Atatürk’ü anlatabildik mi?

Gazeteci dostumuz Erkan Özmen’in iki yıldır üzerinde çalıştığı ‘Mustafa Kemal’in Kitapları’ adlı yapıtı Armoni Yayınları arasında çıktı.

Haberin Devamı

Atatürk’ün pek bilinmeyen “Gazeteciler; gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” sözünün ta 1929’dan beri devlet kayıtlarında olduğunu öğrendik. Özmen, kitabın başında “Atatürk’ü Anlayabildik mi?” sorusunu yanıtlarken, “Atatürk’ü ve düşüncelerini bizim nesile gerçek manada anlatmadılar” diyor. Hakkında yerli ve yabancı yazarın yazdığı yüzlerce kitabı okuduğunu, ‘Nutuk’u birçok kez okuduğunu, okumaya da devam ettiğini belirtirken, “onun nasıl ileri görüşü bir kişilik yapısına sahip olduğunu, yüz yıl önce söylediklerinin bugün bile geçerli olduğunu gördüğünü, bu nedenle de kendisine karşı ilgi ve sevgisinin tutkuya dönüştüğünü” anlatıyor.

Türkiye’de gazetecilikten başlayarak, araştırmacı gazetecilikten, bu mesleğin büyüklerinin vicdani sorumluluklarından örnekler veren Erkan Özmen, Büyük Önder’in Kurtuluş Savaşı yıllarında bizzat çıkartmış olduğu gazeteleri araştırırken, kendisini bir anda ‘Türk Gazetecilik Tarihi’nin içinde bulduğunu söylüyor. Atatürk’ün, Kurtuluş Mücadelesi’nin sözcülüğünü yapacak olan, Sivas’ta İrade-i Milliye, Ankara’da da Hâkimiyet-i Milliye gazetelerini çıkarttığını vurgulayan Özmen, kitabı ile, bize öğretilenlerin dışında da bir Atatürk’ü, onun temel öğretilerini, düşünce yapısını ve gerçekleştirdiklerini, neden sonuç ilişkileri içinde araştırarak farklı bir perspektifle sunuyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN 600 BİN İMZASI

MADEN Kanunu’na eklenecek geçici madde ile zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin verecek torba yasa teklifi TBMM’de komisyonda görüşülecekti. #ZeytinimeDokunma diyerek change.org/ZeytinicinAdalet adresinde bir araya gelen yaklaşık 600.000 kişinin imzaları, zeytin için adalet isteyen vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından TBMM’ye sunuldu. Teklif dün sürpriz bir şekilde geri çekildi.

Aydın Gün’ü anma konseri
HAYAT KISA SANAT UZUN

İKSV’nin kurucu beyni olan ve bu kurumu 20 yıl yöneten Aydın Gün’ü anma konseri Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirildi. Ayça Atikoğlu anlatıyor: “Aydın Gün’ü kaç kişi hatırlıyor, kimler gelecek acaba diye düşünürken, dopdolu bir salon ile karşılaştım, en etkileyici olan ise kitlenin gençliği idi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden, konservatuvardan gençler ve tabii Kadıköy’den samimi sanatseverler kitlesi.

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi hiç alışık olmadığımız bir şey yaptı, eşsiz bir vefa örneği sergiledi. Murat Karahan’ı yürekten kutluyorum. Binbir emek ile İstanbul Operası’nı kuran Aydın Gün’ün tüm ömrünü kapsayan sanat yaşamı, hem sunum hem de aryalar eşliğinde sunuldu. Solistler, konsept ve sunumu gerçekleştiren Niyazi Ölmez, Betül Görgülü, koro şefi Paolo Villa büyük sanatçıya layık bir iş çıkardılar.

MUHTARLARDAN ZEYTİN İMZASI

ZEYTİN tasarısı nedeniyle Muğla’nın Milas ilçesindeki köy muhtarları, milletvekillerine destek mektubu gönderdi. Tasarının Meclis’te görüşülecek olmasının bölge açısından önemli bir gelişme olduğunu belirten 12 köy muhtarı, milletvekilleri ve bakanlardan tasarının TBMM’den geçerek yasalaşmasına destek vermelerini istedi. Muhtarlar, “Hem bize istihdam sağlayan yatırımların hem de vatandaş olarak bizleri doğrudan etkileyen bu kanunun yeniden düzenlenmesini memnuniyetle karşılarız” diyerek, “İmzaladığımız bu mektupla zeytin ağaçlarını korurken üretimi ve istihdamı da bizler için mümkün kılan bu konuyu desteklediğimizi beyan ederiz” dediler.

Haberin Devamı

Atatürk’ü anlatabildik miİlginç fotoğraflar
RONALDO VE ÖZİFİ

RONALDO’nun Fas’ta oteli var. Real Madrid’de oynarken sık sık özel uçağıyla bu ülkeye gidiyor, dostlarıyla birlikte oluyormuş. Ronaldo, Fas’ta ‘Jilali’ ismiyle biliniyormuş. Ronaldo’nun en yakın ‘adamı’ Anas Özifi imiş, Özifi ünlü futbolcudan hiç kopmuyormuş. İki ünlünün birlikte olan ender fotoğraflarından biri.

BİLİYOR MUSUNUZ?

ÇANKAYA Belediyesi tarafından, sahne aldığı mekânda istek parçayı çalmadığı için yaşamdan koparılan müzisyen Onur Şener’in adının verildiği parkın açılışının, Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde, Onur Şener’in ailesinin de katılımıyla gerçekleştirildiğini...

MİLAS’A 546 KONUT

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın açıklamasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ‘100 Bin Sosyal Konut’ projesinde Milas ilçesi için 100 olarak açıklanan Milas TOKİ konut sayısının AKP Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir’in girişimi ile 546’ya yükseldiğini, ihalenin de 28 Aralık’ta gerçekleştirileceğini...

MESAJ PANOSU

TAM vatandaşlık mı? Eşit yurttaşlık mı? Ulus devlet, üniter devletten farklı olarak vatandaşlık kavramını esas alırken; federatif başkanlık sistemleri ise ‘eşit yurttaşlık’ üzerine kuruludur. Muhalefet önce kullandığı dili düzeltmelidir. Tahir ÇALGÜNER

YENİ KİTAPLAR

YARA Zgheib ‘Kuğu Caddesi Sakinleri’ (Epsilon), Banu Tozluyurt ‘Kendi Ayak İzini Oluşturan Kadınlar’ (Nemesis), Zafer Kalfa ‘Modern Sanatta Amerikan Mucizesi’ (Piramid), Holly Jackson ‘İyi Kız, Kötü Son’ (Epsilon), Ece Erdoğuş Levi ‘Şehrazat’ın Son Sözleri’ (Kafka), Yasemin Özek ‘Bu Böyle Yarım Kalmayacak’ (Epsilon)

Yazarın Tüm Yazıları