Algoritma ne işe yarar?

Algoritmanın birçok kelime anlamı var. En genel tanımı ise "geçmişten günümüze değişim yaşamış olan" şeklinde. Farklı kaynaklar Orta Çağ'da algoritmanın "ondalık sayı sistemine göre olan" kavramını ifade ettiğini yazar. Günümüzde ise birtakım işlemlerin adım adım uygulanmasıyla bir sorunun ya da problemin giderilmesi şeklinde tanımlanır.

Haberin Devamı

Temel olarak algoritma derken mantıksal bir tasarımdan bahsedebiliriz. Bilgisayar ve bilgisayar türevi cihazlarda çeşitli programların yazılması için kodlamalar yapılır. Ancak bu kodlar yazılmadan önce algoritmanın belirlenmesi gerekir. Yani söz konusu yazılımın nereden başlayacağı, nereye gideceği ve nasıl sonlanacağı algoritma ile belirlenir.

 

Algoritma Ne İşe Yarar?

Algoritma her ne kadar matematikte, programlama dilinde ve teknoloji alanlarında kullanılıyor gibi görünse de aslında farkında olmadan günlük hayatımızda da kullandığımız bir şey. Örneğin; bilmediğimiz bir yere gittiğimizde aldığımız yol tarifi veya yapacağımız bir yemek tarifi bir algoritmadır. Yol tarifi bizi "ilk sağdan dön" gibi yönlendirmelerle bir algoritmanın içine alır, o komutlara uyarak hareket ederiz ve hedefimize ulaşırız.

 

Haberin Devamı

Programlama ve yazılımlar da böyle oluşturulur. Akıllı telefonlarda kullandığımız Facebook, Twitter, Tiktok, Instagram, Snapchat gibi sosyal medya programları da arka planda bir algoritma ile tasarlanırlar. Yapılan güncellemelerde ise var olan algoritmalar geliştirilir ve bu platformları yazılan algoritmalara göre kullanırız. Web siteleri ve reklamlar da algoritmalarla çalışırlar.

 

Google'da bir konu hakkında en çok aranan kelimeler, anahtar kelimeler olarak belirlenir. Siz bu kelimeleri arattığınızda Google, anahtar kelimeleri en iyi şekilde kullandığını düşündüğü siteleri üst sıralarda sizin karşınıza çıkarır. Kullanıcıların sitede ne kadar süre kaldığı, bu sitede aradıkları yanıtı bulup bulamadıklarına göre algoritma, arama sonuçlarında sitenin konumunu yeniden belirler.

 

Algoritma ve Akış Diyagramı

Algoritma ve akış diyagramı kavramları genellikle birlikte anılır. Akış diyagramı algoritmanın daha kolay bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olur. Akış diyagramları şekillerden oluşur ve her şeklin bir anlamı olur. Bu şekiller yapılan algoritma tasarımlarına bağlı olarak başlangıç veya bitişleri gösterir. Örneğin elips şekli başlangıcı, dikdörtgen şekil koşulları, eşkenar dörtgen yapılacak işlemleri, kare ise veri girişini temsil eder gibi. Şekiller sayesinde sorunun çözümünde izlenen yol adım adım takip edilebilir ve daha hızlı bir şekilde sonuç alınır.

 

Haberin Devamı

Algoritmaların Geleceği

Algoritmalar geçmişimizi ilgilendiren verilerden yola çıkarak geleceğimizi tasarlayan birçok şeye yön verebilir. Bu elbette hiç de küçümsenmeyecek bir potansiyel. Örneğin ABD'de hukuki süreçlerin çözümlenmesine yarayacak bir algoritma tasarımı yapılıyor. Yani yargıçlara yardımcı olacak ve hukuki süreçlerin nasıl işleyebileceğini daha önceden görmemizi sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Yapay zeka tabanlı bu yazılım sanıkların geçmişlerini inceleyecek ve gelecekte suç işleme olasılığını analiz edecek. Her ne kadar son karar hakimde kalacak olsa da, teknolojinin, bilimin ve yapay zekanın bu denli ilerleyişi bir soru işaretini de beraberinde getiriyor: Gerçekten güvenmeli miyiz yoksa tedbir mi almalıyız?

 

Haberin Devamı

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,  #evdekal

Vedat Karabulut

 

3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK

 

Twitter      :  https://twitter.com/vedatkarabulut

Linkedin   :  https://www.linkedin.com/in/vedatkarabulut/

 

 

Yazarın Tüm Yazıları