İkinci Yüzyılın Kongresi yarın başlıyor... ‘Yeniliğe davet’

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yeniliğe Davet’ sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran ‘İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’, 15-21 Mart tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek.

Haberin Devamı

Tarihi kongrede uzman sivil toplum örgütleri de yer alacak. Sivil toplum örgütlerinin kongre alanında stant açabilmesi için kongre sekretaryasına başvuru yapması gerekiyor. Sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonucunda, yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.

Yedi gün sürecek kongrede 70’e yakın konuşmacı, birçok kapsamlı sunum gerçekleştirecek. Aralarında Vandana Shiva, Sir Bob Geldof, Michio Kaku ve Andrew McAfee gibi isimlerin olduğu konuşmacılar, geleceğin inşasına dair konuşmalar gerçekleştirecek.

Kongre programına depremin yarattığı yıkımın uzun vadeli sonuçları hakkında kapsamlı müzakereler dahil edildi. Programa doğayla uyumlu ve afetlere dirençli kentlerin yaratılması gibi birçok farklı oturum eklendi.

Haberin Devamı

Kongre bilgileri iktisatkongresi.org’dan takip edilebilir.

BU DÜNYADAN BİR HAMİ ÇAĞDAŞ GEÇTİ

Ömrün tükenişini ne derin söylemiş, Mahmud Hüdayi Efendi: “Günler gelip geçmekteler /  Kuşlar gibi uçmaktalar...”

Sevgili Hami Çağdaş da hayatın penceresinden kuş misali uçtu gitti. Nereye?... Yahya Kemal’in “Asude bahar ülkesi”ne. Yakasında kırmızı gül.

Bir muhabbet kuşu gibi; ki dillere destan muhabbeti derya deniz / dört kol çengidir:

Bazen, çok sevdiği Tanpınar’ın deyişiyle, “hiçbir hikmetin teselli edemeyeceği kadar hüzünlü”...

Ve bazen, hiçbir kötücülün gölge edemeyeceği kadar coşkulu. Neye verdi ömrünü? Sanata, edebiyata, hele tiyatroya.

Sözcüklere sevdalı, kalemle nikâhlı. Ebedi ve edebi kâtip. Sayfa sayfa yaşanmış hayat. İyi, güzel, çağdaş.

Dört beşlik adam. Kötülüğe direnen. Emek ve emekçi dostu. Mertlikte birinci. Şefkatte en üst rütbe. İnsanlık mareşali.

Yaşam bir ‘Gösteri’ ise, onunkisi rind rolü.

Yaka cebinde oyalı ipek mendil. Son değilse eğer, bir önceki has İstanbullu.

Ensesi asla kararmaz, “Nasılsın?” sorusuna cevabı hep iki türlü; ya “bomba gibi” ya “fıstık gibi.”

Dost sofralarının en renklisi. Kadehi envai çeşit hatıra dolu. Rakıyı havuzlu bardakla içen kimler kaldı, Hamiş’ten sonra?

Haberin Devamı

Hami şimdi, kötülüklere direnişini susarak sürdürüyor. Telefonlarda “Buyruuunn” diye yankılanan hoş sedası, gökkubbede baki. Günlük güneşlik 10 Mart 2023 günü, Emirgân Camisi’nden dostlar meclisiyle uğurladık onu, “fıstık gibi”. Hayata bir virgül attı... Rind için ölüm ne ki?  Ertuğ KARAKULLUKÇU

TRAKYA’DA BUĞDAYDA TEHLİKE

Tarımın başkenti sayılan Trakya’da son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Ekim döneminde mevsim yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle kurak toprağa buğday eken ve gübreleme yapan çiftçiler, ürünün gelişim dönemi ve verim için yağış bekliyor. Kuraklık, hastalık ve zararlıların yanında yabancı otların artmasına da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Trakya’daki bu durumla ilgili olarak Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, gelişim dönemindeki buğdayda kuraklığa bağlı yabancı otların oluşmaya başladığını belirterek, kızarıklıklar ve sararmalara karşı çiftçilere uyarıda bulundu. Tarlaların yabancı otlara karşı ilaçlandığını belirten Kaya, yağış olmaması sebebiyle yabancı ot ilaçlarının toprağa inemediğini ve bazı kızarıklıklar ve sararmalar olduğunu vurguladı.

GAZİ DAVASI KARANLIKTA KALDI

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 akşamı, Alevilerin gittiği üç kahvehanenin kurşunlanmasıyla başlayan ve 23 kişinin hayatını kaybetmesine, 653 kişinin yaralanmasına neden olan Gazi Olayı’nın üzerinden tam 28 yıl geçti. Alevilerin gittiği üç kahvehanenin kurşunlanmasıyla yaşanan korkunç katliamı ne yazık ki hukuk katliamı izledi. Yaşanan olaylarla ilgili tüm sorumlular adalet önüne çıkartılamadan Gazi Davası zaman aşımına uğradı. 2004’te yapılan düzenlemeyle insanlığa karşı işlenen suçlar ile bu suçlarda zaman aşımı kaldırıldı ama bu düzenleme geriye işletilmedi!

Haberin Devamı

Olayların başladığı günden itibaren 28 yıl boyunca Gazi Davası’nın avukatlığını yaptım. Tüm samimiyetimle şunu söyleyebilirim ki; bu dava ile ilgili söylenmesi gereken her şey söylendi. Bu dava ile ilgili yapılması gereken bütün mücadele, gerek yurtiçinde gerek yurtdışında yapıldı. Yani Gazi Davası karanlıkta kaldı. Gazi Davası’nın avukatlığından çekilirken belirttiğim üzere; ülkede ortak bir geleceği kurmak istiyorsak geçmişle yüzleşmekten ve hesaplaşmaktan kaçınmamak lazım. Nitekim suskunluk hep ileriye dönük bir hesaplaşmanın fitilini ateşler. Felaket acı verir ama susmak öldürür. Bu dava ile ilgili gereken araştırma yapılmalı ve gerçekler kamuoyuna açıklanmalıdır. Katliam davalarında zaman aşımı olmaz. Bu nedenle Gazi Katliamı Davası yeniden açılmalıdır. Bu konuda tarafsız medyaya da çok iş düşmektedir. Şairin bir şiiri ile bitirmek isterim. Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa? Ülkemizde ve dünyada bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyor, sorumlularının bir an önce yargılanmasını ümit ediyorum. Av. Remzi KAZMAZ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

EMEKLİNİN PAYINA DÜŞEN GAM

- CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun emeklilerin durumunun iyileştirilmesi için iki adet kanun teklifi verdiğini, en düşük emekli aylığının net asgari ücret tutarında olmasını, ayrıca her ay emeklilere net 1000 TL sosyal destek geliri verilmesini isteyerek “Emekliler yaşam ile ölüm arasında mücadele veriyor” dediğini...

-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, afetin etkilediği illerde görev yapan ya da yapacak olan öğretmenlere ‘Afet Tazminatı’ adı altında ek bir ödeme yapılması gerektiğini bildirerek, “Bu tedbir, hem bir takdir hem de teşvik edici bir tasarruf olarak sürece büyük katkı sunacaktır” dediğini...

-TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ve Nihat Mugil’in kurucusu olduğu Antakyalı müzik grubu Mengene’nin, bu akşam IF Performance Hall Beşiktaş sahnesinde deprem dayanışma konseri düzenlediğini; Aylin Aslım, Batu Akdeniz, Cahit Berkay, Doğan Duru, Emrah Karaca, Harun Tekin, Niyazi Koyuncu, Ozbi ve Yüksek Sadakat ile Mengene’nin birlikte sahne alacağı konserin tüm gelirinin TEGV’e aktarılacağını...

-Bilim Akademisi’nin yarın 18.00’deki ‘Depreme Hazır Olmak, Yaralarını Bilimle Sarmak: Afet Yönetimi, Sağlık ve Ekonomi’ konulu paneline Prof. Dr. Sibel Salman, Prof. Dr. Burcu Balçık, Prof. Dr. Sibel Sakarya ve Prof. Dr. Kamil Yılmaz’ın konuşmacı olarak katılacaklarını...

Yazarın Tüm Yazıları