Türkiye unda liderliği bırakmıyor

1000’den fazla değirmen sanayicisi Girne’de toplandı

Haberin Devamı

DOKUZ yıldır üst üste şampiyon olan dünyanın en büyük un ithalatçısı Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan diyor ki: “Hayalim, Türkiye’nin kendi buğdayıyla un ihracat şampiyonu olması.”

Hedeflerini biraz açarak anlatmak istiyoruz.

KKTC Girne’de Türkiye’nin un sanayicileri, Türk değirmencileri demek istiyoruz. Çünkü biz, küçük yaştan beri un kuran tesislere değirmen diyoruz; ancak şimdi günde bin tondan fazla buğday kıran tesislerimiz var; artık bunlar ‘sanayi’ grubu olarak adlandırılıyor.

Federasyonun 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi de dikkat çekti.

Son iki yılda yeni yatırımlarıyla dikkat çeken Samsunlu Eren Günhan Ulusoy’un yerine, son yapılan kongrede Egeli Haluk Tezcan seçildi. Dün yeni başkanlarıyla bir araya gelen un sanayicileri başkanları Tezcan ile tanıştılar ve yemek yediler. Yerli sanayicilerden başka, yabancı sektör temsilcileri ile 22-25 Mayıs tarihlerinde Girne’de ETS’nin Elexus Otel’inde bir araya geliyorlar. Etkinliklerin ilkinde “Üretimde Teknolojik Dönüşümler ve Küresel Riskler” konusu tartışıldı. Birçok öğretim üyesi de bu toplantılarda bulundular.

Haberin Devamı

Tezcan konuşmasında, üretimde teknolojik dönüşümler ve küresel riskler üzerinde durdu ve taban fiyatın çiftçiyi mağdur etmemesinin, ama sanayiciyi de kollamasının gerektiğini söyledi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal gazetecilerle yaptığı sohbette, dünya sofralarında Türk ununun önemli bir yer edindiğini belirterek “9 yıldır birinciliği kaptırmadığını” söyledi. Uncular ise buğday fiyatının piyasa şartları oluştuktan sonra açıklanması gerektiğini söylediler. 598 adet un fabrikası bulunuyor ve bu işletmeler yılda yaklaşık 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olunmasının büyük başarı olduğunu belirtiyorlar.

Ancak şunu da ekliyorlar: “Dünyadaki un fabrikalarının ortalama kapasite kullanımı yüzde 65 iken, bu oran Türkiye için yüzde 50.

Bahse konu işletmelerde toplam 15 bin kişi çalışıyor, çalışanların yüzde 69’u işçi, 18’i idari personel, 6’sı usta, 5’i mühendis ve 2’si de tekniker personel. Dış satış yapılan ülke sayısı 100’u buluyor.”

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU, SARIGÜL VE ÖZKAN’I NE YAPMALI

HDP ve solun her çeşidini sandığa taşımalı. Dahası; ortalama seçime katılan yüzde 80 içindeki yüzde 40 sol tabanı ikna etmeli. Altılı Masa’daki 5 Genel Başkan sürekli tabanlarıyla iletişime geçmeli ve tabanlarının oy vermelerini sağlamalı. Tuncay Özkan’ın seçim çalışmalarındaki tek başınalığı kırılmalı. Mustafa Sarıgül ile çalışmalar dikkatlice izlenmeli, Erzincan’da seçimi nasıl kazandığının analizi yapılmalı. İletişim ağındaki kişilerin adeti ve yetkinliği artırılmalı. Dijital ağlardaki görevlilerin güçlendirilmesi yanında; Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Canan Kaftancıoğlu, Engin Altay, Özgür Özel ve Altılı Masa’nın genel başkanlarının vereceği isimlerle geniş bir seçim komitesi oluşturulmalı (vakit kaldı mı), sandık görevlilerini denetleyecek bir tim kurulmalı. Meslek odalarına sahip çıkılmalı. Samsun, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin seçmenlerinin bu son duruşu masaya yatırılıp seçmene gerçekler anlatılmalı. Şevket ÇORBACIOĞLU

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“SEÇİM falan demeyin, buğday fiyatını bir an önce ilan edin. Buğday fiyatı 11.5 liranın, fark primi de 1.5 liranın altına düşmemeli.” Faik ÖZTRAK

 

ATATÜRK’TE BİRLEŞECEĞİZ

SEÇİMİN sonucu ne olursa olsun, umutsuzluğa kapılmadan Atatürk devrimini kaldığı yerden devam ettirmek için kararlı ve bilinçli şekilde örgütlenmeliyiz. Ülkemizin tam bağımsızlığı ve bütünlüğü için Atatürk’e her zamankinden daha çok gereksinim duyduğumuz günleri yaşıyoruz ve Atatürk’te birleşmek zorundayız. Atatürk’te birleşeceğiz ve büyük kurtarıcımızın dediği gibi: “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Suay KARAMAN

OKUYUNUZ 

hurriyet.com.tr/yazarlar

Haberin Devamı

PROF. Dr. Emre Kongar ve Zülal Kalkandelen ‘Devrimin ve Karşı Devrimin Yüz Yılı - Üç Cillt (Remzi Kitapevi); Mustafa Hoş ‘Leş-İnsan Yaşarken Ancak Bu Kadar Çürür’(Destek Yayınları); Kadir Toprakkaya ‘Göztepe’nin Kitabı’ (İletişim Kitapları); Metin Gökalp ‘Sahne Arkası-Backstage, 30 yıllık Avrupa Anıları (Halk Kitapevi); Bekir Ağırdır ‘Bize Yeni bir Söz Lazım’ (Mundi Kitap); Erol Ülker ‘Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Mesleki Temsil ve Sol’ (Yordam Kitap).

MÜSİLAJ MARMARA’DA BİTMEDİ

2020-2021’de yaklaşık 9 ay boyunca Marmara Denizi’nde masif müsilaj (deniz salyası) olgusu yaşanmıştır. Müsilaj organik yapıya sahiptir, tüm organik materyaller gibi parçalanması için bakteriyolojik faaliyete ihtiyaç vardır. Böyle de olmuş, müsilaj kütlesi bakteriler tarafından parçalanmıştır. Bakteriler için besin kaynağı olan bu kütle parçalanıp azalırken bundan faydalanan bakterilerin miktarında büyük artışlar gözlenmiştir.

Haberin Devamı

Söz konusu bakteri faaliyeti halen devam etmektedir. Tüm bakteri faaliyetlerinde olduğu gibi, bu mikroorganizmaların oluşturduğu biyofilm adı verilen olgu, Marmara Denizi’nin birçok bölgesinde gözlenmeye başlamıştır.

Marmara Denizi örneğinde de görüldüğü gibi, ekolojik sorunlar yalnızca mühendislik becerisi ile çözülememektedir. Bir ortamdaki değişimlerin gerçek boyutları, ancak ortam-canlı ilişkilerinin iyi bir şekilde bilinmesi ile açıklığa kavuşabilir. Bu nedenle kirlenme gibi, geniş çapta biyolojik etkisi olan bir konuda, ekologlar ile teknolojistlerin birlikte çalışmaları, gerçeğe daha etkin yaklaşılmasını sağlayabilecektir.  Levent ARTÜZ

İNÖNÜ VE DEMİREL

DEMİREL ve İnönü, seçim sonuçları ile ilgili olarak birer demeç verdiler. Demirel, sonuçlardan memnun olduğunu fakat zaferin halka ait olduğunu söyledi. İnönü hayal kırıklığına uğramakla birlikte, “Demokrasiyi samimiyetle kabul ettiğimiz zaman böyle bir sonucu kabul etmek de son derece tabiidir” dedi. (Basın, 12.10.1965)

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

- ESENYURT eski Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan’ın, Silivri’de cezaevi arkadaşı, gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın bilinmeyenlerini Odatv’de anlatarak, Özkan’ı ‘İçimizdeki İrlandalı’ diye tarif ettiğini; Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın ortak bir açıklama yaparak “Bize eski AKP’liler denmesini doğru bulmuyoruz” dediklerini...

Yazarın Tüm Yazıları