan kongreye Türkiye’den 2000 arı yetiştiricisi katıldı. Yurtdışından da gelenler var. Dünya Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri ile birlikte Asya, Afrika ve Avrupa Kıta Komisyonu Başkanları da gelmiş. Marmaris, çam balının ‘başkenti’ sayılıyor. Salgın sonrası yapılan geniş katılımlı bu kongrede hem yaraların nasıl sarıldığı gözlemlenecek hem de dünyada farkındalık yaratmak adına ilgili tespitler dünya kamuoyu ile paylaşılacak.

Haberin Devamı

SORUNLAR BÜYÜK

Veli Bey, “Bu çam balı başka ülkede yok. Yeni bal ormanları oluşturmamız gerekiyor, bunun için hükümetten destek bekliyoruz. Biz tecrübe ve donanıma sahibiz. Yoksa bu arılar geri gelmez” diyor.

Dün açılan kongrenin ayrıca başkanlığını yürüten Ziya Şahin, Türkiye’de kilometrekareye düşen arı sayısının dünyanın 10 katı olduğunu belirterek, “Artık dünya ölçeğinde bal üretim alanlarına acil ihtiyacımız var. Bir de küresel iklim değişikliklerine karşı arılarımızın ıslahına gerek olduğunu vurgulamak istiyorum. Üretimde katma değer yaratmak için mutlaka sözleşmeli aracılık projelerine yönelmemiz gerekir” dedi.

Arıları daha çok yazacağız.

 

40 MİLYON DOLARA ULAŞMAMIZ LAZIM

Belediye Başkanı Muhammet Tokat zeytinle ilgili şöyle bir değerlendirme yaptı: “Türkiye Milas’ta zeytin olduğunun farkında değildi. Şimdiye kadar gelinen süreci hep ortak akılla başardık” dedi. Araştırmamıza göre AB coğrafi işareti almış bir zeytinyağının dış satım kapasitesinin yaklaşık 40 milyon dolar olması gerekiyor. Biz daha 6 milyon dolardayız. Amerika’da şu an zeytinyağının litresi 30 dolar. Bu veriler bize daha çok çalışmamız gerektiğini söylüyor. Yüreğimizi ortaya koyarak bu alandaki çalışmaları sürdüreceğiz.”

WEB SAYFASINDAN DUYURALIM

MİLAS’ın zeytinyağının tanıtılmasında, kalitesinin arttırılmasında önemli rol oynayan Ali Osman Menteşe kalitenin korunması ve de üreticinin bu kalitenin karşılığını alması için yapılması gerekenler hakkında açıklamalar yaparken, “Biz Milas’ta zeytinyağı üreticileri olarak coğrafi işarete dört elle değil, bin beş yüz elli elle sarılıp bunu korumak ve yüceltmek durumundayız” diyerek şu öneride bulundu: “Coğrafi işaret almış olan ürünlerin ortak bir web sayfasında toplanılmasını önerdim. Çünkü artık satışlar sanal ortamda, herkesin de kendi web sayfası olsun. Bu ortak web sayfasına logolarımızı da koyalım. Bunu da MİTSO’nun yapması ve takip etmesi gerekir. Bir de uyarım var. Bu coğrafi işareti bir kere aldığınızda her şey bitmiş olmuyor. Her yıl yapmış olduğunuz üretimden almanız gerekiyor. MİTSO’da coğrafi işaret birimi kurulması gerekiyor.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Kendisine iyilik yapmayan biri, başkalarına da iyilik yapamaz.” Samuel Smiles

Yazarın Tüm Yazıları