Arılar ‘mucize koruma’ bekliyor

SİZ hiç bir muz ağacının nasıl büyüdüğüne ve nasıl meyve verdiğine şahit oldunuz mu? Veya bir domates nasıl oluşuyor biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Domatesin olması için ya arı olacak ya da kimyasal. Eğer sağlıklı, doğal besin kaynakları istiyorsak arıları korumak ve bu konuda bilinçlenmek zorundayız.

Doğadaki her şey mucizevi bir dengede.

Bozan, dinlemeyen biziz. İnsanlar.

Ben bir muz ağacının meyvesinin nasıl oluştuğunu gözlerimle görene kadar hayatımda hiçbir meyvenin, bir yeşilin, bir sebzenin soframıza gelirken nasıl uzun bir yoldan geldiğini, ne çok şey yaşadığını, nasıl doğduğunu, büyüdüğünü ve geliştiğini bilmiyordum. Anneannem geliyor aklıma, sofrada yemek kalınca “Arkandan ağlar” derdi... Şimdi ziyan görünce ben ağlıyorum!

Tarımsal kesimdeki kötü ilaçlama ve kimyasallar yüzünden şehirler arılar için sığınak oldu.

Bakın, Japonya son 10 yılda balarısı kolonilerinin yüzde 25’ini, Amerika yüzde 30-40’ını, Avrupa ise neredeyse yüzde 53’ünü yitirdi. Arılar bu hızla ölmeye devam ederse yaşanacak 4 yılımızın kalacağı gerçeği ile baş başayız.

Haberin Devamı

Tozlanmanın dünya ekonomisindeki değeri yaklaşık 265 milyar Euro ve dünyanın tozlanma ile hayat bulan tüm tohumlarının yüzde 75’i arılar sayesinde.

Diyeceğim o ki benim meselem bal filan değil, ‘arı’!

Arıların kurtarılması, korunması gerek. Yaklaşık 8 yıldır bu konuda eskiden köşemde, şimdi sosyal medyamda sık sık paylaşımlarda bulunuyorum. Eskiden pek ciddiye alan, duyan yoktu. Şimdi ise “Sayende öğrettiğin yöntemle bir arının hayatını kurtardım” diye her gün yüzlerce mesaj alıyorum. Diyorum ki bugün de en azından 100 tane arı kurtardık.

 

CHP KISIRLAŞIYOR

CHP henüz İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarını tespit edemedi.

CHP, İstanbul ve Ankara’da yeni hamlelerle AKP ile arasındaki oy farkını kapatması gereken bir parti değil midir?

CHP çoktan ‘araziye’ çıkmalıydı. Ancak genel merkez henüz bu noktada değil... ‘İttifakla’ aranan adaylar (İstanbul’da Abdüllatif Şener, Ankara’da Mansur Yavaş) iki lider arasında konuşuluyor. Bu da CHPnin siyaseten ne kadar ‘kısır’laştığını göstermiyor mu?

Bundan 10-15 yıl önce olsaydı, CHP onlarca ismi ‘sahneye’ çıkarırdı.

Haberin Devamı

Bu sıkıntının sonuçlarının hesabı bir gün görülecektir!

 

HİPOKRATES VE GALENOS’A AYIP

TÜRK Tabipleri Birliği halkımıza ve TBMM’ye sesleniyor! “Bizler tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan beri bu topraklardayız. Toplam 44 maddelik torba kanun teklifinin sadece 24. maddesinde bir düzenleme gördük. Bütün hekimlerin yıllardır yasalaşmasını beklediği ‘Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’ ile hiçbir ilgisi olmayan, zaten olanın dışında herhangi bir yenilik içermeyen; ne hekim cinayetlerini ne de sağlıkta şiddeti bırakın önlemeyi, azaltmaya bile yaramayacak bir “düzenleme”!

Bu kanun teklifi derhal geri çekilmelidir.”

 

MESAJ PANOSU: ‘KUZEY ORMANLARI’ ÇOCUK KİTABI OLDU

Haberin Devamı

- HÜRRİYET’in aile-çocuk yazarı Ömür Kurt, kuzey ormanlarından yola çıkan bir yabanördeği ailesinin gözünden dünyanın sorunlarını anlatıyor. Savaşlardan mülteci kamplarına, nükleer santrallerden betonlaşan şehirlere kadar dünyanın tüm sorunlarını anlatan ‘Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu’ adlı kitap, aynı zamanda Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından ‘2017 yılının çocuk romanı’ seçildi.

- CHP milletvekili, PM üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi mimar Gökan Zeybek, 31 Aralık’ta başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışı yasasında yaşanan suistimaller nedeniyle araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

 

Haberin Devamı

BİLİYOR  MUSUNUZ

ANKARA Avusturya Büyükelçiliği’nde önceki akşam tertiplenen bir törenle Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’e “Avusturya Devleti Altın Şeref Madalyası” verildiğini...

EDİRNE Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde her çarşamba 18.00’de Dr. Serdar Taşçı ile ‘Bilim, Felsefe, Toplumbilim Konuşmaları’nın yapıldığını...

RUSYA uzmanı gazeteci Cenk Başlamış’ın ‘Bir Türk Gazetecinin Gözünden Rusya’ başlıklı söyleşisinin 17 Kasım Cumartesi 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde yapılacağını...

- TBB, NKÜ, TESKİ ve TRAKYAKENT’in düzenledikleri ‘Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı’ projesinin tanıtımının 15 Kasım 2018 tarihinde Ramada Otel’de düzenleneceğini...

Haberin Devamı

- ESKİ Adalet Bakanı, DSP PM üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’ün, Atatürk düşmanı Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın derhal görevden alınması gerektiğini açıkladığını...

- ALTINBAŞ Üniversitesi ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) işbirliğinde düzenlenecek olan ‘Şirin Tekeli Yerel Yönetimler Akademisi’nde, yerel seçimlere katılmak isteyen muhtar, meclis üyesi ve belediye başkan adaylarına eğitimler verileceğini...

 

Mesele bal değil, ARI!

Bizler bir ağaca, bitkiye, meyve ve sebzeye çok kolay ulaşan, varlıklarını kanıksamış şanslı insanlarız. Anadolu inanılmaz bereketli.

Oysa tohumdan fideye, fideden ağaca, ağaçtan meyveye, oradan soframıza gelene kadar arıların işlevini, önemini asla düşünmüyoruz.

1kg bal için 145bin km uçmak gerekiyor mesela. Bir işçi arı günde 2000 çiçek geziyor. Bütün işçi arılar da dişi bu arada.

Ve bir arının ömrü boyunca binlerce km uçup, on binlerce çiçek dolaşarak ürettiği bal sadece 1 çay kaşığı kadar, hatta ondan da az.

En çok üzüldüğüm evlerde, hele de otellerde kovalarla açık büfelere sofralara konulan ballar. Herkes alırken sağa sola dökülüyor, tabakta kaşıkta kalan bal yıkanıyor, atılıyor koca bir ömürlük emek ziyan ediliyor. Bu ziyan o balı yiyen kişinin ömürlük emeğine yapılsa bilmiyorum ne hisseder. Bir ömür çalışmasının karşılığı çöpe gitse, ne yapar? Biz bunu her gün her sofrada arıların ömürlük emeğine yapıyoruz.

Otellerden, restoranlardan ve bireylerden ricam balı ziyan etmesinler. Yiyecekleri kadar alsınlar.

Bir arının hayatını kurtarmak ‘hayat kurtarmak’ bakın. Hayvan sevgisinden bahsediyoruz, onlara yiyecek su vermek için kampanyalar düzenliyoruz.

Arıların da besin kaynakları tükeniyor, olanlar da hunharca, yanlış ve tehlikeli ilaçlama ile hasta ediliyor.

Eskiden balkonlarımız çiçek dolu olurdu. En büyük hayalim, eskisi gibi balkonlarda çiçekler görmek. Mevsim çiçekleri, ilaçlama, hormon vs konmadan, arıların besin kaynaklarını destekleyecek bitkilerin ekilmesi.

Avrupa ve Amerika’da birçok Belediye şehirlerde arı dostu bitkileri ekiyor. Porto sokakları Lavanta,  biberiye, kekik kokuyordu.

Böylece hem arılara, hem insanlara mükemmel ve sağlıklı bir hizmet. Bazı Avrupalı Belediyeler, şehir sokaklarındaki biberiye, kekik, lavantalardan halka arzda da bulunuyor.

 

ARI DOSTU ŞEHİRLER VAR; BERLİN, PARİS, NEW YORK

Tarımsal kesimdeki kötü ilaçlama, kimyasallar yüzünden şehirler arılar için sığınak oldu.

Bakın Japonya son 10 yılda balarısı kolonilerinin %25ini, Amerika %30-40’ını, Avrupa ise neredeyse %53ünü yitirdi. Arılar bu hızla ölmeye devam ederse yaşanacak 4 yılımız kaldı gerçeği ile baş başayız.

Tozlanmanın Dünya ekonomisindeki değeri yaklaşık 265 Milyar Avro ve  Dünya’nın tüm tozlanma ile hayat bulan tohumlarının %75’i arılar sayesinde.

Diyeceğim  o ki, benim meselem bal filan değil. ARI!

Arıların kurtarılması korunması gerek. Yaklaşık 8 yıldır bu konuda eskiden köşemde şimdi sosyal medyamda sık sık paylaşımlarda bulunuyorum. Eskiden pek ciddiye alan duyan yoktu. Şimdi ise, “Sayende öğrettiğin yöntemle 1 arının hayatını kurtardım” diye her gün yüzlerce mesaj alıyorum. Diyorum bugün de en azından 100 tane arı kurtardık.

Hepimiz bir şey yapabiliriz, bahçede bir köşeye bitkilerin yanına bir tasa su, içine de taşlar. Arılar taşların üzerine oturup boğulmadan su içebilirler. Yorgun bitkin düşmüş bir arıya bir çay kaşığında bal verin hele. Kana kana içip uçacaktır. İşinde gücünde hayata hayat katma derdinde. Sizi sokarak kendini öldürmek niyetinde değil balarısı. Onları korkutan besin kaynaklarından yoksun bırakan, yol kenarına kovan koyarak arabalarla çarpıp öldüren, kimyasallarla zehirleyen bizleriz.

 

Dünya’nın en kalabalık, sağlıklı arı kolonileri Anadolu’da

Bizim kadar geniş ve çeşitli bir bitki örtüsüne sahip başka toprak parçası yok. Bizim bombus arılarımız yurtdışına kaçak satılıyor, doğal meyve sebze üretimi için. Arılar köle gibi çalıştırılıyor.

Yalçın Bey, sizi okuyan 1 kişi, yarın 1 arı kurtarsa, kendimi şanslı sayacağım.

Ben kendi adıma, bir başıma çalışmaya anlatmaya devam. TOG gençleri ile Arı Sevgisi eğitimleri yapıyoruz. Diğer STK’lar, özel kurumlar hepsi ile çalışmaya hazırım. Arı Sevgisi konuşmaları yapıyorum.

Arıların yaşam alanı olan bu canım Anadolu’yu koruyabileceğimize inancım sonsuz. En çok da çocuklara ve gençlere inanıyorum.

Hayat sevgisi saygısı olan herkes beni duyuyor, yardım ediyor. Buna da şükrediyorum.

Yonca TOKBAŞ

 

(Bu konuda bana ulaşmak isteyen olursa Instagram hesabımdan ulaşabilirler: @4yaprakliyonca)

 

Yazarın Tüm Yazıları