Gençler Meksika’ya uçmayın

Bu başlık size çok garip gelebilir. Ama Meksika’ya gidip oradan Amerika’ya iltica etmek isteyen Türk gençlerinin sayısı her gün artıyor. Bu yüzden tedbir olarak İstanbul’dan uçağa binmeden önce denetimler yapılmaya başladı. Bu denetimleri THY değil yetkili güvenlik şirketi yapıyor. Her şeyiniz tamam olsa da uçuşunuz engellenebiliyor. Bir şekilde uçsanız bile gittiğiniz o ülkelerden geri yollanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çok sıkı tedbirler alındı. Ciddi kararlar verildi ve uygulamalar bir süre önce başladı. Bundan böyle başta Meksika olmak üzere Kolombiya, Panama, Küba, Brezilya gibi ülkelere uçmak gençler için artık kolay değil.

* Amerika Birleşik Devletleri’ne Meksika sınırını aşarak geçen Türklerin sayısı 2019 yılında Ekim-Aralık döneminde sadece 636 kişiydi. Bu sayı 2021 yılında 6 bin 945’e ve 2022 yılında ise 21 bin 968’e ulaştı. 32 bini bulduğu da söyleniyor. Çorumlular ve Ağrılı olanlar çoğunlukta. Durum böyle olunca ABD Türkiye’deki çok güvendiği, hatta kendi üslerinde bile yetki verdiği Gözen Güvenlik Şirketi’ne istekte bulundu. Bu durum THY tarafından kabul gördü. Ve başta Meksika olmak üzere Güney Amerika ülkelerine özellikle gençlerin seyahatlerine ciddi kontrol ve kısıtlama getirildi.

Gençler Meksika’ya uçmayın

Haberin Devamı

Eğer geçerli bir Amerikan vizeniz yoksa sorun da yok. Hatta Schengen vizeniz olması da Güney Amerika’daki belirlenen ülkelere uçuşunuzdaki kısıtlamaların yumuşamasını sağlıyor. Ancak yine de Meksika ya da ara ülkelere gitseniz bile (Deporte) geri yollanabilirsiniz.

* Meksika vizesi internet üzerinden harç ödemeden alınabiliyor. Sonra İstanbul’dan gidiş dönüş uçak biletinizi satın alsanız, hatta gideceğiniz bu kısıtlamalar uygulanan ülkelerde ödenmiş otel faturanız, cebenizde nakit paranız, kredi kartınız olsa bile uçağa binişiniz engellenebiliyor. Havalimanına gittiğiniz de Gözen Güvenlik sisteminden pasaportunuz geçtiğinde uçuşa kabul edilmeyeceğinizi bildiriliyor. Ağırlıklı olarak sosyal medya sitelerinde yine ağırlıklı Instagram’da Meksika ya da diğer bazı basamak ülkelerin uçuşlarına kabul edilmeyen gençlerin feryatları sıklıkla yer alıyor. Hem avuç dolusu para kaybediliyor hem de sistemlere haklarında ileride hep sorun yaratacak bilgi girişleri yapılıyor.

Gençler Meksika’ya uçmayın

NEDEN GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI

* Tıpkı bizde olduğu gibi Amerika için göçmen kaçakçılığını organize eden gruplar Güney Amerika ülkelerinde çok yaygın. Hatta bunların içinde Türkler de var. Sizi Amerika’ya sokmak için avuç dolusu paralar alıyorlar. Çok zor günler yaşatıyorlar.

Haberin Devamı

Evet, kaçak yolla ABD’ye girenlerin sayısı size cazip gelmesin. Bunların 10 katı insan da paraları kaptırıp Türkiye’ye perişan vaziyette geri dönmüş durumdalar. Kaçakçılar yüzünden sistem kontrol edilemez hale gelince suyun başından yolun kesilmesi için harekete geçildi. Hele ilk kez yurtdışına çıkıyorsanız Meksika’ya Türkiye’den uçmanız tam anlamıyla imkânsız. Çünkü Meksika’dan Amerika sınırını aşmak isteyen 1000 kaçaktan en az 7’si Türk. Bu gerçek Güney Amerika’da 6 ülkeye Türk gençlerin uçuşunun önündeki barajı yarattı. Ayrıca Meksika’da Mexico City ve Cancun havalimanlarında da tedbirler alındı. Kolombiya, Panama, Küba, Brezilya neredeyse aktarma noktası olarak kapanmış durumda. Yine de oralardaki tedbirlerin Türkiye’nin aldığı tedbirler kadar sıkı olmadığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

* Boş yeri, bilet parası, otel parası ödememek için bu ülkelere uçuşunuzdan önce iyi araştırma yapmanız gerekiyor. Ayrıca Havayolu şirketlerin ortak çatısı IATA’nın internet sitelerinde bu konuda uyarılar var. Bir yolla Meksika sınırından Amerika’ya geçildiğinde çok da zor bir hayat yaşanıyor. Her şeyin para olduğu ülkede birçok gencimizin açlık içinde kaldığı, itilip kakıldığı biliniyor. Amerika’da bir şansı yakalamak anlatıldığı kadar da kolay değil.

Siz, siz olun böyle zor bir maceraya girmeden önce bir değil 10 kez düşünün.

HEM A350 HEM DE A380 UÇURACAKLAR

* Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi Etihad Airways, pilot eğitimi ve uçuş operasyonlarında önemli bir farklılığa imza attı.

Etihad, sıkı düzenleyici onaylarını başarıyla aldıktan ve kapsamlı pilot eğitimini tamamladıktan sonra, pilotlarının hem Airbus A350, hem de A380 uçağını birbirinin yerine sorunsuz bir şekilde çalıştırabilme yeterliliğini elde etti. Bu dönüm noktası, Etihad’ı pilot yeteneklerinde bu kadar çok yönlülüğe ulaşan dünya çapındaki öncü havayollarından biri olarak konumlandırıyor. Pilotlar böylece hem iki motorlu hem de dört motorlu uçağı uçurabilecekler.

Haberin Devamı

Etihad Havayolları Operasyon Direktörü Mohammad Al Bulooki, “Etihad Havayolları, pilotlarını hem Airbus A350 hem de A380’i uçurmaya hak kazanan ilk havayollarından biri olmaktan gurur duyuyor. Bu başarı, havayolu ağının dayanıklılığını ve esnekliğini artıracaktır” dedi.

EKİPLERE MUHTEŞEM OTOPARK

THY, pilot ve kabin memurlarını yakın gelecekte otopark çilesinden kurtaracak. İçinde sosyal tesislerin olduğu ve Ekip Terminal binasına tüp geçişlerinde yapılacağı otopark inşaatı başladı.

Uçuşa gideceklerin ekip terminal binası yanındaki açık otoparktan binaya gitmeleri şimdilerde tam bir işkence. Özellikle aşırı rüzgarlı, yağmurlu ve karlı havalarda çoğu zaman kabin memurlarının, pilotların üstleri başları perişan oluyordu. Yolcunun karşısına tiril tiril üniformalarla çıkmayı hedefleyen kabin memurları ekip terminal binasına girdikten sonra uzun süre kendilerine çeki düzen vermeye çalışıyorlar.

Gençler Meksika’ya uçmayın

Haberin Devamı

Ama şimdi bugünden yarına olmasa da muhteşem bir ekip otoparkı için inşaat çalışmaları başladı. THY Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay ve Sosyal İdari İşler Başkanı Deniz Demiroğlu aylarca çalışarak çok modern kapalı otopark binaları tasarımı yapılması için çalıştılar. Sonuçta ortaya uzay üssü gibi otopark binası, ofisler, restoranlar, kafeler olan bir tasarım ortaya çıktı. Zemin çalışmalarına da hemen başlandı. Elbette en az iki yıl gibi bir süre inşaat sürecek. Ama sonunda pilotları ve kabin memurlarının toplam sayısına bakılırsa 20 bin uçucu görevli rahat edecekler.

Otoparklardan ekip terminal binasına tüp geçişlerde yapılacağı için uçucular meteorolojik şartlardan etkilenmeden uçaklarına gidebilecekler. Şu anda kullanılan otopark kısa sürede dolduğu için uçuşa gelenler uzun sürede araçlarını park edecek yer arıyorlar. İGA’da tahsis edilen otopark yerleri de pilotlar derneği TALPA tarafından ücreti karşılığı veriliyor. Yeni otoparkın devreye girmesiyle TALPA’ya da ihtiyaç kalmayacak. Elbette yeni yapılacak otoparkı uçucular sadece görev süreleri içinde kullanabilecekler. THY Ekip Terminal binasına bitişik yapılacak otopark ve ofis katları ile ilgili rakamlar şöyle:

* TOPLAM İNŞAAT ALANI (OFİS-OTOPARK-RESTORAN-BAĞLANTI KORİDORU DAHİL): 152.780 m2

* OTOPARK BLOĞU VE EKİP TERMİNAL BİNASI BAĞLANTI KORİDOR UZUNLUĞU: 105 m

* TOPLAM OFİS İNŞAAT ALANI : 16.625 m2

* TOPLAM OFİS KULLANICI SAYISI : 830 Kişi

* OTOPARK İNŞAAT ALANI : 135.692 m2

* TOPLAM OTOPARK ARAÇ PARK SAYISI : 4000 Adet

* TOPLAM ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYON ADETİ: 32

* YAPI UZUNLUKLARI: 75.20m X 226.70 m

* ZEMİN KAT TOPLAM İNŞAAT ALANI: 17.947 m2

YENİ SALONLAR YAPILIYOR

Türk Hava Yolları’nın dünya çapında beğeni kazanan dış hatlardaki CIP salonu neredeyse iki kat büyütülüyor. Özellikle sabah uçuşlarının olduğu saatlerde zor yer bulunan salonun büyütülmesi büyük rahatlık sağlayacak. Ayrıca bu salon yanında bir de çok özel bir salon olacak. O salonda restoranlar da olduğu gibi özel bir servis sistemi yer alacak. İnsan sağlığına zararlı ama sigara içme alanı içinde asansörle gidilen bir bölüm yapılacak. Bu kısmın tasarım çalışmasını Atatürk Havalimanı’ndaki THY CIP Lounge’yi yapan Autoban mimarlık şirketi hazırladı. Yakında inşaat başlıyor.

Öte yandan THY iç hatlardaki Business salonunu da neredeyse iki kat büyütüyor. Sanırım ihaleleri hızla tamamlanacak bu yeni salonlar kısa sürede hizmete sunulacak.

Yazarın Tüm Yazıları