İçinden yaz geçen filmler…

Sadece açık hava sinemaları sayesinde özlemimizi giderdiğimiz şu günlerde, mevsime uygun yapımları derledik. İşte size kimi korkutan, kimi hüzünlendiren, kimi romantik takılmamızı sağlayan, kimi güldüren, kimi yollarda geçen 20 adet yazlık film...

Haberin Devamı

1) DENİZİN DİŞLERİ / JAWSİçinden yaz geçen filmler…
İzleyenleri denizden soğutmuştu

Yaz tatilinde küçük bir sahil kasabasına musallat olan bir köpekbalığı ve onu avlamaya çalışan ekibin mücadelesi… Peter Benchley’nin çok satan romanını dönemin genç yönetmeni Steven Spielberg sinemaya uyarlamış ve Hollywood’un üzerindeki ölü toprağını atarak popüler sinema adına gişe rekorları kırmıştı. Bu filmden sonra birçok insan denizden korkar olmuş, sahillerde görülen kimi büyük köpekbalıklarına da artık ‘Jaws’ adı verilmişti. İçinden yaz geçen filmler…

2) SEN BENİMSİN / A BIGGER SPLASHİçinden yaz geçen filmler…
Patlarsam yanarsın

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü bir rock yıldızı Marienne Lane, tatilini kendisinden genç belgesel sinemacı sevgilisi Paul’le birlikte, İtalya’ya bağlı volkanik bir adada geçirirken sürpriz misafirler, kimi dengeleri değiştirecektir. Luca Guadagnino, başrollerini Romy Schneider ve Alain Delon’un paylaştığı eski bir Fransız filmini (‘La piscine’) modernleştirmiş ve arka plana göçmen meselesini de katmış. Ralph Fiennes mükemmel oynuyor.

3) YAZ BEKÂRI / THE SEVEN YEAR ITCHİçinden yaz geçen filmler…
Meşhur uçuşan etek!

Karısı ve oğlunu tatile gönderen orta yaşlı bir adamın, üst katında kalan sarışın, genç bir kadına duyduğu ilgi ve ne yapacağını bilememenin verdiği kaygı sonucu bozulan dengesi… Dönemin seksi yıldızı Marilyn Monroe’nun sürüklediği bu Billy Wilder klasiği, sinema tarihine ünlü havalandırma ızgarası üzerinde uçuşan etek sahnesiyle geçmişti.

 

4) 93 YAZI / ESTIU 1993İçinden yaz geçen filmler…
Yüreklere işliyor

Anne ve babasını kaybeden küçük Frida artık taşradaki dayısı ve yengesine emanettir. Katalan yönetmen Carlo Simon imzalı yapım insanın yüreğine işleyip bazı sahnelerinde sizi darmadağın ederken Franco sonrası, ‘İspanyol Geçişi’ olarak adlandırılan sürecin mutluluğunu sekteye uğratan AIDS döneminin de altını çiziyor.

Haberin Devamı

5) YAZ AŞKIM / MY SUMMER OF LOVEİçinden yaz geçen filmler…
Nasıl da koşuşurduk bahçelerde

Küçük kasaba hayatının sıkıcı ritüelleri içinde kendilerine çıkış arayan, farklı sınıfsal kökenlere mensup iki genç kızın, biraz da yaşları ve hayat karşısındaki toyluklarıyla yaşadıkları asi bir serüven. Pawel Pawlikowski imzalı ‘Yaz Aşkım’, özellikle hüznüyle etkileyici bir yapımdı.

6) GÜN DOĞMADAN / BEFORE SUNRISEİçinden yaz geçen filmler…
Gün ola, harman ola

‘Yol filmi’, ‘Aşk filmi’, ‘Yaz filmi’… Her kalıba uyan Richard Linklater’ın 1995 tarihli yapıtı, bir tren yolculuğunda tanışan iki gencin Viyana’yla birlikte kendilerini de keşfini anlatır. Sonradan iki ana karakterinin (Julie Delpy ve Ethan Hawke canlandırıyordu) hayatlarındaki diğer evrelerde de gezinen Linklater, nihayetinde bir üçleme ortaya çıkarmıştı.

Haberin Devamı

7) VICKY CRISTINA BARCELONAİçinden yaz geçen filmler…
Sen aşkın resmini yapabilir misin?

Woody Allen’ın meşhur ‘Avrupa turu’nun Barcelona ayağında geçen filmi, Amerikalı iki genç kadının yaz tatilleri sırasında bir ressamla tanışmalarını ve farklı sulara yelken açmalarını anlatıyor. Hikâyesini girift ilişkiler üzerine inşa eden yapımı son derece ‘hoş bir tatil filmi’ olarak nitelemek de mümkün…

8) TEMMUZDA / IM JULIİçinden yaz geçen filmler…
Hamburg’dan çıktım yola…

İçinekapanık bir Alman öğretmen, işportacıdan aldığı ve kendisine şans getireceği söylenen bir yüzükle âşık olduğu ‘Melek’ adlı Türk kızı için İstanbul’a gitmeye karar verir. Bir yol hikâyesi olan Fatih Akın imzalı ‘Temmuzda’, ana karakterinin düşe kalka kişiliğini ve aşkı bulmasını anlatıyor.

Haberin Devamı

9) BENİ ADINLA ÇAĞIR / CALL ME BY YOUR NAMEİçinden yaz geçen filmler…
Bazı yazlar unutulmaz

1983 yazı… Kuzey İtalya’daki evlerine gelen Amerikalı doktora öğrencisine âşık olan 17 yaşındaki bir gencin yaşadığı kafa karışıklığı… Luca Guadagnino, André Aciman’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filminde coşkulu ama bir yandan da yürek burkan, hüzünlü ve de romantik bir çalışmaya imza atıyor.

10) ANNEMLER TATİLDE / O ANO EM QUE MEUS PAIS SAIRAM DE FERIASİçinden yaz geçen filmler…
Futbolla geçen yazların filmi

Cunta rejiminden kaçan ve ona “Tatile çıkıyoruz” diyen anne ve babasının yokluğunda 1970 Dünya Kupası serüvenini ‘komünist abiler’le izleyerek yaşayan Mauro’nun hikâyesi. Cao Hamburger’in bu sımsıcak filmi, futbolla geçen unutulmaz yazların sinemadaki en güzel örneklerinden…

Haberin Devamı

Bunlar da var...

11. Cehennem Sıcağında / The Long, Hot Summer / Yön: Martin Ritt
12. Yaz / Leto / Yön: Kirill Serebrennikov
13. Pauline Plajda / Pauline à la Plage / Yön: Eric Rohmer
14. Grease / Yön: Randal Kleiser
15. Yaz Aşkı / Adventureland / Yön: Greg Mottola
16. Sevimli Aile Tatilde / National Lampoon’s Vacation / Yön: Harold Ramis
17. Summertime / Yön: David Lean
18. Super 8 / Yön: J. J. Abrams
19. Hayatın Kıyısında / By the Sea / Yön: Angelina Jolieİçinden yaz geçen filmler…
20. Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum / I Know WhatYou Did Last Summer / Yön: Jim Gillespie

VİZYONDA BU HAFTAİçinden yaz geçen filmler…
Yönetmenliğini Nurullah Yenihan ve Engin Baştürk’ün üstlendiği yerli yapım animasyon ‘Kaptan Pengu ve Arkadaşları: Mandalina’nın Günlüğü’ salonlarda görülebilir.

Yazarın Tüm Yazıları