Yargıdan örnek karar

253 bin dekar tarım arazisi sanayiye açılamaz

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ’ın Ergene İlçesi, Karamehmet Mahallesi (köyü), Marmaracık Mevkisi’nde bulunan 2530 dekar tarım arazisi üzerinde PAKOP Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ilişkin işlemin iptali için TMMOB ZMO tarafından açılan davayı gören Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi; İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Uzun süredir bölge halkı, çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin çevresel etkilerini dile getirerek itiraz ettiği proje için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci ile ilgili ve Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) yapılan plan değişikliği ile ilgili davalar da devam ediyor.

Trakya Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevgi, “Türkiye’nin önemli bir tarım havzası olan Trakya’da katma değeri yüksek, çevresel zararı düşük projeler yerine kirletici özellikleri olan, su tüketimi yüksek sektörlerin yoğunlaşması çevreciler tarafından planlama çelişkisi olarak görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Sevgi, açıklamasında “İklim değişikliği ve kuraklık gibi sorunların etkileri görülmeye başlanmışken meralar, tarım alanları, su havzaları gibi kaynaklar mutlaka koruma altına alınmalı” diye belirtti. Geçtiğimiz yıllarda “Trakya Tarım Toprakları Tarımsal SİT Alanı Olsun” denilerek başlatılan kampanyayı bölge milletvekilleri imzalamış ve TBMM’ye sunmuştu ama bir sonuç alınamamıştı.

GÜNÜN SÖZÜ
DEVLET MÜFETTİŞİNİ KAPTIRIYOR

DEVLET, yetişmiş müfettişini özel sektöre kaptırıyor. Her yıl milyarlarca lira vergi kaçağını tespit eden vergi müfettişleri, özlük hakları iyileştirilmediği için özel sektöre kaçıyor. Denetim elemanlarının meslekte yetiştirilmelerinin uzun yıllar sürdüğü ve büyük maliyetlere neden olduğu dikkate alındığında, kaybın devletimize vereceği zararlar çok daha iyi anlaşılacaktır. Yılda milyarca lirayı devlete kazandırdıkları hiç hesap ediliyor mu?” (Vergi Müfettişleri Derneği)

CHP’DE DELEGE SEÇİMLERİ ‘SAKİN’ GEÇİYOR, KAVGA KURULTAYA DOĞRU BAŞLAR

CHP
’de seçim yenilgisinden dolayı yaklaşık 4 yıldır ertelenen kurultay yapma kararı ile ilgili süreç nasıl işliyor? Eski ‘hizipler’ nedeniyle delege seçimleri ve kongreler kavgalı geçerdi. Biz bu süreci hatırlatmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Kurultay takviminin başlamasının ardından mahalle, ilçe ve il kongreleri yapılacak. Tüm kongrelerin 15 Ekim’de tamamlanması öngörülüyor. Kurultay günü tam belli olmamasına karşın 29 Ekim olarak konuşuluyor.

Bir vurgulama yapalım; Türkiye genelinde CHP üye sayısı artmıyor yani genel olarak eski üyelerle bir seçim süreci olacak. Genel Merkez’de şu hesaplanır: İstanbul, Ankara, İzmir vb. gibi kurultay delege sayısı yüksek olan büyükşehirlerin, hangi il başkanı, belediye başkanı ve milletvekilleri bize ‘tulum’ olarak kurultay delegelerini getirebilir, hesap budur. Seçim sürecinde belediye başkanları, bölge milletvekilleri, Genel Merkez yöneticileri, il başkanları etkin olacak. İlk kademe mahalle delegelerinin seçimi şöyle olur; o mahallede ağırlıklı üyelerin partiye kaydını sağlayan kişiler mahalle sorumlusu olur, bir liste çıkarırlar, katılım çok düşük olur ve o liste kazanır, listeyi çıkarırken Belediye Başkanı varsa kesin onayı alınır, o ilçenin belediye başkanı olmasına gerek yok, belediye başkanları yöresindeki ilçelere etki ederler. İkinci kademe ilçe başkanı ve il delegelerinin seçiminde, yine burada aynı aktörler devreye girer, il delegeleri kendi istedikleri ve söz dinleyen kişileri seçtirirler. Üçüncü kademe il başkanı ve kurultay delegeleri seçimi yapılır .

Haberin Devamı

Bu seçim de Genel Merkez ağırlıklı etkin olur, yine kurultay delegeleri söz dinleyenler içinden seçilir. Yaklaşık 700 kurultay delegesi garantilendi mi seçim alınır.

SOYER’DEN MANİFESTO

İZMİR BBB Tunç Soyer, “Yeni siyaset belgesi İzmir duruşu’ başlığı ile yaptığı açıklamada parti içinde değişim ve yenilik çağrısında bulunanlar kervanına katıldı. Manifesto niteliğinde bir açıklama yayımlayarak “Sosyal demokrat değerlere sahip çıkmanın tam vaktidir. Duruşumuz zafiyetten değil zarafettendir” dedi.

PTT ÇALIŞANI ‘BAYRAM’ DİYOR

HER yıl olduğu gibi bu yıl da PTT yönetimi PTT emekçilerinin bayram tatilini ‘gasp’ ederek bayramda çalışmaları konusunda ısrarcı olup bayram çalışmasını dayatmaktadır. PTT emekçileri ise resmi tatillerde çalıştırılmayı kabul etmiyor. Haber-Sen Genel Merkezi, Ankara’da bugün bir açıklama yapacak.

MESAJ PANOSU

* GEÇTİĞİMİZ sezon Süper Lig’deki 19 takımda, Türkiye’de yetişmiş yerli futbolcular 179 bin 920 dakika (yüzde 29.1) forma şansı bulurken, yabancı futbolcular 375 bin 512 dakika yüzde 60.9) sahada kaldı.

Haberin Devamı

* ALTINBAŞ Üniversitesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği ‘Lösemili Çocuklar Gözünden 100. Yılda Cumhuriyet’ konulu resim yarışması (4-14 yaş) sonuçlandı. Toplam 25 bin TL’lik yarışmada, birinciliği Bilal Geçer (9), ikinciliği Elif Ege Akın (8), üçüncülüğü Telmen Tsoodol (13) kazandı, Aiym Zhaxylkova (6) da jüri özel ödülüne layık görüldü.

BEŞİKTAŞ TATİLDE

* BEŞİKTAŞ Belediyesi erkenden mi tatile çıktı? Dereboyu Çarşı esnafı bizi uyarıyor. İş Bankası karşısında Yeniyol Sokak’ta yapılan inşaatı görmüyorlar mı hiç! Altı katlı inşaat yaya yoluna nasıl taşar, tabii ki plan tadilatı yaparsan her şey olur. CHP kargaşa yaşarken tam fırsat galiba. Yerel yönetimlerin hiç haberi olmaz mı?

Haberin Devamı

YENİ İLLER PAZARA MI ÇIKTI

TÜRKİYE
’de illerin 100’e çıkarılacağı tartışılıyor. Esasında Trakya’da nüfusu 3 il kadar olan Çorlu esas olan hakkını beklerken, bu kez Lüleburgaz ve Çerkezköy’ün isimleri de ortaya çıktı. Ya karşı yakaya bakarsak, Kadıköy başta olmak üzere Ümraniye, Ataşehir, Tuzla; İstanbul yakasında ise Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Sarıyer adlarının ‘il’ olarak ortaya çıkması herkesi heyecanlandırıyor.

Anadolu’dan da ciddi sesler geliyor: Anamur, Alanya, Fethiye, Milas, Bandırma, İskenderun illeri de bekliyor.

En iyisini devlet bilir!

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘ÇEKTİRME TEKNE’

* BARTIN Kurucaşile Ovatekkeönü köyündeki tersanede tarihi Osmanlı dönemine dayanan ‘çektirme tekne’nin 52 yılın ardından, bir işinsanının siparişi üzerine 5 usta tarafından yapılarak denize indirildiğini (kestane ve meşe, 18x6 metre boyutlarında)...

* WWW-Türkiye’nin deniz kirliliği hakkında (plastik kirliliği) bilimsel veri sağlayacak ‘Sahil Sahiplen Projesi’ başlattığını...

Yazarın Tüm Yazıları