Sayıştay savaşı büyüyecek

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu dün saat 11.00’de İstanbul ilçe belediyeleri hakkında Sayıştay raporlarında saptanan usulsüzlüklerin tutarının 753 milyon TL olduğunu söyledi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Suç duyurusunda bulunulan kurumlar arasında İBB, İSKİ ve İETT de var. Buraya kadar tamam da bir soru akla geliyor: İstanbul’da 39 belediye var, bunun 14’ü CHP’li, geri kalan 25’i de AKP’li belediyeler. Sayıştay tarafından denetlenen CHP’li belediyeler hakkında önemli yolsuzluk tespitleri olduğu daha önce basında yer almıştı. Canan Hanım bu raporları hiç okudu mu acaba? Başkanların hiç kulağını çekti mi?

Dikkat çekici bir husus da şu: Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusu yapılacağı tüm örgüte duyuruldu. İstanbul’da CHP’nin 500’e yakın meclis üyesi var, Çağlayan’a gelen 150 kişiden bunların sayısı 40’ı geçmiyor. İstanbul milletvekillerinden katılan tek kişi yok. Bir belediye başkanı da gelmez mi? Halbuki 14 belediye başkanı katılmalıydı. “Bizi de Sayıştay denetledi, tek bir yolsuzluk belirleyemedi” diyebilirler mi? Hayır, raporlar ortada. O zaman halk karşısında inandırıcı olunamaz. ‘Tencere dibin kara seninki benden kara’ durumu olmuyor mu? Sayıştay Başkan Yardımcısı görevden alındığına göre bu iş büyüyecek gibi görünüyor.

 

Haberin Devamı

LATİFE TEKİN’DEN 9 YIL SONRA İKİ YENİ KİTAP

LATİFE Tekin, 9 yıllık bir aradan sonra iki romanla, ‘Manves City’ ve ‘Sürüklenme’, yaşadığımız günlere ayna tutuyor. ‘Manves City’yle birbirine el uzatan ‘Sürüklenme’, süregelen toptan yıkıma karşı yeni mücadele yollarının, çaresiz yetişkinlerin, sahipsiz, yoksul, yalnızlaştırılmış gençliğin ve onların yeni bir hayat kurma, sürüklenirken tutunma çabalarının romanı.

Latife Tekin’in ‘Manves City’ ve ‘Sürüklenme’yle birlikte ‘Sevgili Arsız Ölüm’, ‘Berci Kristin Çöp Masalları’, ‘Gece Dersleri’, ‘Buzdan Kılıçlar’ adlı en sevilen eserleri de Can Yayınları etiketiyle okurlarla buluşuyor.

 

BİNGÜR SÖNMEZ’DEN TEŞEKKÜR

YILLARDIR dizilerde sağlıkta şiddeti teşvik eden sahnelerden bıkmıştık. İlk defa ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisinde ameliyathane önünde sağlık ekibine saygılı davranıldığını gördük. Sevgili Oktay Kaynarca’nın şahsında Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Onur Tan’a teşekkür ediyoruz. Bize olması gerekeni sunmuşlar, örnekleri çok olsun.

Haberin Devamı

Gördüğünüz gibi dizilerden başka sığınacak bir yerimiz kalmamış bu insanları eğitmek için. Hiç olmazsa olumlu bir örnek var. Umarım ‘Tabipler Odası’ bir teşekkür mektubu gönderir. 

Dr. Bingür SÖNMEZ

 

BİLİYOR MUSUNUZ

- BALYOZ kumpas davasından hapis yatan komutanlardan emekli Orgeneral Ergin Saygun’un, 10 Kasım günü 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde ‘Cumhuriyet’e Doğru’ başlıklı bir konuşma yapacağını, bu arada ‘Türk Ordusuna Balyoz’ adlı kitabını imzalayacağını...

- KARADENİZ Ereğli’de her yıl Ereğli Belediyesi ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın organize ettiği ‘Sarıkamış Deniz Şehitlerini Anma Töreni’nin bugün 13.30’da Amfi Tiyatro yanında bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda düzenleneceğini...

Haberin Devamı

- ‘BRAND Week Istanbul’ kapsamında 9 Kasım Cuma Zorlu PSM’de yapılacak; moderatörlüğünü Necati Özkan’ın yapacağı ‘Yerel Seçim Kampanya Teknikleri Konferansı’nda, Prof. Dr. Murat Somer, Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit, Murat Yetkin, Kristine Wilfore, Dr. Reza Kazemi ve Kresimir Macan’ın konuşmacı olduklarını...

- EMEKLİ öğretmen Hamza Saykan’ın 1 Kasım’da açılan, 65 Atatürk resminin yer aldığı ikinci resim sergisinin 10 Kasım’a kadar Çankaya Belediyesi, Galeri Çankaya sergi salonunda izlenebileceğini...

- 2018 Nafi Atuf Kansu Eğitbilim Ödülleri’nin 8 Kasım Perşembe 18.00’de TED Üniversitesi’nde verileceğini...

 

ZEYTİNYAĞI İLE NE YENMELİ?

MİLAS, 5. hasat şenliğini hafta sonu yaptı. Milas kendisini ‘zeytinin başkenti’ olarak sayıyor. Türkiye’de 120 milyon zeytin ağacı olduğu hesaplanıyor. Beş üretim bölgesi; Ayvalık, Edremit, Güney Ege, Nizip ve Milas markalaşmada yarışıyor. Bunların tümü de coğrafi işaret sahibi... Son yıllarda zeytinyağı üretimi ile öne çıkmaya başlayan Milas, ayrıca AB’den zeytinyağı coğrafi işareti isteyen tek bölge. İlçenin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, “Otlu Milas böreğinin coğrafi işaretini de alacağız” dedi. Muğla Valisi Esengül Civelek ile Milas Kaymakamı Eren Arslan zeytinciliğin gelişmesi için ağırlıklarını koymuşlar. Köşemize etkinliği yazan gazetecilerden Nevzat Çağlar Tüfekçi, “Milas işbirliği, güç birliği ve elbirliği ile daha iyi yerlere gelecektir. Her zaman işbirliklerine ve kurumsal önderliklere ihtiyaç var” dedi. Bölgenin belediye başkanları ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın dışında diğer belediye başkanlarının seçim çalışmaları nedeniyle Milastaki şenliğe gelmemeleri ilginçti. Ne derler, “CHP’lilerin kurdu yine CHP’lilerdir. Bu söz çok doğru. Dr. Ender Saraç’ı da okumalısınız. Zeytinyağı ile birlikte zerdeçal, kişniş, zencefil, çörekotu, ceviz yenilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

MİLAS Zeytin Şenliği’nin ardından

Olcay Akdeniz yazıyor:

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının %6.7’sine sahip , yüzölçümünün %22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan ve yaklaşık 10 milyon zeytin ağacına sahip Milas’ta 5. Zeytin Hasat Şenliği “bolluk ve bereket” dilekleriyle yapıldı. Şenlikte, önceki yıllarda mahalleler arası düzenlenen zeytinyağlı yemek yarışması bu yıl ilk kez ilçeler arasında yapıldı. Zeytinyağlı yemek yarışmasında, Muğla’nın 13 ilçesi de birbirinden ilginç yemeklerini, böreklerini, tatlılarını ve ekmeklerini yarıştırdı.

Komşu il ve ilçelerden zeytin ve zeytinyağı severler Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne ilgi gösterdiler. Şenlik programı kapsamında yapılan sembolik hasat ve zeytinyağı sıkımında elde edilen zeytinyağını tadı, zeytinyağı sıkımından sonra ikram edilen zeytinyağlı börekler ve diğer yemeklerin lezzetleri ise tadanların damaklarında kaldı. ARAGELA Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği’nin Türk ve Azeri aşçıları, şenlik alanında zeytinyağlı yemek yaparak şenliğe katılanlara ikram ettiler. Şenlik alanındaki stantlarda sergilenen Milas’ın türlü türlü sofralık zeytinleri ile çeşitli markalı zeytinyağları özellikle şenliğe komşu il ve ilçelerden gelenler tarafından bol bol satın alındı.

 

Haberin Devamı

Sayıştay savaşı büyüyecek

 

 

PROTOKOL DA İLGİ GÖSTERDİ

 Milas’ta bu yıl 5’incisi düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği’ne Muğla protokolü de yoğun ilgi gösterdi. Başta Muğla Valisi Esengül Civelek olmak üzere Muğla’nın 7 Milletvekilinden 4’ü şenliğe katıldılar. Şenliğe katılan Muğla Milletvekillerinden M. Yavuz Demir (AKP) Suat Özcan (CHP) ve Metin Ergun (İYİ Parti)’un Milaslı oluşları ve Mürsel Alban’ın (CHP) ise uzun yıllar Milas’ta çalışmış olması dikkat çekti. Şenliğe ayrıca Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal’ın da olduğu çok sayıda bürokrat katıldılar.

Milas 5. Zeytin Hasat Şenliği’nin ev sahipliğini ise başta Milas Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ile Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı yaptılar ve gelen konuklarla ayrı ayrı ilgilendiler.

 

  1. SARAÇ’TAN TAVSİYELER

Şenliğe konuk olarak katılan beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç izleyenlere bol bol zeytinyağı ve zeytin yemeleri için önerilerde bulundu. Saraç, özellikle 2025’ten sonra dünyada her 3 kişiden birinin alzheimer olacağını belirterek bu hastalığı önlemenin en iyi yolunun bol bol zeytin, zeytinyağı ve zerdeçal yemek olduğunu söyledi. Zeytin ve zeytinyağı ile birlikte zerdeçal, kişniş, zencefil, çörekotu, ceviz yenilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ender Saraç bünyelerindeki yoğun metal birikimi olduğu için dip balıklarının ve midyenin asla yenilmemesi gerektiğini bildirdi. Erkeklerin vücutlarının kaslı olması gerektiğini ifade eden Dr. Saraç, sağlıklı bir vücut için erkeklerin bel kalınlığının 94 cm.’yi, kadınların bel kalınlığının ise 88 cm.’yi geçmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

83 FABRİKA, 48 MARKA

Türkiye’nin önde gelen zeytinyağı üretim merkezlerinden birisi olan Milas’ta yaklaşık 53 bin 160 hektarlık bir alanda zeytin yetiştiriciliği yapılıyor. Yörede yaygın olan ve yörenin yerli türü olan “memecik” zeytinlerinden erken hasat, soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yüksek aromalı zeytinyağına Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine Türk Patent ve Markalar Kurumu tarafından “coğrafi işaret” verildi ve Milas zeytinyağının kalitesi böylece tescillenmiş oldu. Yüzölçümünün yüzde 22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan Milas’ta elde edilen zeytinler ilçeye dağılmış durumdaki 83 zeytinyağı fabrikası veya yağhanede sıkılıyor. Zeytinin bol olduğu “var yılı”nda yaklaşık 18 bin ton dolayında zeytinyağı elde ediliyor. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) Milas zeytinyağına coğrafi işaret almasıyla birlikte ilçede markalaşma da yaygınlaştı. Bugün Milas’ta markalı zeytinyağı sayısı 48’e ulaşırken bunlar arasında 10’u, MİTSO’ya başvurarak yağlarının kalitesini coğrafi işaret ile tescillendirmeyi başardılar. Öte yandan Milas’ta üretilmekte olan bir zeytinyağı markasının bu yıl ABD’de yapılan yarışmadan birincilikle dönmesi ise Milas zeytinyağına olan ilgiyi daha da arttırdı.

 

SÜSLÜ SALATA

Milas hasat şenliğinde il bazında düzenlenen yemek yarışmasında pek çok ilgi çekici geleneksel yemekler yarıştı. En çok ilgi çekici olanlar süslenmesi ve renkleriyle salata Türkiye’de bir ilkti. Hele cherry domates ve yeşil soğanla yapılan lâle şeklindeki sunum çok yaratıcıydı. Dubai’den gelen Gazeteci Yonca Tokbaş şenliğin ilgi odağıydı.

 

Sayıştay savaşı büyüyecek

 

Zeytin ve zeytinyağı turizmi için projeler geliştirilmeli

Nevzat Çağlar Tüfekçi yazıyor

2013 yılında zamanın Milas Kaymakamı Fuat Gürel tarafından başlatılan Milas Zeytin Hasat Şenliklerinin bu yıl 5.’si gerçekleştirildi. Şenlikte her yıl, üretici katılımı, tüm çabalara rağmen, istenildiği şekilde olmasa da, şenlik her yıl üstüne koyarak devam ediyor ve gelişiyor. Ben bu şenliklerin eğlence kısmını ikinci plana atarak, eğitici ve kültürel yanını önemsiyor, şenliğin bu bağlamda ilçe düzeyinde önemli etkiler yarattığını düşünüyorum. 1990’lı yıllara kadar dökme ve rafinerilik zeytinyağı olarak bilinen Milas zeytinyağları, bugün ulusal ve uluslararası alanda önemli ödüller alıyor. Bu, Milas için önemli gelişme.

Atapark’ta kurulan stantlarda Milas’ın markalı zeytinyağları yerini aldı ve tüketicilerle buluştu. Tüketiciler, hem zeytinyağlarını tattılar hem de alışverişlerini yaptılar. Yağlı ve çekişte zeytinlere de ilgi büyüktü. Yağlı zeytinler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezleridir. Kahvaltıda zeytin olmazsa, insanın karnı doymaz derler…

Açılış konuşmalarından sonra stantlarda zeytinyağların tadımı yapıldı. Böylece kaliteli zeytinyağının ayırdına varılmaya ve anlaşılmaya çalışıldı.

Zeytin ve zeytinyağı kültürü oluşturmak, gençlerde bu alanda bir bilinç yaratmak için her sene olduğu gibi şiir-resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlendi. Çöllüoğlu Han’da zeytin temalı fotoğraf ve el sanatları sergisi açıldı.

Menteş’de hasat, Selimiye’de zeytinyağı fabrikasında sıkım yapıldı. Kadın çiftçiler defilesi gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı turizmi konulu bir panel düzenlendi. Bu turizm çeşidinden, İspanya-İtalya-Yunanistan-Fransa ve Avustralya’da nasıl döviz girdisi sağlandığı anlatıldı, güzel örneklerle. Milas için ders çıkarılabilecek bir sunumdu. Sunumlar, Dr. Mehmet Günlük’ün yönetiminde Doç. Dr. Figen Çukur ve Dr. Işıl Arıkan Saltık tarafından yapıldı. Panele katılım azdı. Asıl izlenmesi ve dinlenilmesi gereken buydu… Gelecek yıllarda bu sunumlardan hareketle mutlaka bazı projeler hayata geçirilmeli.

İlçeler arası yemek yarışması ise Muğla yemek kültürünün ortaya konulması açısından güzel bir etkinlikti. Şenliğin her yılki konukları Sınır Tanımayan Şefler Derneği de şenliğe önemli katkılarda bulundu. Zeytindostu Derneği ise her yıl düzenledikleri kaliteli zeytinyağını tanıma programlarıyla, tadım panelleriyle üretici bilinçlenmesinde önemli bir rol oynuyorlar, memecik zeytinyağı için bir farkındalık oluşmasına katkı sunuyorlar…

Milas’ın zeytinyağında ulusal ve uluslararası ödül sahipleri, bir stant açarak ödül alan yağlarının tadımını yaptırarak bir zeytinyağında bilinç oluşturma çabası içine girdiler. Ali Osman Menteşe ve Seçil Tireli, stantlarında güzel bir akademik çalışma ortaya koydular…

 

YAĞCI SAYIŞTAY DENETÇİSİ

 40 bürokrat ve 20 işadamının oluşturduğu 60 üyeli “Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi”nin uygulama ve çalışmaları, gelecekte yapacakları Milas açısından ufuk açıcı bir durum yaratacaktır. Yönetim Kurulu Başkanı Sayıştay Denetçisi Bayram Barun, kendisiyle yaptığım söyleşide çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca zeytin ve zeytinyağına gönül veren Fizik Profesörü Selçuk Aktürk’ün çalışmaları ile arazisindeki 2000 yıllık zeytin ağacının öyküsü de anlatılmaya değer.

Her şenlik, kaliteli zeytinyağını tanıma-anlama bağlamında önemli bir bilinçlendirme unsuru oluyor. Kalite anlayışı ve ödül alma isteği, üreticileri soğuk sıkıma yönlendiriyor. Bu da olumlu bir gelişme. Şenliğin gelecek yıl daha iyi olması için bazı önerilerde bulundular. Üretici katılımı azdı. Bu konuda gelecek yıllarda ne yapılabilir, bunun üzerinde düşünülmeli. Zeytin ve zeytinyağı turizmi için projeler geliştirilmeli. Milas’ın giriş ve çıkışlarına, ilçenin zeytin diyarı olduğunu simgeleyen asırlık zeytin ağaçlarından dikilmeli.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları