Hayaldi gerçek oldu

Uzaya seyahat, zihnimizde oluşturduğumuz sanal bir evrende yaşam, füzyon enerjisi, beyin gücüyle araçları kontrol etme... Kitaplara, filmlere konu olan bu fenomenler artık günümüzün gerçeği... Sadece bir yılda atılan adımlar, uçan otomobillerin, ışınlanmanın, sanal seyahatin pek de uzak olmadığını hissettiriyor. 2021’e damgasını vuran teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sıraladık.

Haberin Devamı

10 TEKNOLOJİK GELİŞME

METAVERSE EVRENİ AÇILDI

Yıla damgasını vuran en önemli gelişme metaverse oldu. Facebook’un şirket ismini Meta olarak değiştirmesiyle anaakıma giren ve arazi satışlarıyla ünlenen metaverse, sınırsız olasılık ve fırsat barındıran yeni dünyamız...

Hayaldi gerçek oldu

İŞE, OFİSE, MESLEKLERE  BAKIŞIMIZ DEĞİŞTİ

Uzaktan çalışmanın artık vazgeçilmez olacağı 2021’de kesinleşti. Oyun oynamak artık bir meslek olarak kabul görmeye başladı.

APPLE’DA DEĞİŞİM

Apple, yeni mikroişlemcisi M1 ile tüm PC’lerini hızlandırdı, MacBook Air’ler bile güçlü bilgisayarlarla yarışır oldu. Macbook’lara eski portları yeniden geldi, sorunlu ‘touchbar’ kalktı.

Haberin Devamı

ÇİP SIKINTISI ZORLADI

Küresel çip krizi teknoloji dünyasını zorladı. Yoğun talebi karşılayamayan çip üreticileri akıllı telefon, otomotiv ve ev aletleri gibi sektörler arasında seçim yapmak zorunda kaldı.

BİR KABLO DAHA AZALDI

Önceki sene Airpods sosyal statü aksesuarıydı. 2021’de ünlü markaların ve Çinli üreticilerin pazara girmesiyle bluetooth kulaklıkları herkesin ulaşabildiği modern bir stil objesi haline geldi.

Hayaldi gerçek oldu

 

DOKUNMATİK YÜZEYLER GELİŞTİ

Dijital kalemlere gerçek kâğıt hissi veren, tabletlere takılabilen yüzeyler piyasaya çıktı. Elektronik mürekkepler tablet ekranlara entegre olmaya başladı. Kâğıt ve dijital arasındaki fark epeyce kapandı. 

TELEFONLAR BEKLENENİ VEREMEDİ

Akıllı telefonlar açısından vasat ve ‘ara’ bir yıldı. Çip sıkıntısının etkisiyle büyük bir ilerleme sergilenmedi. iPhone 13’ün 12’den çok da farklı olmadığını düşünenler 14’ü beklemeyi tercih etti. 

Hayaldi gerçek oldu

Haberin Devamı

NFT ÇILGINLIĞI BAŞLADI

Dijital sanat eserlerinin eşsiz hale gelip değerlenmesini sağlayan NFT teknolojisi yeni bir yatırım aracı yarattı. Tabii dijital sanatçılara da yeni bir üretim ve kazanç sahası açtı.

Hayaldi gerçek oldu

AR VE VR GÖZLÜKLER

İstenen talebe ulaşamayan VR gözlükler için metaverse umut oldu. ‘Arttırılmış gerçeklik’in (AR) potansiyeli ortaya çıktı.

Hayaldi gerçek oldu

EKRANLAR KATLANDI

Samsung’un katlanabilir ekranlı cihazları bu yıl piyasaya çıktı. Onu LG, Oppo, Moto gibi markalar izledi. Beklenen ilgiyi gören premium cihazlar, katlanabilir ekranlı bir geleceği müjdeliyor.

Hayaldi gerçek oldu

10 BİLİMSEL GELİŞME

 

UZAY TURİZMİ BAŞLADI

2021, insanlık tarihine uzay turizminin resmen başladığı yıl olarak geçti bile. Önce Virgin Galactic, ardından Jeff Bezos’un Blue Origin’i ve Elon Musk’ın SpaceX’i yörünge altına ilk uzay turistlerini taşıdı.

Haberin Devamı

Hayaldi gerçek oldu

JEO-MÜHENDİSLİK GÜNDEMDE

Hava koşullarını ve iklimi değiştirmeyi hedefleyen, aynı zamanda riskli ve tartışmalı bir konu olan ‘jeo-mühendislik’ faaliyetleri 2021’de sıklıkla gündeme geldi. 

MİNİ MİNİ BEYİNLER

Laboratuvar ortamında beyin hücrelerinden ‘organoid’ adı verilen minik canlı beyinler oluşturan biliminsanları bunlara ‘gözler’ takmayı dahi başardı.  

DÜŞÜNCE GÜCÜYLE KONTROL

Elektronik cihazların düşünce gücüyle kontrolünde bu yıl önemli başarılar elde edildi. Neuralink’in ‘MindPong’ projesi bunlardan biriydi. Neuralink, bir maymuna beyin gücüyle masa tenisi oynattı.

AKILLI KIYAFETLER

Daha giyilebilir cihazlara tam alışmadan akıllı kıyafetler gündeme geldi. Akıllı kumaşlar, tüm bedenin hareketini veri olarak kaydedebiliyor. Bu durum yepyeni bir teknoloji segmenti yaratma potansiyeli taşıyor.

Haberin Devamı

COVID-19 HAPLARI

Koronavirüsle mücadelede etkin rol oynayan aşılardan sonra sırada COVID-19 hapları var. Pfizer’ın geliştirdiği haplar, teşhisi takiben 3 gün içinde alınırsa semptomları baskılayarak ölüm vakalarını engelleyebiliyor. 

Hayaldi gerçek oldu

ELEKTRİK DEVRİMİ

ABD ve İngiltere, 2030 itibariyle benzinli araç satışını yüzde 50 oranında kısıtlama; 2035’te de tamamen yasaklama kararı aldı. Elektrik devriminin ilk somut adımı böylece atılmış oldu.

FÜZYON ENERJİSİ

Sınırsız kaynak olarak görülen füzyon enerjisi çalışmalarında bir dönüm noktasına erişildi. ABD’li füzyon reaktörü girişimi Helion, 2024’te mini reaktörlerle net elektrik üretebileceğini duyurdu.

UZAYDAKİ EN BEREKETLİ YIL

Haberin Devamı

Bu yıl uzayda çok sayıda ‘ilkler’ yaşandı. SpaceX’in Starship yolcu gemisi son iniş denemesinde başarılı oldu. NASA Mars’ta helikopter uçurdu, uzay istasyonunda sebze yetiştirdi ve ilk kez bir uzay aracı Güneş’in atmosferine dokundu...

LABORATUAR ETLERİ MASADA

2050’de insanlığı doyurmak büyük bir mesele haline gelecek. Besin değeri yüksek ve çevreye zararı az olan laboratuar etleri, burger ve fast-food zincirleri tarafından desteklenmeye başladı.

 Hayaldi gerçek oldu

Yazarın Tüm Yazıları