Yunanistan’a ültimatom

İzmir’de 8,9 ve 10 Eylül günleri yoğun bir etkinlik içinde bulduk kendimizi. Vali ve Belediye Başkanlarının, İzmir’in Kurtuluşu ve İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan başka İzmir UCLG Kültür Zirvesi’nde dünya kentlerinin İzmir’de buluşması etkinlikleri hayli yoğundu.

Haberin Devamı

Basın Konseyi de Çeşme’de toplanmıştı. İzmirlilerin de kent konserleri nedeniyle Alsancak’ı ve kıyıları doldurması ile ‘keyif’ verici bir gün oldu 9 Eylül... İzmir’in kurtuluşunun 99. yılı nedeniyle bu yıl başka bir ‘coşku’ ile kutlandığını söylemek gerekiyor. Valilik ve Büyükşehir’in konukları nedeniyle de ayrı bir yoğunluk içindeydi İzmir. Ne yazık ki bu vesile ile bir çok etkinliğin gözden kaçtığı, medyanın yoğunluk nedeniyle bir çok programa yetişemediği anlaşıldı. İki özel konuk da vardı; KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve tarihçi-yazar İlber Ortaylı. Ayrıca bakanlar ve yardımcılarına yetişmek de mümkün değildi. Milli Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nın 9 Eylül’de İzmir’de olmaları da ayrı bir ‘yorum’ gerektiriyordu. Çünkü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, 9 Eylül Üniversitesi tarafından Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu’nda konuşması önemli bir gündem yarattı. Akar’ın, Yunanistan’ı son yıllarda olmadığı kadar bir ‘hayalciliğine’ dayalı hedefe koyması dikkat çekti. Buna bir anlamda ‘ültimatom’ da denilebilirdi. Çünkü Yunanistan’ın bütün rekabet ve tehdit unsuru çıkışlarının dayanak noktasının arkasında ‘kuzu postuna bürünmüşlüğü’ olduğunu da gösteriyordu.

Haberin Devamı

Bakan Akar, Atina’nın oyunlarını sergilerken, bunların ‘akıl, mantık ve hukuk dışı’ olduğunu ilan ediyordu. (Bu konuşmayı Genelkurmay’ın sitesinde bulabilirsiniz.)

Sempozyuma KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz de katıldı. Sözlerine İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlayarak başlayan Bakan Akar’ın, NATO müttefiki komşumuz Yunanistan’da yaşanan sorunları anlattığı konuşması şöyle özetlenebilir:

AKIL, MANTIK VE HUKUK DIŞI

“Yunanistan ile kıta sahanlığı, karasularının genişliği, hava sahası, FIR hattı, arama kurtarma sahasına yönelik ihtilaflar, Gayri Askeri Statüdeki Adalar’ın (GASA) silahsızlık statüsünün ihlali, Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGAYDAAK), Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin hak ve menfaatlerini göz ardı eden iddialar, provokatif silahlanma girişimleri ve diğer provokatif faaliyetler, Batı Trakya Türkleri’nin haklarını kısıtlayıcı uygulamalar ve terör örgütlerine verdikleri destek konularında sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlara düzensiz göçten kaynaklı anlaşmazlıklar ve “FRONTEX” meselesi de eklenmiş durumda.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarması Ege’nin tamamının Yunanistan’ın hâkimiyetine geçmesi, Ege’nin Yunan gölü haline gelmesi demektir. Böyle bir durumda Deniz Kuvvetlerimizin uluslararası sulardan geçerek Akdeniz’e ulaşması neredeyse imkânsız hâle gelecektir. Türkiye’nin bunu kabul etmesi asla mümkün değildir.

Hava sahasının sınırı karasuları sınırlarını aşamaz. Ancak Yunanistan, karasuları genişliği 6 mil olmasına karşın 10 mil hava sahası olduğunu iddia etmektedir. Bu akıl, mantık ve hukuk dışı garip iddia boş hayallerdir.”

HUKUK TANIMAZ TAVIR

Yunanistan’ın Ege’deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar’ın uluslararası anlaşmalara aykırı olarak silahlandırmasına da değinen Bakan Akar, “Yunanistan, askeri birlik, silah bulundurarak 23 Gayri Askeri Statüdeki Ada’nın en az 16’sının statüsünü ihlal etmekte, her fırsatta başta Lozan Antlaşması olmak üzere uluslararası anlaşmaları aşındırmaya çalışmaktadır. Türkiye’nin diplomatik girişimlerine rağmen bu hukuk tanımaz tavrını sürdürmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Ada, Adacık ve Kayalıklar’la ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda Akar, “Yunanistan bunlar üzerinde egemenlik hakkı iddia etmekte, uluslararası anlaşmaları istismar etmektedir” dedi.

ANTALYA KÖRFEZİ’NE HAPSETMEK

“1.900 kilometre ile Akdeniz’in en uzun kıyı uzunluğuna sahip Türkiye, Antalya Körfezi’ne hapsedilmeye çalışılmaktadır. Yunanistan’ın Meis için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmesi dikkat çekicidir. Türkiye’nin doğalgaz ve balıkçılık gibi kaynaklardan yararlanmasını engellemek ve Türkiye’yi uluslararası kamuoyu nezdinde emrivakilerle karşı karşıya bırakmak istemektedir. Bu Yunan ve Rum tarafına hiçbir fayda sağlamayacaktır. Türkiye ve KKTC bugüne kadar, barış ve istikrardan yana olduğunu her fırsatta gösterdi ve üzerine düşeni yaptı, yapmaya da devam ediyor.”

Haberin Devamı

AMAÇ GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMAK

Türkiye’nin kimseye tehdit olmadığını, aksine güvenilir, güçlü ve etkin bir müttefik olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Bizim tek amacımız vatanımızın, milletimizin güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Türkiye’nin etrafımızdaki sorunlarla ilgilenirken asla ‘yayılmacı, müdahaleci’ bir anlayış içinde olmadığını belirten Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:

HAYALCİ SİYASETÇİLER

“Yunanistan suni bir tehdit algısı oluşturarak bir silahlanma sevdasına kapılmış bulunmaktadır. Yunan siyasiler, kifayetsiz ve hayalci bir yaklaşım içinde bulunmaktadır.

Yunanistan Batı Trakya, Rodos ve İstanköy’de yaşayan Türk azınlığa yönelik baskıcı uygulamalarına devam etmektedir. Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarının sayısı son 25 yılda 231’den 103’e düşmüştür. Yunanistan, Türk kimliğinin inkârı başta olmak üzere Türklerin eğitim, dernek kurma, kendi dini liderlerini seçme, vakıflar, ifade ve basın özgürlüğü gibi konularda kısıtlayıcı ve baskıcı uygulamalarını sürdürmektedir. Yunanistan hâlâ AİHM kararlarını uygulamaktan imtina etmektedir.”

Haberin Devamı

PKK’DAN SONRA FETÖ

Yunanistan’ın terör örgütlerine verdiği desteği de hatırlatan Bakan Akar, “Yunanistan yıllarca destek verdiği PKK’lı, DHKP-C’li teröristlerden sonra şimdi de FETÖ’ye ev sahipliği yapmaktadır. BM verilerine göre dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Doğal olarak Türkiye göç konusunda ağır bir yük taşımaktadır” dedi.

İÇTEN TEMENNİMİZ

Akar, bir hatırlatma da yaptı. Bakan, “Bugün, yani 9 Eylül, Yunan macerasının bittiği günün yıldönümüdür. Bu vesileyle bir asır önce girişilen maceranın bedelinin ne kadar ağır olduğu unutulmamalı, hüsranla sonuçlanacak yeni maceralar peşinde koşulmamalıdır. İçten temennimiz, barış, güven, istikrar ve refah içinde yaşanmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Yazarın Tüm Yazıları