‘Öte dünya’ya bakıp gelenler

1990 tarihli ‘Çizgi Ötesi’nin yeniden çevrimi, ilkini fazlasıyla aratıyor. Vücut fonksiyonlarını durdurup bir süreliğine ölen ve sonrasında geri gelen tıp öğrencilerinin yaşadıklarını anlatan film, öykü bazında insanın günahlarıyla hesaplaşma meselesine yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler

Bir grup tıp öğrencisi (stajyer doktor), bir tür meydan okumaya soyunarak vücut fonksiyonlarını durdurup öte dünyaya kısa süreli ziyaret gerçekleştirip döner. Biri kadın beş kişiden oluşan ekipte sadece bir öğrenci bir tür ‘nöbetçi’ görevini üstlenerek deneyime katılmaz. Başta her şey yolunda gitmektedir lakin kısa bir süre sonra işler rayından çıkar, herkes eski günahlarıyla yüzleşmeye başlar...

1990 tarihli ‘Çizgi Ötesi (‘Flatliners’), Joel Schumacher’in gösterişli üslubu eşliğinde ilginç bir fikri peliküle taşıyordu. Aradan geçmiş 27 yıl, sanırım aynı fikirde bir kez daha yıkanmak denenmeye değer bir çaba gelmiş ve ortaya 2017 model ‘Çizgi Ötesi’ çıkmış...

Haberin Devamı

Beşli ana karakterler bütününü üç kadın, iki erkeğe çeviren bu yeni hamle aynı sularda yüzmeye çabalıyor. Ekipten Courtney’nin yaşadığı kazayla başlayıp bu olayın yedi yıl sonrasına atlayan öykü, daha sonra seyirciyi grubun diğer parçalarıyla tanıştırıyor: Yani Courtney, Marlo, Ray, Sophia ve Jamie... İlk filmdeki Randy gibi Latin kökenli Ray de ‘öteki dünya’ya gidip gelmiyor, bir tür tanık sıfatıyla deneylere katılıyor. Öte yandan şimdiki zamanın temsilcisinde senarist Ben Ripley, Peter Filardi’nin öyküsü üzerinde kimi rötuşlara gitmiş.

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler
Ana karakterlerden Marlo’yu Bulgar kökenli oyuncu Nina Dobrev canlandırıyor.

‘Ölmek için güzel bir gün’

İlk film doğrusu içerik olarak ‘kutsal kitaplar’ın bahsettiklerini tekrar nitelikteydi; herkes kendi günahında yüzer... ‘Öte dünya’ya şöylesine bir göz atıp gelen bu grup üyeleri de geçmişlerindeki kötü izler üzerinden hesaplaşma yaşıyorlardı. Danimarka kökenli Niels Arden Oplev imzalı yeni versiyonda bu hesaplaşma hikâyesi günümüzün sıradan gerilim filmlerindeki kimi efektlerle bezenmiş ve genel olarak çıta bir hayli düşürülmüş. Ayrıca ilk filmde Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, William Baldwin ve Oliver Platt gibi ışıltılı bir kadro vardı; şimdiki adımın ekibi ise hem çok parlak olmayan isimlerden oluşuyor hem de oyunculuk gösterileri de düşük düzeyde seyrediyor.

Haberin Devamı

2017 model ‘Çizgi Ötesi’nin kayda değer yönleri o kadar az ki, onlar da kimi göndermeler ve hatırlatmalar olarak dikkat çekiyor: ‘Behçet hastalığı’, Dr. Mehmet Öz göndermesi ve ‘Ustalara saygı’ kabilinden kadroda yer alan ve genç tıpçıların hocası olarak karşımıza gelen Kiefer Sutherland.

Ben genelde hatıralarla oynanmamasından yanayımdır, şimdiki zamanın ‘Çizgi Ötesi’, zaten çok önemli bir film olmayan ama zihnimizde kendince bir tat bırakmış orijinalini fazlasıyla aratıyor... Ayrıca ilk filmin en önemli tortusu “Ölmek için güzel bir gün” cümlesiydi, bu bile yeni adımda hakkı verilerek tekrarlanmıyor.

ÇİZGİ ÖTESİ
Yönetmen: Niels Arden Oplev
Oyuncular: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons, Kiefer Sutherland, Madison Lrydges, Jacob Soley
ABD yapımı

Haberin Devamı

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler

İkinci yarıdan gol sesi bekleyenlere...

21 yıllık ilişkilerine nokta koymak zorunda kalmış iki insan; Solmaz ve Fikret’in yolları bir tesadüf sonucu kesişir. Solmaz’ın kızı Zeynep’in Adanalı sevgilisiyle evlenme kararı alması, ikilinin yeni rollere soyunmasına kapı aralar. Gençlerin mürüvvetinin gerçekleşmesi için Solmaz ve Fikret, eş kimliğinde hareket edecektir. Adana’da yapılacak üç gün üç gecelik düğünse formalite ilişkinin yatağını derinden değiştirecektir...

‘Aile Arasında’, senaryosunu Gülse Birsel’in kaleme aldığı bir komedi. Yönetmenliğini Ozan Açıktan’ın üstlendiği yapımda hayatlarının ilk yarısını yenik kapamış iki insanın, ikinci devrede yeni bir takım ruhuyla sahaya çıkıp sonucu kendi lehlerine çevirme çabasını anlatıyor. Başta Engin Günaydın ve Demet Evgar olmak üzere yeteneklerine daha önceden de vâkıf olduğumuz oyuncuların performanslarıyla sürükledikleri film bol kahkaha vaat ediyor.

Haberin Devamı

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler
Filmin oyuncu kadrosunda Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar ve Devrim Yakut gibi isimler var.

Gülmek için yaratılmış gözlerde...

İster istemez ‘Avrupa Yakası’ ve ‘Yalan Dünya’dan esintiler de sunan, uzaktan uzağa ‘The Birdcage’e de selam gönderen senaryo bazı yerlerde elini belli etse de genel çerçevede film güldürme işlevini yerine getiriyor. Zamanımız yerli komedilerinin en büyük problemi, filmlerin skeçler toplamı biçiminde çekilmesi ve sunulmasıdır. ‘Aile Arasında’da da aynı mantığa rastlıyoruz ama parçaların genel bir iskelete oturmasının üstesinden gelinmiş.

Sonuç? Gülmek isteyenler, buyrun sizleri salona alalım...

AİLE ARASINDA
Yönetmen: Ozan Açıktan
Oyuncular: Engin Günaydın, Demet Evgar, Fatih Artman, Erdal Özyağcılar, Devrim Yakut, Devin Özgür Çınar, Şevket Çoruh
Türkiye yapımı

Haberin Devamı

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler
'Yarını Yok'

Diğer seçenekler

Haftanın yenileri arasında birçok festivalde gösterilmiş olan iki yerli yapım ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki Fikret Reyhan’ın yönettiği ve kadrosunda Aytaç Uşun, Mehmet Özgür, Gökhan Şimşek ile Cem Zeynel Kılıç gibi isimlerin bulunduğu ‘Sarı Sıcak’, diğeri de Emre Yeksan imzalı ‘Körfez’. Bu filmde ise Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül ve Müfit Kayacan gibi isimler rol alıyor. Ethan Hawke’un yanı sıra Xu Qing, Paul Anderson ve Liam Cunningham’ın boy gösterdiği ‘Yarını Yok’u (‘24 Hours to Live’) Brian Smrz yönetmiş.

‘Öte dünya’ya bakıp gelenler
'Jüpiter'in Uydusu'

‘Geçmişteki Sır’ ise Raşit Görgülü imzasını taşıyor, oyuncular Serkan Şenalp, Natasha Petrovic, Emir Hadzihafizbegoviç ve Suzan Kardeş. Haftanın dikkat çeken yapımlarından ‘Jüpiter’in Uydusu’nu (‘Jupiter Holdja’) Kornel Mundruczo yönetmiş; oyuncular Merab Ninidze, Zsombor Jeger, György Cserhalmi ve Moni Balsai. Genel toplamın tek animasyon seçeneği ‘Tamircikler: Gizli Görev’ (‘Fiksiki: Bolshoy Sekret’), iki yönetmen; Vasiko Bedoshvili ve Andrey Kolpin imzalı bir yapım. ‘Aşka Geldik’te ise başrolleri Metin Yıldız, Şener Kökkaya, Ferda Xudaverdiyav ve Yakup Yavru paylaşıyor, yönetmen Muharrem Özabat.

Yazarın Tüm Yazıları