İşçi ve Bağ-Kur emeklisi hâlâ yüzde 7 oranında alacaklı

MİLYONLARCA SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 ek artış verilerek aylıklara toplam yüzde 42.60 oranında zam yapıldı. En düşük aylık yüzde 33.33 artışla 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. Kök aylıklarda artış yapılmayacak, aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak.

Haberin Devamı

TÜİK verileri doğrultusunda memur ile memur emekli maaşına yüzde 49.25, işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığına yüzde 37.57 oranında artış yapılacaktı. Zam oranındaki derin ayrımcılık büyük tepkilere yol açtı.

9 Ocak 2024’te ‘Emeklinin gözü Erdoğan’da’ başlıklı yazımızda milyonların sesine tercüman olmuştuk. Tepkiler ve yakınmalar karşısında hükümetten beklenen yüzde 12’lik zam yerine ancak yüzde 5 ek zam çıkabildi. Umutlar yine temmuz ayına kaldı; bu durumda işçi emeklisi, memur emeklisine göre yüzde 7 daha alacaklı bulunuyor. Her iki grubun maaş eşitlenmesi temmuz ayında bekleniyor.

ÇÖZÜM İNTİBAK YASASI

Hayat pahalılığı karşısında yüzde 42.60’lık zam ne denli yeterli olabilir? Radikal çözüm, aylıkları düzenleyecek yeni intibak yasası.

Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“İran, Pakistan’dan sonra Azerbayacan’a, Türkiye’ye füze saldırıları yapar mı? Çok yeni, çok tehlikeli bir kapı açıldı. İran, hızla İsrailleşiyor!” 

İbrahim  KARAGÜL

BİR CENAZE TÖRENİNDEN KILIÇDAROĞLU FOTOĞRAFI

KEMAL Kılıçdaroğlu eski yol arkadaşı milletvekili Engin Altay’ın babasının cenaze törenine katılmak için Sinop-Erfelek’e gitti. Önce CHP İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti, çok büyük ilgi gördü. Yürüyerek camiye giderken birkaç kahvehane ve esnafın bulunduğu caddede vatandaşlar büyük ilgi gösterdi ve kendisini dükkânlarına davet ettiler. Yaşlı bir teyzenin Kılıçdaroğlu’na sarılarak ağladığı ve “Sana haksızlık yapıldı” dediği dikkat çekti.

Törende dikkat çeken kareler de vardı. Kılıçdaroğlu, Veli Ağbaba’nın yüzüne bakmadı. Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a soğuk davrandı. Cenaze namazında yanında saf tutan Başarır’ın olduğu fotoğrafı sosyal medya hesaplarında paylaşmadı. Bize bu izlenimleri anlatanların bir tespiti de şu oldu: “CHP’nin Erfelek ilçesinde tabanı yok. Biz de Kılıçdaroğlu’na gösterilen bu ilgiyi yorumlayamadık.”

 İşçi ve Bağ-Kur emeklisi hâlâ yüzde 7 oranında alacaklı

İSTANBUL ADAYLARI BEĞENİLMEDİ Mİ

- Muğla’da Osman Gürün adaylık başvurusu yapmayınca CHP, Muğla’da adaysız kaldı. Gürün adaylık için ikna edilemeyince kulislerde Muğla Milletvekili Gizem Özcan’ın ismi geçmeye başladı. “Muğla’ya bir kadın aday yakışır” diyenler Osman Gürün’ün de Gizem Özcan’a destek vereceğini söylüyor.

Haberin Devamı

- CHP Eyüpsultan geçen dönem adayı Emel Bilenoğlu bu sefer aday gösterilmeyince, İYİ Parti adayı oldu. Böylece İYİ Parti ve CHP arasındaki bütün köprüler atılmış oluyor. Akşener’in ‘zehir zemberek’ sözleri dikkat çekiyor. Demek ki, iki parti arasında büyük savaş yaşanacak. Karşılıklı transferle süreç ilerleyecek. Gözler CHP’de yakında yapılacak Parti Meclisi’nde.

- Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in aday gösterilmeyeceği neredeyse kesin. Yerine talip olanlarsa ya yeni CHP yönetiminden isimler ya da yeni yönetimle birlikte olan eski milletvekilleri. Ankara ve Çankaya’da büyük hizmeti geçen, köklü CHP yapısından gelen bir mühendis var ki, isminin sürpriz olduğu kesin. Geçenlerde geçmişini anlatan bir kitabı çıktı. “Çankaya’da neden önseçim yapılmıyor?” diye de sormak gerekiyor.

Haberin Devamı

Ama esas kavganın ve şangırtının CHP’li belediyelerdeki başkanlık açıklamalarında yaşanacağı söyleniyor. Beklenen değişim İstanbul’da olmayacak mı?

Değişen başkanların yerine İBB bürokratları mı atanacak?

Çünkü bugüne kadar atanan isimler ya İBB bürokratları ya da İBB Meclis üyeleri arasından oldu. Bir diğer sıkıntı konusu ise İstanbul’da özellikle garanti görünen yerlere eski milletvekilleri ya da MYK üyelerinin talip olması.

BEŞİKTAŞ’TA İLSEVER’İN İLGİNÇ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

BEŞİKTAŞ aday adaylığını ‘üst düzey mesleki geçmişi yanında, hem akademik dünyadaki çalışmaları hem de ilçe ve il yönetimlerinden il başkanlığına uzanan bir siyasi geçmişten gelen’ diye açıklayan Nebil İlsever, Beşiktaş da dahil, İstanbul’un tüm ilçelerinde en kritik konunun kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı ve deprem gerçeği üzerine şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Yaşanan örneklere bakıldığında afet yönetilemez. Dolayısıyla mevcut kaynak ve imkânlar esas itibarıyla ‘afet sonrası’ çalışmalardan ziyade, yaşam kurtarmaya yönelik bir risk yönetimi anlayışına odaklanmalıdır.”

İlsever’in hiçbir adayda görülmeyen bu çalışmalarını Beşiktaşlıların dikkatine sunacağız.

Yazarın Tüm Yazıları