+1’i baban bile yapmaz

2008’de ABD’den dünyaya yayılan krizin etkisini Türkiye’de de en yoğun hissettirdiği 2009’da işsizliğin tavan yaptığını gören Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi harekete geçti:

Haberin Devamı

- Yaşanan yoğun işsizliğe rağmen birçok organize sanayi bölgesinde (OSB) “eleman aranıyor” duyurusu yerli yerinde duruyor. Buna çözüm üretmek gerekiyor.

TOBB’un OSB’lerde üretim yapan üyeleri durumu bir kez daha özetledi:

- Ülkemizde bu kadar işsizlik varken yine de yetişmiş ara eleman bulamıyoruz.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümete öneri götürdü:

- İŞKUR’la birlikte ara eleman yetiştirme programı başlatsak, bu konudaki açığı kapatmaya, işsizlerin bir bölümüne kapı açmaya yardımcı oluruz.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, konu kendisine iletildiğinde talimat verdi:

- Bu konu üzerinde çalışın...

TOBB’un önerisi İŞKUR’un parasal desteği temeline dayalıydı:

- Fabrikalarda staj ve eğitime alınacak ara elemana ücreti, bir süre İŞKUR tarafından ödenmeli.

Haberin Devamı

Proje üzerinde çalışma biraz uzadı, Erdoğan işi hızlandırmak için TOBB’a çağrı yaptı:

- 1.5 milyon üyeniz var. Her üye bir yeni eleman alsa, 1.5 milyon insanımız iş bulur.

TOBB yönetimi Erdoğan’ın bu mesajı üzerine Türkiye’deki 365 oda ve borsa başkanını topladı, durumu değerlendirdi. Nabzı tam ölçmek için elektronik anket de yaptı. Toplantıda hazırlanan sonuç bildirisini Nafi Güral okudu:

- Üyelerimizin 700 bini 10 kişiden daha az eleman çalıştırıyor. Bunların yeni eleman almaya güçleri yok. Konuyu Sayın Başbakanımızla görüşmek istiyoruz.

Bu bildiri bazı yayın organlarına şöyle yansıdı:

- TOBB rest çekti...

Başbakan, iki gün sonra gece Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetim kurulu üyelerini çağırdı:

- Bu isyan neden?

- Efendim, isyan yok. Sadece randevu talep etmiştik.

Derken çalışmalar hızlandırıldı, TOBB’un İŞKUR’la birlikte hazırladığı UMEM projesi hayata geçti:

- Yılda 200-250 bin kişi doğrudan fabrikalarda staj ve eğitim görüyor, ara eleman olarak işe kavuşuyor.

Son bir-iki yıldır işsizliğin artışa geçtiğini dikkate alan TOBB yönetimi, Süleyman Soylu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sırasında yeni projeyi gündeme getirdi:

- Her işletme yeni bir eleman alsın. Ancak, bir yıl boyunca o elemanların maaşı İŞKUR tarafından karşılansın. Bu projeye kaynak İşsizlik Fonu’ndan sağlanabilir.

Haberin Devamı

Proje Soylu döneminde olgunluğa ulaştı, ocak ayı ortasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Hisarcıklıoğlu tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Hisarcıklıoğlu,  Kahire’den dönerken, o gün gazetelerde yayınlanan Çalışma Bakanlığı’yla ortak ilanlarına da değinip, kampanyaya dikkat çekti:

- İşe alınacak +1 kişinin maaşını bir yıl boyunca İŞKUR ödeyecek. Müthiş bir imkan. Bir yıl hiç yükünü çekmeden personeli yetiştireceksin, sonra da eğer anlaşırsan çalışmaya devam edecek.

TOBB üyelerini kampanyaya destek vermeye çağırdı:

- Böyle bir imkanı baba evladına vermez... Gelin, bundan yararlanın...

UMEM, yılda 200-250 bin kişiyi işe kavuşturuyorsa, “Türkiye’nin geleceğine +1 istihdam”ın katkısı daha büyük olmaz mı?

Haberin Devamı

BİR YIL ‘SIFIR’ YÜK SONRA 42 AY SGK PRİMİ ALINMAYACAK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin geleceğine + 1 istihdam” programının ilk yıl işverene yük yansıtmayacağını belirtti:
- Sıfır maliyetle bir yıl işyerinde eleman yetiştirilecek. O işçinin yemek ve yol masrafı da vergiden düşülebilecek. Bir yılın sonunda işveren, işbaşı eğitim programına katılanları istihdama devam ederse, 42 aya kadar asgari ücret üzerinden SGK işveren payını da ödemeyecek. Bu da, asgari ücretli bir personel için ayda 275 liralık avantaj anlamına geliyor.

+1’i baban bile yapmaz

TÜRKİYE’DEN 60 ÜLKEYİ YÖNETİYOR

1981’de ABD’de kurulan Verifone’un Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Bülent Özayaz, Türkiye ofisinin 10’uncu yılı buluşmasında şu mesaji verdi:

Haberin Devamı

- Türkiye’yi yazarkasada “mükemmeliyet merkezi”ne dönüştürmek istiyoruz. Verifone Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Onur Altınbaş, geçen yılkı satın almayı anımsattı:

- Olivetti’nin Türkiye’deki marka kullanım haklarına sahip Panaroma’yı bünyemize kattık. Yeni nesil yazar kasa süreci için büyük adım attık.

Şirketin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Özgür Özvardar da bölgesine değindi:

- Ortadoğu bölgesi ödeme sistemleri sektörü için kilit rol oynuyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları