Candan Yüceer ödüllendirildi Eren Erdem fena dalga geçti

Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a önceki gün öğleden sonra sordum, “Durumun nedir” diye. “Candan Yüceer Hanım aday oluyor” dedi. “Ama” diye ekledi:

Haberin Devamı

“Candan Hanım aday yapılırsa bu makamı kaybedeceğiz.” Çok iddialı bir söz. O anda Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı sürüyormuş; arkadaşları Kadir Bey’in moralinin çok bozuk olduğunu söylediler. Albayrak şunları da söyledi bize:

“Ben başarılı iki dönem geçirdim. Bu kez adaylığı düşünmüyordum. Ancak çevremden çok baskı gördüm. Güvendiğim bir araştırma firmasına yoklama yaptırdım.”

Birinde yüzde 45 çıkmış, daha sonra yüzde 80’li bir ifade kullandı Albayrak. Anket başarısını yakalamıştı ama buna rağmen üzüntülüydü. CHP’li büyükşehirler arasında başarısını anlatırken “Ben 6 milyar TL’lik yatırım yaptım. Belediyemizin hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlüğü yoktur. Ciddiye alınacak iki küçük olay dışında hiçbir teftişimiz, sorgulanmamız, raporumuz yoktur. Hırsızlık ve soygun kapımızdan girmemiştir. Kesinlikle borcumuz da yoktur, hatta kasamızda paramız vardır.”

Haberin Devamı

Bu ifadeleri kullanırken çok kırgın sayılırdı. Muğla Belediye Başkanı ile kendisinin ismini ‘Yenilikçiler’ hemen ortaya attılar, aday gösterilmeyecek diye. Bunların nasıl yazdırıldığını da biliyor. Tekirdağlılar ve yakın çevresi ise aday olacağını düşünüyorlardı. Aksine Candan Hanım ise aday olacağına güveniyordu, çünkü kurultaydan çok önce Özgür Özel ve ‘yenilikçi’ ekibiyle safını belirlemişti. Malatyalı hemşehrisi Veli Ağbaba ve kendisini siyasete sokan, kendisi gibi doktor olan eşinin Karslı arkadaşı Gürsel Tekin’in ve çevresinin gücüne güveniyordu.

Dr. Candan Yüceer, (biri 4 aylık) dört dönem milletvekilliğinde, üç dönem de Parti Meclisi üyeliğinde bulundu. Sağlık başta olmak üzere çeşitli komisyonlarda görev yaptı.

Önceki akşam CHP adayları duyururken, Kılıçdaroğlu’nun son döneminde medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Eren Erdem ironik bir paylaşımda bulundu.

Erdem sosyal medya hesabından, “24, 24, 26, ve 27. dönem Tekirdağ milletvekilimiz; 34, 35, 36 ve 37. dönem PM üyemiz (parti yöneticimiz) Sayın Candan Yüceer’in Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığını tebrik ederim. Partimizdeki değişimin siyasetimize kazandırdığı ‘bu yepyeni yüzler’ sayesinde değişim, Tekirdağ’dan tüm ülkeye yayılacak, partimiz CHP tarih yazacak” diye yazdı.

Şimdi konuşma sırası Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşı CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ta değil mi?

Haberin Devamı

GAZİPAŞA’DA ÖNSEÇİME TEŞEKKÜR

CHP
Gazipaşa’da dokuz aday adayının hep birlikte önseçim yapılması talebinin Genel Merkez tarafından kabul edilmesi üzerine açıklamada bulunan ve iki kez belediye başkanlığında bulunan Cem Burak Özgenç “Ben de aday adayı idim. Şimdiki başkanımız da istiyordu. Bu kararımızı dikkate alan Genel Merkez’imize teşekkür ederiz” dedi.

KENEVİRİN GEÇMİŞİ VE YENİ GELİŞMELER

2016’da izin verilen kenevirin üretimi 8 yılda ne kadar yol aldı? Neden hâlâ tarımın ‘netameli’ çocuğu?

Anadolu’da yüzlerce yıldır var olan kenevir üretimi için 2016’da yeni bir karar çıkmış ve 19 ilde tarımı yasalaşmıştı. Peki bu süreçte nereden nereye gelindi. Söz verildiği gibi ihracat seviyesine ulaşıldı mı?

Haberin Devamı

Türkiye’de ekimi yapılan kenevir arazisi 2022 itibariyle 2 bin 328 dekar oldu. Bir anda ‘yükselen yıldız’ olan kenevir 9 Ocak 2019 tarihli şu açıklama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlü desteğini de aldı:

“Ülkemizde keneviri yok ettiler. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok faydalı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa, ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz.”

ÜRETİM 2016’DAN ÖNCE DE VARDI

Kenevir bu toprakların yabancısı bir tarım ürünü olmadı hiçbir zaman, 2016’dan önce de üretimi vardı. Cumhuriyet dönemi kenevir gibi pek çok ürünün bir endüstriyel dönüşmesinde önemli bir dönemeç olsa da 20’nci yüzyılın ilk yıllarının krizleri, kenevir ziraatının istikrara kavuşmasında hep engeldi.

Haberin Devamı

KENEVİRİ UNUTMAYACAĞIZ

Kenevirin, Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan Orman Çiftlikleri’nde üretilen ürünlerden biri olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

(Independent Türkçe’de ayrıntılı bir kenevir yazısı gördük. Gökçek Tuncer, Abdurrahman Dilipak, Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu, Murat Bardakçı anlatımları ile ve Kastamonu Valisi Mithat Altıok’un (1946) Taşköprü Kendir Fabrikası’nın temel atma töreninde yaptığı ilginç konuşmayı okuduk. Bu arada sözleşmeli tarımla kenevir üretimine giriş yapan Keneviro şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv’un 31 milyon dolar yatırımla Samsun Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikasının tam kapasite ile çalışmaya başlamasını bundan bir süre önce köşemizde üç gün süreyle yazmıştık.) 

Yazarın Tüm Yazıları