Ülkemiz mutfağının yurtdışı tanıtımı ve Gastronomika

İspanya’da San Sebastian, yerkürenin iki-üç gastronomi merkezlerinden biri. Yeme-içme profesyonellerini ve gastronomi yazarlarını bir araya getiren Gastronomika fuarında bu yıl tanıtılan iki mutfaktan biri Türkiye mutfağıydı.

Haberin Devamı

Kuzguna yavrusu en güzeldir denir. Bizler için dünyanın en leziz mutfağı kendi mutfağımız. Hatta annemizin mutfağı. Bir Hintli ya da Meksikalının da farklı düşündüğünü sanmıyorum.  Bizler zengin gastronomi geleneğimizin ülkemizin kültür hazinesinin önemli bir öğesi olduğunu biliyoruz. Ama önemli olan bu olgunun yabancı ülkelerde kabul görmesi. Bir yandan gastroturistlerin ülkemizi ziyaret etmesi, diğer yandan da ülkemizin yurtdışı imajının hak ettiği yere gelmesi.

 

Zor bir süreç bu. Stratejik vizyon ve stratejik planlama gerekli. Yurtdışındaki yeme-içme fuarlarına katılmak, bu vizyonun olmazsa olmazlarından. İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian, yerkürenin iki-üç gastronomi merkezinden biri. Yeme-içme profesyonellerini ve gastronomi yazarlarını bir araya getiren Gastronomika fuarı da her sene burada yapılıyor.

 

Haberin Devamı

3-5 Ekim’deki fuara davetli katıldım. Bu vesileyle THY Bilbao müdürü Serkan Özbüyükyörük Bey ve Tur Espania temsilcisi Eren Lea Karslı Hanım’la da uzun yıllar sürmesini dilediğim bir dostluğun temelini attık.

 

Gastronomika, bazı ünlü şeflerin mutfaklarını tanıttığı ve bunun yanında ciddi şarap tadımlarına sahne olan bir  forum. İki ülke mutfağı kapsamlı olarak tanıtıldı: Biz ve Macaristan.  Herşeyden önce bunun ciddi bir başarı olduğunu belirteyim. Devlet desteği olmadan gerçekleşmeyecek bir başarı. Bu vesile ile Kültür Bakan Yardımcısı, sayın Hüseyin Yayman ile tanıştım ve onun verdiği, Türkiye ekibinin katıldığı kahvaltıda yer aldım.

 

Kendisi bu kahvaltı sırasında hep duymak istediğim ama ilk kez duyduğum iki önemli mesaj verdi. 

 

İlk olarak, şeflerimize ne kadar yüksek bir  paye verdiğini belirtti ve onların yurtdışında tanınması için devlet desteği vaat etti. İkinci olarak ise, mutfağımızın ve şeflerimizin ülkenin önemli bir “soft power”, yani top-tüfek gibi sert güç değil, bundan da önemli ve etkisi derinlere giden,  “yumuşak” ve ifadesini kültür biçimi ve yaşam tarzında bulan farklı bir gücün temsilcileri olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Ülkemiz mutfağı Gastronomika’da üç şekilde temsil edildi. Auditorium denen devasa konferans salonunda konuşma ve hünerlerini gösterme, fuar merkezi Kursaal’in alt katındaki büfelerde pişen yemekleri ve ürünleri yabancılara tattırma ile açılış yemeğinde yemek pişirme.

 

Auditorium’da sunum yapma imtiyazına dört şef erişti. Maksut Aşkar, Mehmet Gürs, Deniz Şahin ve Cüneyt Asan.

 

Ülkemiz mutfağının yurtdışı tanıtımı ve Gastronomika

Cüneyt Asan 

 

 

Bu  seçimde benim hoşuma giden taraf, hepsinin farklı gelenek ve stilleri  temsil etmesi ve dolayısıyla mutfağımızın ve insanımızın çeşitliliğinin ve farklı hünerlerin sahneye yansıması. Açılış yemeğinde ülkemizi, yenilikçi mutfağımızın öncüsü ve dünyada en tanınan şef-girişimcimiz Mehmet Gürs temsil etti. Baş aşçısı Cihan Bey, çok iyi lakerda ve hafif zeytinyağlılar ile yabancıların beğendiği bir kuzu hazırladı. Herkese açık büfelerde ise, Alancha’dan Deniz Şef, Kiva’dan Deniz Hanım (hazırladığı gerdan-beyin pate nefisti), Ali Ronay, Hazer Anani ve Cüneyt Asan aktiftiler. Ömür Akkor’un, farklı ekmek ve mayalarımızı tanıtan “Anadolu’nun Binlerce Yılı” sergisini de başarılı buldum.

 

Haberin Devamı

Ülkemiz mutfağının yurtdışı tanıtımı ve Gastronomika

Mehmet Gürs (sağda) mutfakta 

 

YUMUŞAK GÜÇ OLMAK İÇİN ÖNERİLERİM

 

1-Bu tip uluslararası fuarlara katılmalı ama farklı ekipler götürmeliyiz.

 

2-Sunumlara calışmalı ve Macarların yaptığı gibi daha çok görsel kullanılmalı.

 

3-Yine Macarların yaptığı gibi ülkemize özgü şaraplık üzümler tanıtılmalı ve mutfağımızdan bazı yemekler ve şaraplar arasındaki uyum herkese gösterilmeli.

 

4-Konferanslarda küçük odalarda yaratıcı ve kültürel zenginliğimizi gösteren sunumlar olmalı. Örneğin Evliya Çelebi’den yola çıkarak “Seyahatname ve Osmanlı Mutfağı” gibi. Bu kesin yabancı basında yer alırdı.

 

5-Etkinliklere yabancı basın davet edilmeli. Getirisi yüksek olur.

 

6-Devletimiz şeflerimizin dışarıda staj yapmasına yardımcı olmalı. Bizde staj yapmak isteyen yabancılarin ülkemize gelmesi de kolaylaştırılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları