Su kaynakları sonsuz değil

Küresel ısınma ve su kaynaklarının bilinçsiz tüketimi sosyal ve toplumsal birçok sorunu beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

İklim değişikliği ve su krizi yönetimi için önceden hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Dünyanın birçok bölgesinde fiziksel ve ekonomik su sıkıntısı yaşanmaktadır. Dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin sağlıklı suya erişimi yoktur. Yaklaşık 1 milyar kişi de sağlıksız çevre koşullarında yaşamaktadır” dedi.

“İklim değişikliğinin tek sorumlusu insanlar mı?” diye soralım ve yanıtını Dursun Yıldız’dan alalım:

Bazı iklimbilimciler ve meteoroloji uzmanları dünyanın varoluşundan bu yana milyonlarca yıldır ısınma ve soğuma doğal döngüsü içinde olduğunu ve yaşanılanların doğal bir süreç olduğunu ileri sürüyorlar. Ancak biliminsanlarının çok büyük bir bölümü de bu doğal sürecin 18’inci yüzyıldan başlayan Sanayi Devrimi ile insan faaliyetleri sonucu etkilendiği görüşündeler. Bu etkilenmenin daha çok fosil yakıtların kullanılmasıyla başta karbondioksit ve metan olmak üzere atmosfere salınan sera gazlarındaki artış sonucu olduğu ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Atmosferdeki sera gazındaki artış yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan çalışmalar ve ölçümler sanayi öncesi dönemden bu yana, kara bölgelerindeki ortalama yüzey sıcaklığının, küresel ortalama yüzey sıcaklığından neredeyse iki kat daha hızlı arttığını ortaya koydu.

Sonuç olarak iklim değişikliğinin tarımsal üretimin azalmasından insan sağlığının bozulmasına ve çevresel felaketlerin yaşanmasına kadar birçok olumsuz etkisinin olacağını kabul etmek zorundayız.

Son söz: “Suyun verimli kullanılması tüm dönemler için geçerli bir politika olmalı.”

Yarın Irak ve Suriye ile Dicle ve Fırat hatta Bulgaristan ile Meriç, Arda suları konusunda kavgasız gerilimsiz tartışmalara hazır olmalıyız. Dursun Yıldız’ın uyarılarını sık sık dinlemeliyiz.

3 GÜNÜN SÖZÜ

1)Denkleminiz doğru değil. Hatta yanlış bile değil.”

Wolfrang PAUL

2) “Peki, karanlığın hızı nedir?”

Steven WRIGHT

3) “Bir gün filozoflar kral ya da krallar filozof olursa insanlık o zaman mutluluğa kavuşur.”

Thomas MORE

GEL DE YAĞMURU ÖZLEME

“Gel de güzellik yitimine uğrayan Villon’un sözlerini anımsama!

Haberin Devamı

‘Neredesin sütten ak kraliçemiz/Bülbül gibi şakır söyleşirdiniz?/Ama nerede bıldır yağan kar şimdi.’

İklim yine iklim ama ne yağmuru yağmur, ne karı kar, ne rüzgârı rüzgâr. Güneş aldatıcı mı aldatıcı!”

(Adnan Binyazar’ın ‘Değer yitimi’ yazısından)

DAMAĞIMIZ KURUYOR

Geçen hafta Marmaraereğlisi’nde manavdan üç karpuz, üç kavun ve 5 kilo kadar ‘pembe’ domates aldım, ne mi verdim, tam 765 TL. Yüksek değil mi dedim? Tekirdağ Valisi göletten su vermemiş, bu yüzden taşıma su maliyetli olmuş. Yazlıkçılara Adana’dan karpuz geliyor ama bu kez yakıt parasının maliyetinin yüksekliğini söylüyorlar. Yazlıkçılar ya karpuz ya da marka su almasalar, damakları kuruyacak. Bu da başka bir ‘zam’ demek gerekiyor.

Haberin Devamı

50 DERECEYİ GÖRDÜK

Dün 15.30 sıralarında bir arkadaşım Sarıyer tarafındaki teknesinden aradı, “Bu hava nasıl bir şey, sen şimdiye kadar bu sıcaklığı gördün mü?” diye sordu.

“Hayır” dedim. “Teknede bile boğulacak gibiyiz” karşılığını verdi.

Bahçedeki termometreye baktım, güneşte tam 50 derece idi, felaket bir durum! Termometreyi bir saat kadar gölgede tuttum, 40’ların altına düştü. Daha sonraki saatlerde 25’lerin altına kadar düştü.

Çiçeklere bir gün su vermezsen ‘bayılıyor’, boynu bükülüyor, ‘Bana su ver’ diyor sanki. Vaziyet çok kötü.

‘YÜZLERCE MÜFETTİŞ VE DENETÇİ İSTİFA EDİYOR’

Vergi Müfettişleri Derneği öncülüğünde kamu denetim elemanları, özlük haklarında iyileştirme talebinde bulunuyorlar.Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) Başkanı Ahmet Halis Başli, “Yetersiz özlük hakları ve içinde bulunduğumuz mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yüzlerce müfettiş ve denetçi en verimli dönemlerinde meslekten istifa etmekte ve özel sektörde çok daha iyi imkânlarla işe başlamaktadır. Bu sebepledir ki devletimiz yetişmiş denetim gücünü kaybetmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Özlük haklarında iyileştirme yapılması için yetkili mercilerle görüşmeler yaptıklarını ancak herhangi bir somut adım atılmadığını dile getiren Başli şöyle konuştu: “Denetim elemanlarını temsil eden mesleki dernekler olarak, düşük ücret alan denetim elemanlarının özlük sorunlarının çözülmesi amacıyla başta Hükümet yetkilileri ve Maliye bürokrasisi olmak üzere bütün muhataplarımıza taleplerimizi iletmemiz ve yapılan görüşmeler neticesinde, söz konusu taleplerimizin haklı görünmesine ve çözüme yönelik tüm desteğin verileceği ifade edilmesine rağmen şu ana kadar bu özlük sorunlarının çözülmesine yönelik somut hiçbir adım atılmamıştır.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

-Hava yakıyor. Sıcak nefes daraltıyor ama gereğini yine yaptım. Çoğu kapalı alanda olmak üzere 13.768 adım attım, spor ruha iyi geliyor!       Oktay APAYDIN

-İstanbul’da yaşanan ve gelecekte de can yakıcı soruna dönüşebilecek susuzluğun en büyük nedeni olağanüstü nüfus artışı ve betonlaşma karşısında mevcut ormanların yetersiz kalmasıdır. Çok net! Yapılacak tek şey su havzalarında imara açılmamış alanları hızla ormanlaştırmaktır.    Faruk ÇEBİ

Yazarın Tüm Yazıları