Bu kadar kadın başkan yetmez!

KA.DER verilerine göre 8 bin 257 belediye başkan adayının 652’si, 30 büyükşehiri yönetmeye talip 316 belediye başkan adayının 34’ü, 452 il belediye başkan adayının 38’i, 2 bin 297 ilçe belediye başkan adayının 174’ü kadın adaylardan oluştu. MHP ve İYİ Parti’nin ise kadın büyükşehir adayı bulunmuyor.

Haberin Devamı

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yarışan siyasi partiler arasında en fazla kadın belediye başkanı adayını yüzde 50 oranıyla HDP gösterdi. Her bölgede eşbaşkanlık sistemiyle seçime giren HDP’nin dışında sadece 2 kentte belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

Gaziantep’te AKP’li Fatma Şahin ile Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yeniden belediye başkanlığını kazanırken, HDP’den Diyarbakır’da Hülya Alökmen Uyanık, Iğdır’da Eylem Çelik, Kars’ta Şevin Alaca, Mardin’de Figen Altındağ, Van’da Bedia Özgökçe Ertan, Batman’da Songül Korkmaz, Siirt’te Berivan Helen Işık, Hakkâri’de Seher Kadiroğlu Ataş seçimler sonucu belediye eşbaşkanlığına gelen isimler oldu. HDP’nin kazanan adaylarının yüzde 46’sı kadın. HDP’de eşbaşkanlık sistemi olduğu için tüm belediyelerde erkek ve kadın adaylar birlikte görev alacak.

Haberin Devamı

CHP’den ayrıca Edirne Uzunköprü’de Özlem Becan, Amasya Gümüşhacıköy’de Zehra Özyol, Denizli Merkezefendi’de Şeniz Doğan, Bozkurt’ta Birsen Çelik, İzmir Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Balçova’da Fatma Çalkaya, Karabük Safranbolu’da Elif Köse, Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet kazandı. Fatma Kaplan Hürriyet geçen dönem milletvekili seçilmişti.

BİLİYOR MUSUNUZ

- BAYKAL döneminde CHP’den siyasete başlayan ve daha sonra AKP’ye katılan Savcı Sayan’ın Ağrı Belediye Başkanlığı’nı kazanması üzerine havai fişekli büyük bir kutlama yaptığını...

- ECEVİT döneminde Ardahan’da bir dönem milletvekilliği yapan halk müziği sanatçısı Faruk Demir’in 25 yıl aradan sonra CHP’ye belediye başkanlığı kazandırdığını...

- ÖNCE ANAP’tan daha sonra CHP’den Zonguldak Ereğli Belediye Başkanı olan Halil Posbıyık’ın (74) 31 Mart’ta CHP’den yine seçilmesiyle 4. kez belediye başkanı olduğunu; Posbıyık’ın 37.130 oy (yüzde 52.52) alırken, rakibi Erol Şahin’in 26.447 bin oyda (yüzde 37.41) kaldı.

MESAJ PANOSU

- GAZETECİ Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, birlikte yazdıkları kitabın da ismi olan ‘Metastaz’ başlıklı konuşmayla 6 Nisan Cumartesi 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde olacaklar.

Haberin Devamı

- İSTANBUL Gedik Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Emperyalizm ve Ermeni Politikası’ konulu konferans 4 Nisan Perşembe 9.00’da Hilton Bosphorus’da yapılacak...

 

Yazarın Tüm Yazıları