Kaçağı ‘yüzü’ ele verecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son dönemde gümrüklerde teknolojiye 150-200 milyon liralık yatırım  yaptıklarını belirterek, “Öncelikle Doğu ve Güneydoğu’daki kapılara ‘Yüz tanıma’ sistemi kurduk.

Haberin Devamı

Bu ülkemize yasadışı girişlerin frenlenmesinde rol oynayacak. Aynı sistemi bir-iki ay içinde havalimanlarında da kuracağız” dedi.

 

Kaçağı ‘yüzü’ ele verecek
 

GEÇEN cuma saat 19.30, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı... Hakan Güldağ başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Medya ve İletişim Meclisi ekibi olarak Bakan Bülent Tüfenkci’yle sohbet ediyoruz. Tüfenkci, gümrüklerdeki teknolojik gelişmeyi anlatırken sordu:
- Burada bir ‘Komuta Kontrol Merkezi’miz var. Görmek ister misiniz?
Merkezi gezerken anlatmaya başladı:
- Gümrüklerde teknolojiye ciddi yatırım yaptık, yapıyoruz. 150-200 milyon liralık yatırım söz konusu. Teknoloji tam anlamıyla devreye girince gümrüklerde işlemler hızlanacak, güvenlik altyapısı güçlenecek.
O anda Öncüpınar Kapısı’ndaki kalabalık dikkatini çekti:
- Arkadaşlar, Öncüpınar görüntüsünü yakınlaştıralım.
Görüntü büyük ekranda yakınlaştırılınca olan biten daha net görünür oldu:
- Komuta Kontrol Merkezi’ndeki ekip, 24 saat boyunca 14 kara sınır kapısı, 3 liman ve 2 iç gümrük idaresinde neler olup bitiyor, yakından görüyor, kayda da alıyor.
Öncelikle Doğu ve Güneydoğu’daki kapılara ayrıca “Yüz tanıma” sistemleri kurulduğunu kaydetti:
- “Yüz tanıma” sistemi, ülkemize yasa dışı girişlerin frenlenmesinde önemli rol oynayacak. Aynı sistemi bir-iki ay içinde havalimanlarında da kurmaya başlıyoruz.
Türkiye’den transit geçen TIR’ları araç takip sistemiyle izlemeye aldıklarını vurgulayıp, büyük ekranda ilgili karayolu haritasını açtırdı:
- Sürücünün kimlik bilgisinden aracın şasi numarasına kadar herşeyi görebiliyoruz. Araç nerede, ne kadar durdu, ne yaptı, her hareketini izliyoruz. İzinsiz yük bırakıp-alırsa hemen tesbit edilebiliyor. Akaryakıt tankerleri de ayrıca izleniyor.
Ardından şu veriyi paylaştı:
- Kaçakçılığın sadece yüzde 2’si gümrüklerde gerçekleşiyor. Bunu sıfırlamak içi tüm gücümüzle gayret gösteriyoruz. Teknolojiye yatırım, bu konuda elimizi güçlendirecek. Kaçakçılığın yüzde 98’inin gerçekleştiği sınırlarımızda yine teknolojiye dayalı tedbir almak konusunda da çözüm yollarına bakıyoruz.
Türkiye’nin komşularıyla arasında 60’a yakın kapı bulunuyor. Bunların 32’sinde aktif işlem gerçekleşiyor.
Bakanlık, öncelikle 32 kapıyı ‘Komuta Kontrol Merkezi’nden izlenebilir duruma getirecek.
Sistem iyi kullanılırsa, kapılarda kaçakçılık ve yasadışı insan girişi sıfıra yaklaşabilecek...
 

 

Haberin Devamı


Bilişim uzmanına 17 bin lira verecek

 

Haberin Devamı

Kaçağı ‘yüzü’ ele verecek

 

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlıkta teknolojik altyapıyı iyi kullanabilmek için bilişim uzmanlarına ihtiyaç duyduklarını belirtti:
- İlk aşamada yazılımları daha ileri noktaya taşıyabilecek yeteneğe sahip 14 bilişim uzmanı işe alacağız. Bunları sözleşmeli alıp, 17 bin lira maaş vereceğiz. Zamanla kadro genişleyebilecek.

 

 

İhracatçı ve ithalatçı da kapıları canlı izleyecek

 

Kaçağı ‘yüzü’ ele verecek
 

 

BÜLENT Tüfenkci, güçlü pazarlara yakınlığın ihracat açısından avantaj olduğuna işaret etti:
- İhracatçının bu avantajını gümrüklerde kaybetmesini istemiyoruz. İşlemlerin hızlanmasına özen gösteriyoruz. 2017’de ihracatçı ve ithalatçılar da gümrüklerdeki işlemleri canlı olarak izler hale gelebilecekler.

 

 

Haberin Devamı


Gümrükte pasaport işini polisten alalım

 


BÜLENT Tüfenkci, gümrüklerde pasaport kontroluna değindi:
- Kara kapılarında TIR sürücüsü hem polisin pasaport kontrolünden geçiyor, hem de gümrük personelimiz kontrol ediyor. İkisi de devletin memuru. Acaba oralarda pasaport kontrolü işini polisten alsak mı diye düşünüyorum.

 

 

GELEN YOLCUNUN BAGAJI ÖNCE X-RAY’E GİRECEK

 

Kaçağı ‘yüzü’ ele verecek


BÜLENT Tüfenkci, havalimanlarında yurtdışından gelen yolcuların bagajlarının taranması konusunda da yeni adımlar attıklarını anlattı:
- Bagajlar uçaktan indirilince önce yeni X-Ray cihazlarından geçip, oradan banta geçecek. Sistem yolcuya zaman kaybettirmekten uzak olacak. Böylece, “valizini aç, bakacağız” en aza inecek. X-Ray sonrası çok şüpheli bir durum görülürse bagaj bir kabine alınıp elle aranacak.

 

 

Haberin Devamı

Kimse kârdan vazgeçmiyor ürün rafa pahalı giriyor

 


Bülent Tüfenkci, tarım ürünleri fiyatının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisine işaret etti:
- Hal Yasası çıkarıldı ama tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye uzanan yolculuğundaki komisyoncu zinciri ortadan kalkmadı. Tarladan 1 liraya çıkan ürün, Ankara’daki market rafına 4 liraya ulaşıyor. Kimse oradaki kârından vazgeçmiyor. Sistemi üretici ve tüketici lehine iyileştirmek için çalışacağız.
- Büyük zincir marketler için aradaki komisyoncular ortadan kalkmadı mı?
- Kalktı ama oralarda da fiyatlar tüketiciyi rahatlatacak şekilde düşmedi. Büyük oyuncularla bunları konuşacağız.

Yazarın Tüm Yazıları